Julkkikset

Tällainen on Erja Häkkisen vapaa-ajan koti Ranskassa – hieman oudosta vuokratalosta tuli lopulta perheen lempipaikka

Erja Häkkinen asuu Monacossa, mutta kun hän kaipaa lepoa, luontoa ja rauhaa, hän ajaa huvilalleen Etelä-Ranskaan. Viihtyisän vapaa-ajankodin remontin hän suunnitteli yhdessä lastensa kanssa. Samalla syttyi rakkaus jo tutuksi tulleeseen taloon.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Heli Sorjonen

Varjoinen terassi on kesäisin kodin olohuone, jossa Erja istuu usein lukemassa.

Erja Häkkinen asuu Monacossa, mutta kun hän kaipaa lepoa, luontoa ja rauhaa, hän ajaa huvilalleen Etelä-Ranskaan. Viihtyisän vapaa-ajankodin remontin hän suunnitteli yhdessä lastensa kanssa. Samalla syttyi rakkaus jo tutuksi tulleeseen taloon.

On vaikea uskoa, ettei se ollut rakkautta ensi silmäyksellä, kun Erja Häkkinen näki nykyisen vapaa-ajan kotinsa, terrakotan punaisen huvilan La Trinitéssä Etelä-Ranskassa. Rakkaus ei syttynyt vielä silloinkaan, kun Erja oli jo asunut talossa hetken. Tunteen roihahtamiseen tarvittiin aikaa ja hieman myös työtä.

– Etsin pitkään vapaa-ajan kotia Hugolle, Ainalle ja itselleni. Halusin ostaa talon, mutta en löytänyt sopivaa. Sitten joku ehdotti, että vuokraisin huvilan Etelä-Ranskassa ja etsisin siinä sivussa sitä oikeaa, Erja kertoo.

Erja halusi huvilan Etelä-Ranskan maaseudulta, sillä Monaco on hektinen paikka.

– Lapset eivät voi ulkoilla Monacossa, ja liikenteen kohina kuuluu siellä kaikkialla. Aina ja Hugo olivat tuolloin pieniä koululaisia. Tarvitsimme paikan, jossa he saivat juosta vapaasti ulos leikkimään.

Noin kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päästä Erjan ja lasten Monacon-kodista, Ranskan puolella löytyi huvila vuokralle. Talo oli ulkoapäin sievä ja idyllinen. Sisällä oli tilaa kolmessa kerroksessa, vaikka huonejärjestys ei täyttänytkään kaikkia toiveita. Pihalla uima-allas oli hassusti piilossa talon takana, ja sen pohjassa oli halkeama.

Erja Häkkisen koti Etelä-Ranskassa. Erja makuuhuoneensa parvekkeella.
Erjan makuuhuoneen yhteydessä on parveke, jolta aukeaa vehreä näköala ympäröivälle maaseudulle. Parveke on houkuttelevan näköinen, mutta todellisuudessa lähes aina liian kuuma paikka oleskella. Sen alapuolella on Hugon huoneen suuri ikkuna.
Suojaisa piha on pengerretty hienosti.
Huvila on täysin omassa rauhassaan korkean aidan takana. Piha on pengerretty suojaisasti niin, ettei portilta juuri näe terassille ja uima-altaalle, jonka Erja siirrätti lasten kanssa suunnittelemassaan remontissa talon takaa terassin viereen. Suojaa antavat myös tonttia kiertävät puut ja pensaat, joita puutarhuri käy hoitamassa kerran viikossa.

Lapset Hugo ja Aina eivät halunneet luopua huvilasta

Kolmen vuokravuoden jälkeen talon omistaja ilmoitti laittavansa huvilan myyntiin. Erja ajatteli jo muuttaa talosta pois, mutta ajatus ei tuntunut lapsista mukavalta. Heille huvilasta oli tullut toinen koti.

– Ryhdyin neuvottelemaan huvilan ostosta ja kun pääsin hyvään sopimukseen, ostin talon. Päätimme lasten kanssa, että remontoimme sen mieleiseksemme ja suunnittelemme remontin yhdessä.

