Julkkikset

Kimmo Ohtonen ja Pirjo Heikkilä uhanalaisten eläinten jäljillä: ”Sieltä asteli esiin jääkarhu”

Ystävykset Pirjo Heikkilä ja Kimmo Ohtonen lähtevät pitkälle luontoretkelle Villien jäljillä -sarjassa.

Teksti:
Anu Räsänen
Kuvat:
Om-Arkisto

Pirjo Heikkilä ja Kimmo Ohtonen ovat nuoruudenystäviä.

Ystävykset Pirjo Heikkilä ja Kimmo Ohtonen lähtevät pitkälle luontoretkelle Villien jäljillä -sarjassa.

Koomikko Pirjo Heikkilä, 38, oli luontotoimittaja Kimmo Ohtosen, 37, ykkösvalinta matkakumppaniksi, kun häntä pyydettiin tekemään sarjaa. Heikkilä ja Ohtonen ystävystyivät teini-iässä Lahdessa, ja ajatus yhteisestä reissusta uhanalaisten eläinten jäljille tuntui kivalta ajatukselta.

Heikkilä vastasi kutsuun oitis myöntävästi, vaikka häntä hirvitti.

”En ole mikään luontoihminen. Olen käynyt kaksi kertaa Nuuksiossa, ja teltassa olen nukkunut lapsena meidän kodin takapihalla”, Heikkilä listaa.

Etukäteen Heikkilä näki mielessään kauhukuvia kimppuun hyökkäävistä pedoista, päälle tallustelevista norsuista ja lumivyöryistä Himalajalla. Heti ohjelman ensimmäisellä kuvausreissulla Nepalissa hän uskalsi kuitenkin hengähtää. Mitään pelättävää ei ollutkaan.

”Minut yllätti se, että eläimet ihan todella karttavat meitä. Eivät tiikerit vaani ihmisiä heinikossa, vaan kyllä ne lähtevät pois, kun kuvausryhmä lähestyy. Nehän ovat niin harvinaisia, että harva niitä edes näkee.”

Saimaa ja norpat hurmasivat: ”Että meillä voi Suomessa olla jotain niin kaunista!”

Pirjo Heikkilä ja Kimmo Ohtonen kävivät tutustumassa uhanalaisten lajien kotiseutuihin ja juttelemassa paikallisten asiantuntijoiden kanssa niiden suojelusta. Muutamia eläimiä he onnistuivat näkemään omassa elinympäristössään, esimerkiksi Huippuvuorilla merijään reunalla.

”Katselin laivasta ahtojäiden labyrinttiä ja mietin, että miten täällä voi elää mikään. Sitten sieltä asteli esiin jääkarhu, katseli meitä aikansa ja lähti jatkamaan matkaansa. Se oli aika pysäyttävä kokemus”, Ohtonen kertoo.

Kimmo Ohtonen hoitaa vaimonsa kanssa parisuhdettaan luonnossa: ”Viikon päästä on taas metsätreffit”

Pirjo Heikkilä ja Kimmo Ohtonen
Sarja sai alkunsa WWF:n ideasta. Ystävykset Pirjo Heikkilä ja Kimmo Ohtonen tutustuvat matkallaan järjestön luonnonsuojelutyöhön Australiassa, Huippuvuorilla, Borneolla, Nepalissa ja Saimaalla.

Huippuvuoret oli Ohtoselle entuudestaan tuttu ja rakas paikka, samoin kuin Saimaakin, jonka poikki hän ui kuusi vuotta sitten norppien suojelun nimissä. Heikkilä rakastui molempiin kohteisiin ensisilmäyksellä.

”Että meillä voi Suomessa olla jotain niin kaunista ja ihmeellistä kuin Saimaa ja ne norpat! Kävimme ensin helmikuussa kolaamassa apukinoksia kuuttien pesiin. Kesällä palasimme samalle paikalle, ja näin elämäni ensimmäistä kertaa norpan kivellä pötköttelemässä”, Heikkilä iloitsee.

Villien jäljillä, TI 20.00 MTV3

X