Julkkikset

Krista Kosonen muutti töiden takia tyttärensä kanssa kuukausiksi Norjaan: ”Alku oli raastavaa”

Näyttelijä Krista Kosonen, 37, on elänyt viimeiset neljä kuukautta kaksin tyttärensä kanssa Oslossa. – Koronan takia pääsimme käymään Suomessa syksyn aikana vain kerran, Krista sanoo.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Jouni Harala

Näyttelijä Krista Kosonen asuu nyt Oslossa.

Näyttelijä Krista Kosonen, 37, on elänyt viimeiset neljä kuukautta kaksin tyttärensä kanssa Oslossa. – Koronan takia pääsimme käymään Suomessa syksyn aikana vain kerran, Krista sanoo.

Krista Kosonen on viime syyskuun lopusta lähtien hän on asunut 5-vuotiaan Selma-tyttärensä kanssa Oslossa. Krista on kuvannut siellä HBO Nordicin tuottaman Beforeigners-tv-sarjan toista tuotantokautta. Kuvaukset jatkuvat vielä ainakin helmikuun loppuun. Niiden vuoksi Krista ja Selma palasivat Osloon Suomen-joululomaltaan heti loppiaisen jälkeen.

Syksyllä samoihin aikoihin, kun Krista lähti Norjaan, hänen puolisonsa ja Selman isä Antti J. Jokinen alkoi kuvata Ilkka Remeksen romaaneihin perustuvaa Omerta-toimintajännäriä Suomessa ja Virossa. Joulukuussa hän jäi projektista sairaus­lomalle.

– Koronan takia pääsimme käymään Suomessa syksyn aikana vain kerran. Silloin vietimme isänpäiväviikonlopun Nauvossa, Krista kertoo.

Lue myös: Krista Kososelle selvisi Sukuni salat -ohjelmassa suuri tragedia: ”Lapsena ihmettelin, miksi mummoni ei puhu”

Matkustusrajoitukset ovat estäneet myös sukulaisten ja ystävien vierailut Suomesta Osloon. Kristan eläkkeellä oleva äiti on auttanut Kristaa usein lapsenhoidossa, mutta nyt hänkään ei ole voinut matkustaa.

– Onneksi tajusin heti syksyllä varautua pahimpaan. Suomalaiset Oslossa -Facebook-ryhmän kautta löysin avuksi ihanan Annin, joka oli virkavapaalla turkulaisesta päiväkodista. Hän tuli meille aina aamuisin ja ryhtyi keittämään Selmalle puuroa, kun itse lähdin kuvauksiin. Myöhemmin hän vei lapsen päiväkotiin ja oli apuna taas illalla, Krista kertoo.

Krista Kosonen: ”Ärsytti hokea lapselle, että ole nyt reipas”

Selmalle väliaikainen muutto Norjaan on ollut vaativa seikkailu, jota Krista on seurannut tunteet pinnassa.

– Alku oli raastavaa. Eihän Selma osannut norjaa lainkaan, kun hän aloitti päiväkodissa. Sormi kerrallaan yritin irrottaa hänen kättään omastani, kun aamuisin jätin hänet päiväkotiin. Minua ärsytti hokea lapselle, että ole nyt reipas, sillä ei elämässä aina tarvitse olla reipas. En kuitenkaan voinut juuri muuta kuin yrittää rohkaista häntä. Lopputulos oli, että Selma jäi itkemään ja minä menin itkemään viereiseen puistoon.

Vaikeinta vaihetta kesti pari viikkoa.

– Ensimmäinen iso muutos parempaan tapahtui, kun tuli Selman syntymäpäivä. Hän sai päiväkodissa kruunun päähänsä, toiset lapset lahjoittivat hänelle maalauksiaan ja lapsille tarjottiin jäätelöä. Se muutti paljon.

Luit juuri lyhennelmän Annan 4/2021 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Haastattelussa Krista kertoo, millaista asuminen Oslossa on ollut, mitä kesämökki Nauvossa hänelle merkitsee, entä mitä hän ajattelee täydellisen elämän tavoittelusta, vaatimuksista, raivosta ja naurusta? Lue koko haastattelu numerosta 4/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X