Julkkikset

Kaksoissisko on aina ollut Elena Leeven vierellä, ja kummankin elämänmuutos toi sisaruuteen uutta: ”Hän on ollut aivan uskomaton”

Näyttelijä Elena Leeve ihailee sitä, millainen täti hänen kaksoissiskonsa on ollut hänen lapsilleen.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Elena Leeven kotialbumi, OM-arkisto

Elena Leeven on vaikea kuvitella elämäänsä ilman kaksoissiskoaan.

Näyttelijä Elena Leeve ihailee sitä, millainen täti hänen kaksoissiskonsa on ollut hänen lapsilleen.

”Kuvassa olen kaksoissiskoni Emmin kanssa Utössä vuonna 1991. Olin kahdeksanvuotias ja olin lähtenyt isäni ja siskoni kanssa tutustumaan saareen. Fammuni isoisä oli ollut 1900-luvun alussa Utössä majakanvartijana ja asunut perheineen saaressa.

– Tuntuu hassulta ajatella, että olen edelleen sama ihminen kuin tuossa kuvassa. Tutun oloinen tyyppi siinä joka tapauksessa on, Elena Leeve sanoo.
– Tuntuu hassulta ajatella, että olen edelleen sama ihminen kuin tuossa kuvassa. Tutun oloinen tyyppi siinä joka tapauksessa on, Elena Leeve sanoo.

Isäni lähetti minulle tämän kuvan viime keväänä, kun olin lähdössä Utöhön kuvaamaan tv-sarjaa. Tuntui jännältä nähdä, että olin ollut tuolla saarella jo pienenä.

Samaan aikaan oli myös jotenkin tosi liikuttavaa, että oma 7-vuotias lapseni oli lähdössä mukaan kuvausreissulle. Hän lähti mukaan, jotta emme joutuisi olemaan niin pitkään erossa toisistamme. Kuvasimme majakassa, jossa isoäitini isoisä oli ollut töissä, ja jopa hänen kotitalossaan.

Isäni on aina ollut innokas purjehtija, joten vietimme lapsena paljon aikaa saaristossa ja vesillä. Lapsuus tuntui loputtomalta mahdollisuuksien ja mielikuvituksen juhlalta. Minä ja Emmi olimme aina ulkona, ja jokainen puska ja puu oli valjastettu leikkeihimme. Kiipesimme katajamajoihin ja juoksimme pelottomina kallioilla.

Sydämessäni läikähtää aina, kun katson tätä kuvaa, sillä muistan lapsuuden ilon, vapauden ja huolettomuuden. Aikuisena sitä jää helposti märehtimään asioita eikä osaa samalla tavalla elää hetkessä.

Kaksoissiskoni liittyy voimakkaasti kaikkiin lapsuusmuistoihini. Olisi vaikeaa kuvitella elämää ilman häntä, hän on ollut aina vierelläni. Tiimimme vahvistui entisestään vanhempiemme eron jälkeen. Olemme yhä tiiviisti tekemisissä toistemme kanssa.

Minusta tuli täti, kun Emmi sai keväällä lapsen. Hän on ollut aivan uskomaton täti minun lapsilleni. Hänellä on erityislaatuinen suhde heihin, ja välillä tuntuu, että siskoni on osannut ratkoa lapsiini liittyviä ongelmatilanteita minua paremmin. Hän on aina ollut iso apu perheemme arjessa.

On hienoa, että välimme ovat pysyneet läheisinä pakottamatta. Vaikka yhdessäolomme on nyt aikuisena erilaista, yhteytemme on silti pysynyt samana. Ei ole sellaista asiaa, jota en voisi siskolleni kertoa.”

Elena Leeve, 40, näyttelee Maria Kallio -poliisisarjan toisella kaudella C Morella. Juttu on julkaistu Elämäni kuva -palstalla Annan numerossa 34/2023.

X