Julkkikset

Aina Häkkinen, 18, on pienestä pitäen tiennyt, mikä on Erja-äidille tärkeintä: ”Se on näkynyt kaikessa, mitä hän tekee”

Lasten aikuistuminen on herkistänyt Erja Häkkisen, 62, tänä syksynä monesti sen jälkeen, kun tytär Aina Häkkinen, 18, muutti omilleen Pariisiin. Äiti-tytärsuhde on säilynyt tiiviinä, ja viestit päättyvät edelleen sanoihin: I love you.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Liisa Valonen, haastateltavien kotialbumi

Ainan Cosmo-koira oli alkusyksyn Erjan luona hoidossa, jotta Aina ja hänen poikaystävänsä Jacopo saivat asettautua Pariisiin rauhassa.

Lasten aikuistuminen on herkistänyt Erja Häkkisen, 62, tänä syksynä monesti sen jälkeen, kun tytär Aina Häkkinen, 18, muutti omilleen Pariisiin. Äiti-tytärsuhde on säilynyt tiiviinä, ja viestit päättyvät edelleen sanoihin: I love you.

Erja Häkkinen: ”Olin pitkään hyvin omistautuva äiti”

”Mitä tekisin seuraavaksi? Tätä kysymystä olen pohtinut viime aikoina paljon. Uusi elämäntilanteeni tuntuu oudolta nyt, kun molemmat lapseni ovat lentäneet pesästä. Aina muutti syyskuussa opiskelemaan Pariisiin. Hugo, 23, asuu omillaan Monacossa. Hän opiskelee etänä Madridin yliopistossa liiketoimintaa ja toimii sisarpuoliensa karting-managerina.

Minä muutin juuri pois Monacon-kodistamme ja mietin, minne asettuisin. Sen tiedän, että Monaco on nyt minun osaltani nähty. Asun huvilassani Etelä-Ranskan La Trinitéssa, mutta mitä ihmettä teen isossa talossa itsekseni?

Olen mietiskellyt erilaisia vaihtoehtoja. Kiusasin jo Ainaakin, että voisin muuttaa lempikaupunkiini Pariisiin ja tulla vahtimaan hänen Cosmo-koiraansa luentojen ajaksi. Mutta Pariisi on muuttunut paljon niistä ajoista, kun asuin siellä 80-luvulla. Ihmisiä on enemmän, samoin levottomuuksia ja rikollisuutta.

Onneksi Aina asuu turvallisella alueella, enkä ole hänestä huolissani. Aina on seurustellut italialaisen poikaystävänsä Jacopon kanssa pian vuoden verran. He ovat täydellinen pari. Seurustelun myötä Aina on saanut selvästi lisää itseluottamusta. On ihanaa nähdä hänet niin onnellisena.”

”Miesystäväni ja minä olemme tyytyväisiä etäsuhteeseen”

”Olen ruvennut tyhjentämään hiljalleen La Trinitén -huvilaani tavaroista. Roudasimme Hugon kanssa hiljattain 16 isoa jätesäkillistä vanhoja vaatteita kierrätykseen.

Välillä huomaan ikävöiväni lapsia. Tuntuu haikealta käydä läpi laatikoita, joista löytyy lasten pikkuisia vaatteita, harrastusvälineitä ja vanhoja maalauksia. Saatan unohtua niiden äärelle tunneiksi.

Yksi elämänvaihe on nyt tullut päätepisteeseensä, uusi on alkamassa. Minulla ei ole kiirettä päätösteni kanssa, mutta todennäköisesti jatkan elämääni Etelä-Ranskassa. Myyn villani ja ostan pienemmän talon. Rakastan lämpöä ja aurinkoa, kävelemistä rannoilla ja uimista.

Hetken aikaa pallottelin mielessäni Suomeen muuton mahdollisuutta, mutta olen elänyt jo parikymppisestä asti muualla, eikä paluu tässä iässä tuntuisi luontevalta. Käyn silti aina Suomessa mielelläni.

Olemme eläneet miesystäväni Mika Karttusen kanssa etäsuhteessa jo 15 vuoden ajan, eikä kumpikaan kaipaa tilanteeseen muutosta. Mika pitää omasta Helsingin-asunnostaan, mutta minä en mahtuisi sinne. Olemme tyytyväisiä elämäämme näin.

Lapseni ovat tulleet alusta asti hänen kanssaan hyvin toimeen. Tutustutin heidät aikoinaan toisiinsa Espanjassa. Erottuani ex-puolisostani Mika Häkkisestä kerroin lapsille, että minulla on uusi ystävä, joka tulisi viettämään kanssamme viikon loman. Kysyin silloin Ainalta ja Hugolta, tuntuisiko heistä pahalta, että äidin elämässä olisi uusi mies. Pikkuinen Hugo vastasi napakasti: ’Äiti, sehän on sinun asiasi.’”

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X