Julkkikset

Tympeät tytöt -taiteilija Riina Tanskanen, 22, näyttää, miten karua ja kaunista tyttöys on: ”Haluan levittää tyttöyden ilosanomaa”

Vielä pari vuotta sitten Riina Tanskanen, 22, epäili, ettei ole tarpeeksi lahjakas taiteilijaksi. Nyt hänen tympääntynyt tyttötaiteensa nauttii valtavaa suosiota. – Taide on minun tapani vaikuttaa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Roosa Roivainen

Riina Tanskanen perusti Tympeät tytöt -taidetilinsä reilu vuosi sitten.

Vielä pari vuotta sitten Riina Tanskanen, 22, epäili, ettei ole tarpeeksi lahjakas taiteilijaksi. Nyt hänen tympääntynyt tyttötaiteensa nauttii valtavaa suosiota. – Taide on minun tapani vaikuttaa.

Tunnelmallisen puutalon keittiöstä lähtevät kapeat kierreportaat. Ne vievät kotoisaan makuuhuoneeseen, jonka nurkassa sijaitsee työpiste. Katse kiinnittyy työpöydällä olevaan keskeneräiseen piirustukseen.

Taiteilija Riina Tanskanen on lomaillut koko heinäkuun, mutta piirtämistä hän on jatkanut vapaallakin.

– Piirrän melkein joka päivä, mutta en tavoitteellisesti. Minulle piirtäminen on tutkimista. En koskaan luonnostele kuviani, vaan otan tussin käteen ja katson, mitä sieltä syntyy.

22-vuotias Riina tunnetaan feministisistä ja yhteiskuntakriittisistä teoksista, joita hän jakaa Tympeät tytöt -Instagram-tilillään. Taidetili sai alkunsa noin reilu vuosi sitten, huhtikuussa 2020. Silloin Riina teki ensimmäiset tympääntyneet tyttökuvansa.

Eläköön ihana tyttöys

Tympeät tytöt käsittelevät teemoja sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta luokkaan ja rasismiin. Tyttötaiteen tavoitteena on tuoda näkyväksi yhteiskunnan sortavia rakenteita ja korostaa, miten eri sorron muodot kietoutuvat yhteen ja vahvistavat toinen toisiaan.

Taide on ollut Riinalle keino tehdä ikävistäkin aiheista helposti lähestyttäviä ja lempeitä.

– Teokseni ovat söpöjä, värikkäitä tyttökuvia, joissa on hulluttelevia ja karnevalistisia piirteitä. Piirustuksissa hahmojen raajat saattavat aaltoilla, niillä voi olla valtavat kielet tai niiden pyllyt saattavat olla mielettömän kokoisia persikoita keskellä kuvaa. Kuvat tekevät ilmiöistä lähestyttäviä, sillä samaan aikaan teosteni tekstit voivat olla aika karujakin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Tympeät tytöt (@tympeattytot) jakama julkaisu

Ideoita teoksiinsa Riina ei ammenna suoraan omaan elämästään tai kokemuksistaan, vaan olennaista on, että kuvat käsittelevät ilmiöitä, jotka tapahtuvat kaikille ja koko ajan.

Toisaalta Riina haluaa levittää myös tyttöyden ilosanomaa.

– Haluan kuvastaa sitä, miten kivaa tyttöys voi olla: Miten ihanaa kahden tytön ystävyys on, kuinka söpöltä tyttömäiset kampaukset näyttävät ja miten ihanaa on jakaa salaisuuksia tyttöjen kesken. Kuvataiteeni tekee näkyväksi tyttöyden kaikessa kauneudessaan ja karuudessaan.

Riina toivoo, että tympeä tyttötaide antaisi mahdollisimman monelle samaistumispintaa ja olisi osa suurempaa muutosta.

