Julkkikset

Kuka on Natalia Kallio? 4 kiinnostavaa faktaa feministisen runokirjan julkaisseesta muusikko Alman tyttöystävästä

Natalia Kallio, 23, tuli julkisuuteen supersuositun pop-tähti Alman tyttöystävänä. Nyt Natalia on julkaissut englanninkielisen runoteoksen, joka on feministinen manifesti rakkaudesta, sorrosta, naisten vallankumouksesta ja liian pienistä saappaista.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Oona Markkanen

Natalia Kallio on vastikään julkaissut She Needs Bigger Boots -runoteoksen.

Natalia Kallio, 23, tuli julkisuuteen supersuositun pop-tähti Alman tyttöystävänä. Nyt Natalia on julkaissut englanninkielisen runoteoksen, joka on feministinen manifesti rakkaudesta, sorrosta, naisten vallankumouksesta ja liian pienistä saappaista.

Elokuussa Flow Festivalin yleisö sai kuulla Natalia Kallion feministisestä She Needs Bigger Boots -runoteoksesta pieniä maistiaisia, kun Natalia luki teoksen runoja festivaalin Pink Space -tilassa. Nyt Natalian kirjoittama runoteos on julkaistu.

Anna haastatteli Nataliaa ja poimi esikoisrunoteoksensa kirjoittaneesta naisesta 4 kiinnostavaa faktaa:

1. Asui lapsuutensa Järvenpäässä, mutta haaveili jo pienenä suuremmista piireistä

Natalia on kotoisin Järvenpäästä, jossa hän asui 16-vuotiaaksi asti kaksin äitinsä kanssa. Natalia ei kokenut pikkukaupungin piirejä omakseen, vaan hänellä oli kova hinku maailmalle.

– Järvenpäässä kaikki tuntevat toisensa ja yrittävät sopia yhteen ja samaan muottiin. Minä en tuohon muottiin sopinut tyyliltäni tai ajatuksiltani. Olin luova ja räväkkä. Pukeuduin värikkäästi tai muuten niin, että erotuin massasta. Minulla oli hirveän paljon vahvoja mielipiteitä, Natalia kertoo.

Natalialla on ollut vahva oikeudentaju pienestä pitäen. Jo ala-asteella Natalia alkoi kiinnittää huomiota siihen, miten kapea tyttöjen rooli on. Yläasteella Natalia ei katsonut läpi sormien seksistisiä tai rasistisia kommentteja.

– Jos joku sanoi jotain, joka oli mielestäni väärin, olin oitis paasaamassa. Tein kaikkeni kumotakseni nuo kommentit. Olen kuitenkin aina ollut myös hirveän kiltti, en mikään ilkeä paasaaja.

Yläasteen jälkeen Järvenpää jäi. Helsingissä sijaitsevaan Kallion lukioon opiskelemaan pääseminen oli Natalialle menolippu pois pikkukaupungista.

Natalia Kallio
Natalia Kalliolla on ollut vahva oikeudentaju pienestä pitäen.

2. On intohimoinen ihmisoikeusaktivisti

Natalia työskentelee tällä hetkellä ihmisoikeusaktivistina. Hän suunnittelee ja toteuttaa koulutuksia kansainvälisille ihmisoikeusorganisaatioille ympäri Eurooppaa. Koulutusten teemat vaihtelevat. Natalia on pitänyt koulutuksia niin sukupuolen moninaisuudesta, tasa-arvoasioista, seksuaalikasvatuksesta, sateenkaarioikeuksista sekä maahanmuuttoon ja syrjintään liittyvistä teemoista.

Natalian tie ihmisoikeusaktivistiksi juontaa juurensa pitkälle lapsuuteen. Natalia ei ole lukion jälkeen opiskellut Suomessa. Koska ovet Suomen kouluihin eivät lukion jälkeen avautuneet, hän on kouluttautunut tutkintojen suorittamisen sijaan nykyiseen ammattiinsa toisenlaista kautta.

– Kuuluin Järvenpäässä Nuoriin Kotkiin, joka on partiotyyppinen lasten ja nuorten organisaatio. 13-vuotiaana menin kansainväliselle leirille, jonne tuli eri puolilta maailmaa vastaavissa järjestöissä olevia lapsia ja nuoria. Sain sieltä kipinän ihmisoikeustyöhön.

15–19-vuotiaana Natalia alkoi käydä aktiivisesti Nuorten Kotkien kansainvälisen kattojärjestön IFM-SEI:n (International Falcon Movement Socialist Educational International) koulutuksissa. Natalian innokkuus huomattiin ja lopulta häneltä kysyttiin, haluaisiko hän, että hänestä tehtäisiin kouluttaja.

