Julkkikset

Johanna Oras löysi aarteen kuva-albumistaan – katso upea otos 24-vuotiaasta taiteilijasta läpimurtonsa kynnyksellä

Johanna Oras kuvattiin Pietarin Katariinan palatsin taidenäyttelyä varten vuonna 1994. Taiteilijan ura sai komean lähtölaukauksen hetkenä, josta on muistona mittatilauksena teetetty punainen unelma.

Teksti:
Riikka Heinonen. 
Kuvat:
Om-Arkisto, Johanna Oraksen Kotialbumi, Kuvaaja Jouko Järvinen

– En enää pelkää lausua omia ajatuksiani ja mielipiteitäni, 51-vuotias Johanna Oras sanoo. 

Johanna Oras kuvattiin Pietarin Katariinan palatsin taidenäyttelyä varten vuonna 1994. Taiteilijan ura sai komean lähtölaukauksen hetkenä, josta on muistona mittatilauksena teetetty punainen unelma.

Taidemaalari Johanna Oras vuonna 1994 yllään punainen tilaustyönä teetetty iltapuku. 
Johanna Oras kuvattiin Pietarin Katariinan palatsissa vuonna 1994 pidettyyn taidenäyttelyyn, jossa hänen töitään oli esillä.

Johanna Oras: ”Olin juuri löytämäisilläni itseni taiteilijana ja naisena”

”Kuva muistuttaa minua hetkestä, jonka jälkeen kaikki muuttui. Vuonna 1994 otetussa kuvassa olen 24-vuotias ja päälläni on Erika Turusen suunnittelema asu. Upea punainen puku tehtiin tilaustyönä Pietarissa sijaitsevan Katariinan palatsin taidenäyttelyn avajaisia varten. Kyseessä oli vasta toinen näyttelyni ulkomailla.

Halusin mahdollisimman näyttävän avajaisasun, jotta saisin pietarilaiset ihastumaan kokonaisuuteen: teoksiin ja taiteilijaan. Se osoittautui oikeaksi ratkaisuksi, sillä minut huomattiin. Näyttely oli lähtölaukaus uralleni, sen jälkeen sain kutsun Pietarin taideakatemiaan.

Kuvassa kameraan katsoo pikkuisen epävarma nuori Johanna, joka on juuri löytämäisillään itsensä taiteilijana ja naisena. Vaikka katseessa näkyy ujoutta, kuvassa istuu rakastunut nainen. Olin mennyt samana vuonna naimisiin mieheni Reijon kanssa ja elin elämäni kukoistusvaihetta.

Lue myös: 25 vuotta naimisissa ollut Johanna Oras Kotiliedessä: ”Aivan kuin meillä olisi menossa uusi kuherruskuukausi”

On kiehtovaa katsoa kuvaa nyt, kun en sitä otettaessa vielä tiennyt, mitä kaikkea tulee tapahtumaan. Näytän niin haavoittuvaiselta, että tekisi mieli toivottaa itselleni rohkeutta ja vahvuutta. Ehkä kuitenkin tiesin, että rohkeus ja lujuus tulisivat kasvamaan minuun elämän varrella.

En haluaisi varoittaa kuvan tyttöä mistään. Kaikki kohtaamani vastoinkäymiset ja säröt ovat olleet tarpeellisia. Niiden ansiosta minusta on hioutunut sellainen kuin tänä päivänä olen.

Tuntuu uskomattomalta, että oma tyttäreni Olivia on nyt 22-vuotias nuori nainen, liki samanikäinen kuin minä kuvassa. Kuvaushetkestä on kulunut yhden sukupolven verran aikaa, ja silti muistan silloiset tuntemukseni tarkasti. Hetkestä käynnistynyt muutosvoima on pitänyt minut liikkeessä tähän päivään asti.

Olen nyt 51-vuotias, ja taideteoksissani on kypsiä viljantähkiä. Tunnen olevani itsevarma ja aikuinen nainen. En enää pelkää lausua omia ajatuksiani ja mielipiteitäni. Kuvaushetki oli tärkeä vedenjakaja elämässäni, eikä sen jälkeen mikään ollut enää niin kuin ennen.”

Taidemaalari Johanna Oraksen Kukoistuksen Koodi -näyttely on esillä Punkaharjun Taidekartanossa 15.8. asti.

Lue myös: Taiteilija Johanna Oras tasapainoilee taloudellisen epävarmuuden kanssa: ”Usein tuntuu, että elämme Reijon kanssa kädestä suuhun”

X