Näin myös tapahtui. Tehtävää oli paljon ja remontti vei aikaa. Suunnittelussa oli apuna arkkitehti, sillä muutostyöt vaativat lupia, eikä niistä olisi selvitty ilman ammattilaista. Kaikki tehtiin kuitenkin kolmikon ideoita ja toiveita noudattaen.

Erja halusi uusia huvilan keittiön, sillä hän laittaa mielellään ruokaa.

– Vanha keittiö oli ahdas ja siinä oli turhia ovia. Nyt sitä avarrettiin olohuoneen suuntaan, Erja kertoo.

Huvilan yläkerrassa on Erjan makuuhuone ja oma kylpyhuone. Keskimmäisessä kerroksessa ovat olohuone, keittiö sekä Hugon ja Ainan huoneet. Kellarikerroksessa on tilaa vieraille sekä ateljeehuone Hugolle ja Ainalle, jotka molemmat piirtävät ja maalaavat paljon.

­– Uima-altaan rakensimme kokonaan uuteen paikkaan. Se on nyt ison oleskeluterassin vieressä. Uima-altaan toisessa päädyssä, osin maan alla on suomalainen sauna. Lämmitämme sitä ahkerasti, Erja kertoo.

Erja hoitaa kuntoaan uimalla ja vesijumppaamalla omassa uima-altaassa.
Terassi avautuu lounaaseen ja aurinko paistaa ison tammen sopivasti varjostamalle uima-altaalle koko iltapäivän ennen kuin se laskee laaksoon, jonka takana on Nizzan kaupunki ja Välimeri. Erja hoitaa kuntoaan uimalla ja vesijumppaamalla.
Lukutuoli on Erja Häkkisen lempipaikka.
Erjan lempipaikkoja Etelä-Ranskan huvilalla on iso nahkainen nojatuoli, jossa hän viihtyy lukemassa. Huvilalla on paljon taidetta, sillä sekä Erja että lapset ovat siitä kiinnostuneita. Rauli Mårdin maalaama muotokuva Erjasta ei ole vielä löytänyt lopullista paikkaansa. – Autoin joskus Raulia järjestämään näyttelyn Monacossa, Erja kertoo.

Erja Häkkisen mielestä kotona on voitava olla rennosti

Huvila on sisustukseltaan kodikas ja viihtyisä. Uutta ja vanhaa on paljon rinnan.

– Kotona on voitava olla rennosti. Kaikkia esillä olevia tavaroita käytetään eikä mitään tarvitse varoa, Erja sanoo.

– Osan huonekaluista toin tänne Monacon-kodista. Muutamia esineitä jäi edelliseltä omistajalta, ja niitä olemme itse kunnostaneet.

Erjan lempipaikka on iso nojatuoli olohuoneen takan vieressä. Siihen hän käpertyy lukemaan.

Erja oliivipuun varjossa.
Erja oliivipuun varjossa.
Erja Häkkisen vapaa-ajan koti Etelä-Ranskassa. Johanna Oraksen maalaus on tilaustyö.
Taiteilija Johanna Oras on Erjan ystävä. Erja on aina pitänyt Johannan maalaamista kallan kukista. Varta vasten huvilalle tehdyssä maalauksessa on kallojen lisäksi Erjalle tärkeitä asioita, kuten kirjat, lempijuoma punaviini ja kynttilät. Hedelmät kuvaavat Erjan huvilalla syttynyttä innostusta puutarhanhoitoon.

Erja on innostunut myös puutarhanhoidosta. Hyvin hoidettuja nurmikenttiä reunustavat tuoksuvat laventelit, pihassa kasvaa auringon paahteelta varjostava tammi ja oliivipuita. Talon takana on hyötypuutarha yrteille, salaateille, vihanneksille ja hedelmille.

– Puutarhuri käy auttamassa kerran viikossa. Itse en millään ehtisi pitää koko puutarhaa kunnossa, Erja sanoo.

Remontin myötä syttyi rakkaus taloon.

­– Huvila on henkireikä meille kaikille. Parasta täällä on hiljaisuus ja rauha. En ole hetkeäkään katunut, että ostin talon, Erja sanoo.

X