– Aktivismi ja ihmisoikeudet ovat olleet koko elämäni. Ihmisoikeusaktivismi on juttu, jota olen aina halunnut tehdä. Ihmisoikeustyö antaa paljon merkitystä omalle elämälle. Olen aina halunnut olla viisas ja koulutettu, mutta minulle on ollut haaste päästä kouluun. Olen tajunnut, että oppia voi muutenkin. Olen oppinut tarkastelemaan maailmaa niin, että näen epäoikeudenmukaisuuksia. Olen myös oppinut ymmärtämään, millä tavalla itse olen etuoikeutettu, Natalia sanoo.

Jotta asia ei varmasti ikinä unohtuisi, Natalia on tatuoinut Privileged-tekstin vasempaan nilkkaansa.

Myös Natalian suuri tulevaisuudenhaave liittyy ihmisoikeustyöhön.

– Tällä hetkellä työskentelen organisaatioille, jotka työskentelevät yhteistyössä Euroopan neuvoston kanssa. Tavoitteenani on päästä työskentelemään suoraan Euroopan neuvostolle, Natalia paljastaa.

3. Tapasi noin kolme vuotta sitten Alman – ja yhteinen sävel löytyi oitis

Natalia tapasi pop-tähti Alman yhteisten ystävien kautta noin kolme vuotta sitten. Yhteys syntyi helposti ja nopeasti. Muun muassa avoimuus ja aitous yhdistävät Nataliaa ja Almaa.

– Emme kummatkaan esitä mitään muuta kuin olemme. Meillä kummallakin on vahva arvomaailma, ja olemme molemmat aika äänekkäitä persoonia. Olemme aina kertomassa omia mielipiteitämme. Se on tärkeä asia, joka meitä yhdistää.

Alma piti Natalian pitkään poissa julkisuudesta, sillä halusi suojella tätä julkisuuden valokeilalta. Tämän vuoden alussa Alma kuitenkin kertoi brittiläiselle GayTimes-sivustolle seurustelevansa vakituisesti. Kesäkuussa Pride-viikon kunniaksi Alma julkaisi ensimmäisen yhteiskuvan Natalian kanssa.

View this post on Instagram

Happy pride month from me and my baby🌈👅

A post shared by ALMA (@cyberalma) on

Tätä nykyä Natalia ja Alma asuvat yhteisessä kodissa Helsingissä meren äärellä.

– Kotimme on oikein kiva loft-tyyppinen asunto.

Natalia kuvailee olevansa parisuhdeihminen.

– Saan parisuhteesta paljon iloa. Parisuhde on turva ja tukipilari. Uskallan lähteä tekemään kansainvälisiä hommia ja tavoittelemaan unelmiani ulkomaille, koska minulla on aina tasapainoinen kotipesä: paikka, jonne palata ja jossa joku odottaa.

Alman supersuosio ei ole luonut paineita Natalialle.

– Molemmilla meillä on omat intohimomme, joita kohti menemme. Tsemppaamme molemmat toisiamme ja uskomme toisiimme. Se antaa kummallekin voimaa tehdä omaa asiaa vielä isommin ja auttaa myös kumpaakin uskomaan itse itseensä.

4. Runoteoksellaan haluaa rohkaista erityisesti naisia ja vähemmistöjä

Kirjan julkaiseminen on ollut Natalian pitkäaikainen haave, joka nyt käy toteen. Kirjoittamista Natalia on harrastanut jo pitkään, ja tulevaisuudessakin hän aikoo jatkaa harrastustaan. Natalian toiveena on, että nyt julkaistava She Needs Bigger Boots ei jää hänen viimeiseksi teoksekseen.

Idea kirjaan tuli hetkenä, jolloin Natalia koki suurta turhautumista. Hän ei ollut päässyt kouluun lukion jälkeen. Elämä tuntui epävarmalta. Natalialla oli sellainen olo, ettei hän tiedä lainkaan, mitä puolen vuoden päästä tapahtuu. Samaan aikaan Natalia pohti paljon naisiin ja vähemmistöihin kohdistuvaa epätasa-arvoa.

– Minusta tuntui, ettei minulla ole tarpeeksi isoja saappaita: että en saa ääntäni kuuluviin. Silloin aloin kirjoittaa She Needs Bigger Boots -runosarjaa. Mietin hirveästi sitä, että haluaisin itselleni, muillekin naisille ja kaikille vähemmistöryhmiin kuuluville isommat saappaat eli enemmän ääntä.

Natalia Kallio
Natalia Kallio alkoi kirjoittaa She Needs Bigger Boots -runosarjaa tilanteessa, jossa hänestä tuntui, ettei hän saa ääntään kuuluviin.

Kirjan julkaisu ei juuri jännitä Nataliaa. Toiveita kirjan suhteen hänellä kuitenkin on.

– Toivon, että kirjasta voi löytää vertaistukea tai kenties oppia jotain uutta. Kannustan myös nuoria lukemaan. Toiveeni on, että mahdollisimman moni nuori lukisi kirjani ja kenties jonkun muunkin teoksen sen jälkeen.

Kirjan tärkeimmän viestin Natalia tiivistää yhteen lauseeseen.

– Jokaisella meistä on mahdollisuus ja lupa saada isot saappaat.

X