Julkkikset

Laulaja Ilta Fuchs aloitti uransa Cheekin taustalaulajana 18-vuotiaana: ”Sanoisin nuorelle Ilta-tytölle, että on ok huomata, että ups, nyt meni överiksi”

Laulaja-lauluntekijä Ilta Fuchs, 23, on herkkis, jolta pääsee helposti itku. Silloin hän kaivaa puhelimensa esiin ja ottaa kuvan kyyneleistään.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Om-Arkisto

Laulaja-lauluntekijä Ilta Fuchs julkaisi juuri debyyttialbuminsa Näitä hetkiä varten.

Laulaja-lauluntekijä Ilta Fuchs, 23, on herkkis, jolta pääsee helposti itku. Silloin hän kaivaa puhelimensa esiin ja ottaa kuvan kyyneleistään.

Hei Ilta Fuchs! Oletko aamu­virkku vai iltaihminen?

Olen ehdottomasti – nimeni mukaisesti – todellinen iltaihminen ja yökukkuja. Rakastan valvomista, ja tuntuu, että iltaseitsemän jälkeen todellinen luonteeni pääsee valloilleen.

Ääneni ei tosin tykkää siitä, jos riekun yömyöhään. Sillä kun kroppa väsyy, äänen kannatteleminen unohtuu. Siksi hyvä unirytmi on tärkeä.

Mitä äitisi merkitsee sinulle?

Vanhempani ovat olleet todella iso musiikillinen tuki. Olen myös kiitollinen äidilleni, että olen saanut häneltä vahvan tunnekasvatuksen – jos minua itkettää tai ilostuttaa, annan sen näkyä ja kuulua, sillä se voimaannuttaa.

Rakastan äitiäni todella paljon, olemme hyvin läheisiä. Nyt alkaa ihan itkettää!

Oih, olet siis herkkä. Mitä teet niinä hetkinä, kun sinua alkaa ­itkettää?

Tämä on ehkä vähän hassua, mutta otan monesti selfien ja ikuistan sen hetken. Selatessani vanhoja kuvia muistan ne hetket, kun minulla on ollut vaikeaa tai jos olen vuodattanut ilon kyyneliä.

Loppujen lopuksi suru ja ilo – itkeminen ja nauraminen – ovat hyvin lähellä toisiaan. Molemmat ovat sellaisia tunteita, jotka haluavat päästä ulos.

Lue lisää: Näyttelijä-ohjaaja Pamela Tola oivalsi, ettei olekaan vääränlainen: ”Enää en ole herkkyyteni armoilla”

Aloitit musiikkiurasi 18-vuotiaana Cheekin taustalaulajana. Mitä haluaisit sanoa tuolle tytölle nyt, Ilta Fuchs?

Sisarukseni ovat aina sanoneet, että Ilta, älä esitä! Minulla on aina show päällä. Vuosien saatossa olen oppinut kanavoimaan, missä menee rajat.

Sanoisinkin nuorelle Ilta-tytölle näin: ”Hei, on ok olla epävarma. On ok huomata, että ups, nyt meni överiksi. Mutta kun pidät huolta siitä, missä sydämesi ja arvosi ovat, sinulla ei ole mitään hätää.”

Mitä olet oppinut Cheekiltä, eli Jare Tiihoselta?

Olen oppinut sen, mitä on, kun rakastaa jotain asiaa ihan täysii. Ihailen Jaressa hänen päämäärätietoisuuttaan ja täydellisyyden tavoitteluaan: jos haluaa tehdä ison ja hienon shown, silloin ei pidä tinkiä mistään.

Jare on ollut myös mieletön tuki: hän aina tsemppaa ja laittaa viestiä. On ihanaa, että hän on aina tukenut minua ja nähnyt musiikillisen kehitykseni kaaren. Se, että tiedät, että tuo tyyppi seisoo aina takanasi ja oikeasti uskoo sinuun, on tärkeimpiä juttuja elämässä: jos joku muu uskoo sinuun, sinunkin täytyy uskoa itseesi.

Asut koirasi ja kahden parhaan ystäväsi kanssa kimppakämpässä Helsingissä. Millaista se on, Ilta Fuchs?

