Julkkikset

Kapitalismia kritisoiva sarjakuvantekijä Riina Tanskanen: ”Tympeiden tyttöjen julkaiseminen alkoi omana lohtuprojektinani”

Riina Tanskanen, 25, ei aio pakottaa Tympeitä tyttöjä kasvamaan kanssaan.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Sara Pihlaja

Riina Tanskanen on juuri julkaissut puolisonsa Samu Kuopan kanssa kirjan Kapitalismin suuri illuusio. Riina asuu Tampereella.

Riina Tanskanen, 25, ei aio pakottaa Tympeitä tyttöjä kasvamaan kanssaan.

Riina Tanskasen, 25, Tympeät tytöt -sarjakuvilla on Instagramissa yli 58 000 seuraajaa. Vuoden kuluttua ilmestyy toinen Tympeät tytöt -albumi. Viime vuonna tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saanut Riina haluaa vaikuttaa jatkossakin.

”Tympeiden tyttöjen julkaiseminen alkoi omana lohtuprojektinani vuonna 2020. Takana oli vaikeita vuosia, purin takkujani piirtämällä ja kirjoittamalla. Kun lohdutin itseäni, huomasin lohduttavani myös muita. Tympeät tytöt alkoi kerätä seuraajia ja työni kiinnostaa myös kirjojen kustantajia.

Tänä aikana taiteellinen itsetuntoni ja rohkeuteni sanoa ovat kasvaneet. Minulle ei ole tärkeää olla taiteilija ja nähdä teoksissa nimeni. Tärkeintä on yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja muutos. Talousajattelusta on tullut itselleni merkityksellisintä, sillä järjestelmämme liikkuu toistuvasti kriisistä toiseen ja tuloerot kasvavat. On kiinnostavaa tutkia, miten raha ja sukupuoli, tyttöys ja yhteiskuntaluokat kietoutuvat toisiinsa.

Alussa julkaisin uusia piirroksia ja tekstejä lähes päivittäin. Kirjoja tehdessäni tahti on hidastunut ja kynnys noussut. Lukemisesta ja tutkimisesta on tullut prosessin oleellinen osa. Piirros ankkuroi tutkimani ongelman johonkin tilanteeseen, ja teksti avaa sen.

En tiedä, milloin Tympeät tytöt loppuu. Osa työn maagisuutta on ollut se, että olen itse tyttö. En aio pakottaa Tympeitä tyttöjä kasvamaan kanssani. Toisaalta tyttökäsitys on aika laaja. Jokainen, joka on joskus ollut tyttö, kantaa tyttöyttä aina mukanaan.

Voisinko lähteä politiikkaan? En ainakaan pidä kiirettä. Ehdin hyvin vielä vaikka 30 vuoden kuluttua.”

Riina Tanskanen on yksi 13:sta tämän päivän suomalaisesta edelläkävijästä, jotka esittelemme Annan 60-vuotisjuhlanumeron kansijutussa. Lue koko juttu Annasta 38/2023 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X