Julkkikset

Esko Eerikäinen rääkkäsi itseään rajuilla dieeteillä – lopulta keho oli niin poikki, että se vaati vuoden tauon kaikesta

Radiojuontaja Esko Eerikäisellä, 49, oli vuosia jatkuva paine olla kireässä ja lihaksikkaassa kunnossa. Nykyään hän liikkuu pysyäkseen terveenä ja elinvoimaisena.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Sara Pihlaja, Sampo Korhonen

Esko Eerikäinen treenasi showtanssivuosinaan ulkonäkösyistä. ”Jos voisin lähettää terveisiä nuorelle itselleni, sanoisin, että suhtaudu kehoosi lempeästi.”

Radiojuontaja Esko Eerikäisellä, 49, oli vuosia jatkuva paine olla kireässä ja lihaksikkaassa kunnossa. Nykyään hän liikkuu pysyäkseen terveenä ja elinvoimaisena.

”Tanssin yli kymmenen vuotta Scandinavian Hunks -showtanssiryhmässä. Minulla oli jatkuva paine olla kireässä ja lihaksikkaassa kunnossa.

Treenaamiseni oli noina vuosina pelkästään ulkonäkökeskeistä. En miettinyt terveyttä tai sitä, tuntuiko urheilu hauskalta. Nostin rautaa siksi, että täyttäisin tietyt ulkoiset ihannemitat.

Rääkkäsin itseäni myös rajuilla dieeteillä, jotka tekivät keholleni paljon hallaa. Elimistöni kävi jatkuvilla ylikierroksilla, ja aineenvaihduntani sekä hormonitoimintani menivät sekaisin.

Vuoden treenitauko teki hyvää mielelle, mutta keho kaipasi liikettä

Hankalin vaihe kehosuhteessani oli 12 vuotta sitten, kun olin lopettanut Hunkseissa. Kroppani oli niin väsynyt, ettei mikään urheileminen tuntunut hyvältä. Päädyin pitämään vuoden treenitauon.

Huiliminen teki hyvää pääkopalle, mutta kehoni alkoi reagoida muutokseen keräämällä painoa. En tuntenut oloani hyväksi. Kun sitten vuoden treenitauon jälkeen palasin liikunnan pariin, kehoni ei tullutkaan enää tikkiin parissa viikossa, kuten aiemmin.

Tv-ohjelmaan osallistuminen muutti ruokailutottumukset

Nykyään olen lähes vapaa keho­häpeästä. Vapaus tarkoittaa minulle sitä, ettei tarvitse jatkuvasti punnita itseään tai rääkätä kehoaan älyttömillä tavoilla. Totta kai on päiviä, jolloin edelleen kipuilen ulkonäköni kanssa. Pääasiassa kuitenkin viihdyn omissa nahoissani.

Suurin muutos on tapahtunut pääni sisällä. Tykkään edelleen tehdä töitä kroppani eteen, mutta minun ei tarvitse olla muiden takia huippukunnossa. Liikun ennen kaikkea pysyäkseni terveenä ja elinvoimaisena. Olen löytänyt myös uusia mielilajeja kuntonyrkkeilystä pyöräilyyn.

Myös ruokailutottumuksissani on tapahtunut suuri muutos. Olin mukana Olet mitä syöt -televisio-ohjelmassa. Kuvausten aikana ymmärsin, miten retuperällä ruokavalioni oli. Olin tottunut muun muassa pitämään pitkiä paastoja. Ruokailuni muuttuivat ohjelman an­siosta säännöllisemmiksi ja monipuolisemmiksi.

”Lohdullista on se, että ikä tuo tullessaan itsevarmuutta”

Osaan suhtautua itseeni armollisesti, sillä olen oivaltanut, että tuskin kukaan on täysin vapaa kehohäpeästä. Ulkonäköpaineet koskevat niin naisia kuin miehiäkin. Varsinkin nuoret ovat niille alttiita.

Lohdullista on se, että ikä tuo tullessaan itsevarmuutta. Minun on paljon helpompi hyväksyä itseni nyt kuin parikymppisenä. Jos voisin lähettää terveisiä nuorelle itselleni, sanoisin, että suhtaudu kehoosi lempeästi. Se on ystäväsi.”

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 9/2023.

X