Se on kuin lottovoitto. Kun ei ole hirveästi vapaa-aikaa, on ihanaa tulla pitkän päivän päätteeksi kotiin, jossa ystävät odottavat. Voimme syödä yhdessä iltapalaa ja jakaa arjen juttuja.

Shetlanninlammaskoirani toimii myös tunteideni tulkkina ja aistii heti, jos minulla on stressiä tai jos itken. Silloin se tulee heti viereeni.

Mikä on ollut mieleenpainuvin vitsi, joka on väännetty nimestäsi?

Niitä olisi vaikka muille jakaa, mutta mielestäni tämä on aika hauska: ”Ilta on aamua viisaampi.” Joskus mietin, pitäisikö teettää paita, jossa haban kohdalla lukee ILTA-PALA.

Lue myös: Herkkyys on voimavara! Muista nämä herkkyyden 10 upeaa puolta

Laulaja Ilta Fuchs.
Laulaja Ilta Fuchs ja hänen singlensä Voimanainen kannustaa naisia olemaan ylpeitä itsestään.  © Saara Autere

Mistä tunnistaa voimanaisen, Ilta Fuchs?

Todellinen voimanainen rakastaa itseään ja muita. Hän pystyy kannattelemaan muita uhraamatta kuitenkaan itseään.

Mielestäni olisi tärkeää, että naisten keskuudessa levitettäisiin enemmän rohkaisun kulttuuria. Jos joku on kaunis, sen voisi sanoa rohkeasti ääneen: ”Vau, näytät todella upeal­ta tänään!”

Ketä voimanaista itse ihailet ja miksi?

Todelliset voimanaiseni ovat lähipiirini naisia. Ihailen todella paljon äitiäni, isosiskojani, mummoani: sukuni naisia! Ihailen myös ystäviäni: miten paljon voimme oppia toisiltamme ja miten me yhdessä kasvamme aikuisiksi.

Debyyttialbumillasi Näitä hetkiä varten käsittelet ihmissuhteita. Millainen tunne se oli, kun särjit ensimmäisen kerran sydämesi?

Ikävöi sua -kappale syntyi 20 minuutissa: se oli niin iso tunne, mikä piti saada ulos. Halusin tehdä laulun lisäksi myös melodian, mikä alleviivaa tunnetta, mitä käyn läpi. Itkeminen auttoi myös!

Sydämen särkyminen on myös hieman katkeransuloinen tunne: olen kiitollinen kaikista rajuista iskuista, mitä sydämeni on kokenut, sillä ne ovat antaneet aiheita lauluilleni.

Ilta Fuchs, albumisi on kuin päiväkirjaote nuoren naisen elämästä. Mistä aiheesta kirjoitit viimeksi päiväkirjaasi?

Kirjoitan monesti stressistä ja peloista, etenkin silloin kun olen turhautunut, ahdistunut tai onneton. Samalla ajattelen, että vitsit, tämä päiväkirjahan on perintö, jonka lapsenlapsenlapseni lukevat joskus.

Voi ei, ajattelevatko he, että minulla oli ihan kauhea elämä! Biisejä tehdessäni kirjoitan ylös tajunnanvirtaa.

Instagram-profiilissasi lukee mietelause: ”You’re never too important to be nice to people”. Mikä sen merkitys on sinulle?

Tuo lause kolahti kovaa: Kukaan ei voi olla niin tärkeä, että ei voisi olla ystävällinen muille. Maailma olisi ihana paikka, jos me kaikki seisoisimme samalla viivalla.

Tuo quote on myös muistuttamassa omasta arvomaailmastani: se on apuna, jos kohtaan ihmisiä, jotka ovat vähän kylmiä ja kovia. Silloin voin ajatella, että vitsit, toi tyyppi nyt tässä vähän mokaa.

Mitkä ovat rakkaimmat iltarutiinisi?

Pidän ihostani huolta pesemällä kasvoni huolellisesti ja käyttämällä ihania ihonhoitotuotteita. Lisäksi teen höyryhengitystä, jotta äänihuuleni voisivat hyvin.

Sen jälkeen ajastan herätyksen, panen kännykän pois ja sitten joko kirjoitan tai tartun kirjaan. Tällä hetkellä luen Tommy Hellstenin kirjaa Saat sen mistä luovut.

X