Julkkikset

Esko Eerikäinen saattoi äitinsä, 77, maailman toiselle puolen: ”Kyllä se voi mennä moneen kertaan rikki se sydän”

Esko Eerikäinen saattoi äitinsä Kolumbiaan. ”Hänen on parempi päästä synnyinmaahansa.”

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Niclas Mäkelä / Otavamedia

Esko Eerikäinen saattoi äitinsä Kolumbiaan. "Hänen on parempi päästä synnyinmaahansa."

Esko Eerikäinen, 50, saattoi Suomessa jo yli 30 vuotta asuneen, 77-vuotiaan äitinsä Ana-Libian tämän vanhaan kotimaahan Kolumbiaan. Matkaan liittyi paljon haikeutta.

– Aivoinfarktin jälkeen äiti on sairastunut. Mietin siskoni kanssa, ettei äiti jaksa enää Suomen kylmää ja harmaata talvea. Hänen on parempi päästä synnyinmaahansa, missä on sukulaisia, aurinkoa ja lämpöä, Esko kertoi Annan haastattelussa.

Esko on jakanut Instagram-tilillään useita kuvia ja tarinoita viikon mittaiselta Kolumbian vierailulta.

”Niin paljon tunteita myllertää sisällä. Tuntuu kuin menisi syvälle jonnekin tunneliin ja toivon, että valoa alkaa pian näkymään. Tää matka täytyy taittaa ja sen tuomat asiat kohdata”, Esko kirjoitti Instagramissa matkan alkaessa.

Instagram-tarinoista on paljastunut, että viikon varrella Esko ja äiti ovat muun muassa hankkineet äidille puhelinliittymän, kierrelleet Bogotan kaduilla ja tavanneet sukulaisia.

Lopulta on tullut aika tilata taksi, sulkea ovi ja jättää äiti kerrostaloasunnon ikkunan taakse katselemaan poikansa lähtöä.

”Kyllä se voi mennä moneen kertaan rikki se sydän. Taas kerätään palasia uudelleen ja uudelleen. Ympyrä on suljettu. Mä lähden yksin nyt kotiin ja mua onneksi odottaa mun oma pieni ihme”, Esko kirjoittaa Instagram-julkaisussaan viitaten Suomessa odottavaan Victoria-tyttäreen.

Kuvaa on kommentoitu lukuisin sydämin. Kommenteissa Eskolle myös toivotetaan turvallista kotimatkaa ja kerrotaan, että hänellä on suuri sydän.

Esko muutti 10-vuotiaana yksin takaisin Suomeen, äiti ja sisko tulivat perässä

Esko Eerikäinen syntyi Bogotassa Kolumbiassa suomalaisen isän ja kolumbialaisen äidin perheeseen vuonna 1973. Koska maassa oli yhteiskunnallisesti levotonta, vain 10-vuotias Esko lähettiin vuonna 1984 asumaan isänsä kotimaahan Suomeen sukulaisten luo.

Äiti ja sisar tulivat perässä vasta neljä vuotta myöhemmin isän jo kuoltua. Kokemus rasitti Eskon turvallisuuden tunnetta, ja luottamus läheisten suhteiden pysyvyyteen kärsi. Aikuisena Eskon on ollut vaikea luottaa ja rakastua, hän kertoo Annan haastattelussa.

– Terapiassa olen puhunut paljon. Samalla olen kuunnellut itseäni, oivaltanut asioita ja saanut niitä järjestykseen.

X