Julkkikset

Heli Sutela ei koskaan suostunut ehdotettuun Kumman kaa -juonikuvioon – ”Antaa jokaisen olla sellainen kuin on”

Näyttelijä Heli Sutelan lapsuudenkodissa ulkonäkö ei ollut mikään puheenaihe. – Minua kehuttiin fiksuksi ja hauskaksi.

Teksti:
Annan toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

Heli Sutela on tehnyt stand up -keikkoja yli 20 vuotta. Se on ollut hyvää vastapainoa näyttelemiselle. – Keikkalavalla kaikki on omissa käsissäni.

Näyttelijä Heli Sutelan lapsuudenkodissa ulkonäkö ei ollut mikään puheenaihe. – Minua kehuttiin fiksuksi ja hauskaksi.

Heli Sutela, 54, kasvoi Lappeenrannassa vanhempiensa ainoana lapsena. Ulkonäkö ei ollut minkäänlainen puheenaihe perheessä.

– Vanhempani olivat ihania. Minua kehuttiin fiksuksi ja hauskaksi. Isällä oli tapana sanoa, että tytöt ovat parempia kuin pojat, mutta koska maailma on perseestä, niin siksi usein väitetään toisin.

Ulkonäkö ei ollut kehujen tai kommenttien aihe.

– Isä pohjusti minulle hyvän itsetunnon. Näin aina rakkauden hänen silmissään, kun olin kertonut hyvän läpän.

Tytöt, tytöt, tytöt toi kyyneleet

Enää maailma ei ole niin vinksallaan, että tytöt jäisivät auttamatta alakynteen. Vielä Helin valmistuessa näyttelijäksi 1990-luvun alkupuolella tilanne oli toinen. Vuonna 1995 ei pystytty Helin mukaan jakamaan naispääosa-Jussia, koska ei ollut naispääosia.

– Nyt kun katson jotain Tytöt tytöt tytöt -elokuvaa, vain itken ilosta. Ajattelen, että kyllä tämä tästä. Maailma muuttuu. Ja toivottavasti myös ikärasismin suhteen vähitellen rauhoitutaan.

Kehorauhaa Heli toivoo jokaiselle. Eivät kaikki innostu kuntosalitreeneistä yhtä lailla kuin hän, eikä syöminen ole kaikille sama asia. Hän ei halua neuvoa ketään.

Laihduttamisen ihannoinnin Heli näkee yhteiskunnallisena ongelmana.

– Laihdutuskulttuuri on yksi tapa hallita naisia. Pyritään määrittelemään se, miltä naisen pitäisi näyttää. Ja se on ongelmallista.

2000-luvun alussa Heli Sutela käsikirjoitti Kumman kaa -tv-sarjan Minna Koskelan kanssa, ja he näyttelivät pääosat. Yhdessäkään jaksossa kukaan ei laihduttanut, vaikka aihetta ehdotettiin tekijöille monesti. Se oli periaatekysymys.

Painoon liittyen hän ei oikeastaan nytkään haluaisi sanoa mitään. Sen sijaan hän suosittelee Raisa Omaheimon teosta Ratkaisuja läskeille. Se avasi hänen silmänsä sille, miten kaukana olemme siitä, että yhdenvertaisuus todella toteutuisi.

– Antaa jokaisen olla sellainen kuin on. Minä nyt vain satun olemaan tällainen, jolla on taipumus palata omaan painoonsa. Ei se kaikilla mene niin.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Piia Sainio. Jutussa Heli Sutela kertoo muun muassa siitä, miksi salilla treenaaminen motivoi ja millaisia palautekeskusteluja hän käy Krisse Salmisen kanssa. Lue koko juttu Annasta 12/2023 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X