– Naiset sukupolvelta toiselle kantavat samoja kipuja. Yleensä mitätöinnin tai ahdistelun kokemukset on työnnetty pois mielestä, koska ajatellaan, että on itse ylireagoinut tilanteessa, tai pelätään puhua asioista.  Toivoisin, että voisin taiteellani hellittää kipua ja antaa sanoja. Tarjota työkalun, jonka avulla jokainen voisi paremmin ymmärtää, mitä on kokenut.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Tympeät tytöt (@tympeattytot) jakama julkaisu

Tympeistä tytöistä on tullut valtavan suosittu Instagram-tili lyhyessä ajassa. Riinan taidetta seuraa suuri joukko ihmisiä, tarkalleen 37 000 silmäparia. Taiteilijan on kuitenkin itse vaikea käsittää menestystään. Vielä pari vuotta sittenhän hän ajatteli, ettei ole tarpeeksi lahjakas taiteilijaksi.

”Pienestä pitäen on toivottu ja odotettu, että olisin kiltti, hillitty tyttö”

Imatralta kotoisin oleva Riina varttui tavanomaisessa tehdaskaupungin perheessä. Lapsena Riina kertoo olleensa vilkasluonteinen: Vaahteramäen Eemelin tyttöversio, kuten hän itse kuvailee.

Kotona Riinan vilkkautta ei paheksuttu, mutta sen sijaan muut aikuiset oudoksuivat tytön käytöstä.

– Pienestä pitäen on toivottu ja odotettu, että olisin kiltti, hillitty tyttö. Mutta minä en ole koskaan ollut sellainen, vaan lapsena olin tosi raisu. Muistan, että perheemme ulkopuoliset ihmiset päivittelivät, että mitä tuosta tytöstä tulee. Voiko tuollaisia tyttöjä edes olla?

Aikuisten torunta jätti Riinaan jäljet. Kiltin tytön muottiin mahtuakseen Riina koki jatkuvasti painetta pienentää itseään. Piti olla mahdollisimman huomaamaton ja oppia hallitsemaan jo lapsena vauhkoja puoliaan.

Riinan mukaan harvoin ymmärretään, miten paljon aikuisten asenteet heijastuvat lapsiin.

– Vaikka omassa perheessä saisi olla huolettomasti, valtaosa meistä on lapsena osana yhteisöä koulun ja harrastusten kautta. Kasvuympäristömme asettaa raamit. Esimerkiksi jos lapset huomaavat, että joku poika käyttäytyy ”liian feminiinisesti”, niin mistä he alun perin tietävät, mikä on liian tyttömäistä? He ovat luultavasti saaneet oman elinpiirin aikuisilta mallin, jonka mukaan poikien ei kuulu olla tyttömäisiä. Lapsena syntyneet asenteet säilyvät omaan aikuisuuteen asti, Riina pohtii.

Kasvaminen ahtaiden mallien ja raamien välissä on ollut Riinan mukaan tasapainottelua. Joskus paineet nostavat edelleen päätään. Yksi niistä on supernaisen muotti.

– Supernainen suorittaa orjallisesti tutkinnon oikeassa ajassa ja saa menestyvän uran, kauniin perheen ja ihanan kodin. Samaan aikaan supernainen joogaa, paistaa omat myslit uunissa ja pelastaa maailman kierrättämällä. Supernaisen tehtävälista on loputon. Pitäisi kaikkensa antaa kaikkien puolesta.

Nykyään Riina osaa suhtautua itseensä kuitenkin lempeämmin kuin nuorempana. Teini-iässä hän esimerkiksi luopui ammattitaiteilijan haaveestaan vain siksi, että epäili lahjojaan.

– Olen rakastanut taidetta aina, mutta teininä aloin ajatella, etteivät kunnon ihmiset tee taidetta eikä taiteella voi elää. Kunnon ihmiset ovat oikeassa työssä, josta saa palkkaa ja johon mennään aamukahdeksaksi.

Taide on ollut läsnä Riinan elämässä niin kauan kuin hän muistaa. Jo lapsena hän nautti kuvataiteesta ja kirjallisuudesta.

”Aluksi kipuilin sen kanssa, pystynkö kutsumaan itseäni feministiksi”

Lukion jälkeen Riina haki opiskelemaan kirjallisuustiedettä Tampereen yliopistoon ja pääsi sisään ensimmäisellä yrittämällä. Ajatuksena oli valmistua äidinkielenopettajaksi tai viestintä- ja markkinointialan tehtäviin.

Opiskeluvuosina Riina sai ensikosketuksena myös feminismiin.

