Julkkikset

Meteorologi Kerttu Kotakorpi toimii arjessakin kuin sääennustaja: ”Haluaisin olla optimisti, mutta ei minua huvita hirveästi kaunistella tosiasioita”

Meteorologi Kerttu Kotakorpi olisi mielellään optimisti mutta on huomannut toimivansa arjessakin kuin sääennustaja.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Johanna Kannasmaa/Yle

Kerttu Kotakorpi, 33, on Ylen meteorologi. Hänen kirjansa Suomen luonto 2100 – Tutkimusretki tulevaisuuteen ilmestyy maaliskuun ensimmäisellä viikolla.

Meteorologi Kerttu Kotakorpi olisi mielellään optimisti mutta on huomannut toimivansa arjessakin kuin sääennustaja.

Kerttu Kotakorpi, minkä ekoteon jokainen voisi ottaa arkeensa?

On monia pieniä asioita, joista voi valita. Haluaisitko vähentää matkustamista vai lihansyöntiä vai ostaisitko uusia tavaroita harkitummin? Jos jokainen tekee yhdenkin pienen päätöksen, yhdessä niiden vaikutus on iso.

Kuinka kirjasi Suomen luonto 2100 syntyi?

Kustantajan toiveena oli kansantajuinen ilmastonmuutosta käsittelevä kirja. Rakastan luontoa yli kaiken, ja niinpä siitä tuli kirja Suomen luonnosta ja tulevaisuudestamme.

Millainen on Suomen luonto 80 vuoden kuluttua?

Aika samanlainen kuin nytkin, mutta toisaalta selvästi erilainen. Maailmanloppua ei tule, mutta monia huolestuttavia muutoksia tapahtuu: lämpötila nousee, sateet lisääntyvät, kaikki rehevöityy. Huolestuttavinta on sekä kasvien että eläinten monimuotoisuuden väheneminen.

Positiivista on joidenkin mielestä se, että ilmaston lämpeneminen tarkoittaa pidempää viljelykautta ja edellytyksiä uusille lajikkeille.

Millainen luonto­ihminen olet, Kerttu Kotakorpi?

Liikun pyörällä talvellakin, joten ulkona tulee oltua paljon. Olen lapsesta asti liikkunut metsässä ja luonnossa, kesällä mökkeillyt ja veneillyt, talvella hiihtänyt. Tykkään vaeltaa ja tarkkailla lintuja.

Mikä lintubongauksessa on parasta?

Alkujaan se oli kiva lisä luonnossa liikkumiseen. Aloin kuvata lintuja viitisen vuotta sitten ja opettelin tunnistamaan niitä.

On iso ilo, kun törmää johonkin harvinaisempaan lajiin. En ole kuitenkaan mikään ohotanlokin perässä ryntääjä. Viime viikolla näin valkoselkätikan, se oli hieno fiilis, ja sain siitä kuvankin.

Oletko optimisti vai pessimisti?

En kauheasti kumpaakaan. Olen siviilissäkin kuin sääennustaja, pyrin vain jakamaan tietoa. Haluaisin olla optimisti, mutta ei minua huvita hirveästi kaunistella tosiasioita.

Kuinka pandemia on muuttanut suhtautumistasi?

Tavallaan se on lisännyt toiveikkuutta: yhdessä voidaan tehdä isojakin muutoksia, kun on tiukka tilanne. Ehkä joitakin hyviä asioita, kuten matkustamisen väheneminen ja kiinnostus kotimaiseen luontoon, jää myös pysyviksi.

Ajoitatko lomasi hyvän sään aikaan?

Isossa organisaatiossa lomat päätetään varhain, ja luotettavia sääennusteita ei kovin pitkälle ole. Oikeastaan lomasäällä ei edes ole väliä. Jos olen lähdössä korpeen, varaudun siihen, että sää voi olla mitä tahansa.

Lue lisää: Millainen sää huomenna on? Näin sääennusteet syntyvät

Kerttu Kotakorpi, millainen on lempisääsi?

Kyllä se on kesäkuuma, eikä minua haittaa, jos vähän ukkostaa ja salamoikin. Palelen talvella, mutta silti luminen pakkasmaisema on häkellyttävän kaunis. Tulee tunne, että vau, onneksi on tällaistakin. Olen iloinen, että meillä on neljä vuodenaikaa.

X