– Ennen yliopistoa en todellakaan osannut kutsua itseäni feministiksi, vaikka olen aina ollut kiinnostunut oikeudenmukaisuudesta ja yhteiskunnallisista teemoista. Aluksi kipuilin sen kanssa, pystynkö kutsumaan itseäni feministiksi, koska se tuntui radikaalilta. Olen todella pieneltä paikkakunnalta kotoisin ja kasvanut ympäristössä, jossa asenteet ja ilmapiiri ovat aika ahtaita. Feminismi tarkoitti lapsuudessani sitä, että hullut naiset heiluvat kadulla ja polttavat rintsikoita. Siihen liittyi kummallisia mielikuvia 1970-luvulta.

– Yliopistossa ymmärsin, että feminismi ajaa kaikille yhdenvertaista maailmaa. Pohdin, että miten se voi olla radikaalia, että kunnioitamme jokaisen ihmisarvoa ja kaikkien yhdenvertaisuutta. Ajattelin, että jos se on radikaalia, niin olkoon – sitten olen radikaali, Riina kertoo.

Mitä enemmän Riina luki feministiä teoksia ja hankki tietoa, sitä enemmän kasvoi ahdistus ympäröivää maailmaa kohtaan. Niin Tympeät tytötkin saivat alkunsa – valtavasta maailmantuskasta.

– Olin todella turhautunut yhteiskunnan asenteisiin ja sukupuolittuneisiin ongelmiin. Siihen, että feminiinisyyttä pidetään vähemmän arvokkaampana kuin maskuliinisuutta. Tuntui, että poimin näitä asenteita joka paikasta: omasta elämästä, ystävien elämästä, uutisisista, elokuvista, viihdeteollisuudesta, politiikasta ja kaikkialta yhteiskunnasta. Lopulta vain räjähdin sisäisesti ja aloin kanavoida ahdistusta taiteeseen.

Vapauttavaa tyttötaidetta

Keväällä 2020 Riina raivasi kalenterinsa tyhjäksi ja keskittyi tyttökuvien piirtämiseen. Hahmoista, joita Riina oli aikaisemmin pitänyt vähäpätöisenä töhertelynä, alkoi muodosta jotain merkityksellistä.

– Ennen ajattelin, että jos tällä tavalla paneutuu taiteeseen, sen pitäisi olla jotain muotoa ja valoa tutkivaa, oikeaa taidetta. Nyt annoin luvan virheille ja rosoisuudelle. Kokemus on ollut ennen kaikkea vapauttava ja muutti käsitystäni siitä, mitä taide voi olla.

Riina muistaa hyvin sen hetken, kun omat piirustukset saivat ensimmäisen kerran laajempaa huomiota. Elettiin viime kesää, ja Tympeillä tytöillä oli sosiaalisessa mediassa muutama tuhat seuraajaa.

Riinasta on ollut helpottavaa huomata, että moni ihminen jakaa hänen kanssaan samoja ajatuksia. Se antaa luottoa siihen, että asiat voivat olla toisin tulevaisuudessa.

– En ajattele, että yhteiskuntakriittinen taiteeni olisi kaikkein mediaseksikkäintä, joten tunne oli uskomaton. En ole missään vaiheessa koettanut miellyttää ketään tai tehnyt päivityksiä vain, koska ne ovat trendikkäitä.

Omilla ehdoilla piirtäminen on ollut Riinalle silmiä avaava kokemus.

”Taide on minun tapani voida hyvin tässä maailmassa”

Ennen Riina saattoi pakkomielteisesti suunnitella tulevaisuutta, mutta nyt hän on opetellut elämään virran mukana. Riina valmistui kirjallisuustieteen kandiksi alkuvuodesta 2021. Maisterinopinnoista hän ei ota stressiä, vaan jatkaa opintoja sitten, kun itsestä tuntuu hyvältä.

– Tympeät tytöt on vasta reilun vuoden vanha, ja vuodessa on tapahtunut mahtavia juttuja, joista en ikinä osannut edes unelmoida. Olen aika avoin sille, että mitä tästä voisi seurata.

Sen Riina kuitenkin tietää, että aikoo tehdä taidetta työkseen koko loppuelämänsä.

–  Taide on minun tapani vaikuttaa ja voida edes jotenkin hyvin tässä maailmassa. Piirtäminen pitää minut järjissäni.

X