Julkkikset

Krista Kosonen: ”Tiedän oman arvoni heikkonakin hetkenä”

Näyttelijä Krista Kosonen on kyllästynyt ajatukseen, että naisen tulisi olla aina vahva. Hän sallii itselleen heikkouden ja epäonnistumisen. – Joskus olen vahva, joskus herkkä, joskus törppö ja heikko.

Teksti:
Rosanna Marila
Kuvat:
Om-Arkisto

Krista Kosonen kuvailee itseään feministiksi.

Näyttelijä Krista Kosonen on kyllästynyt ajatukseen, että naisen tulisi olla aina vahva. Hän sallii itselleen heikkouden ja epäonnistumisen. – Joskus olen vahva, joskus herkkä, joskus törppö ja heikko.

Maailma ei ole mustavalkoinen, se tulee monin tavoin selväksi näyttelijä Krista Kososen puheista. Kristaa voisi kuvailla hyvällä tavalla kovikseksi: hän vaikuttaa paitsi kunnianhimoiselta ja määrätietoiselta mutta uskaltaa myös puhua suoraan yhteiskunnallisista asioista, esimerkiksi tasa-arvosta.

Kristasta itsestään ajatus kovuudesta tuntuu kuitenkin vähän tylsältä. Hän on huomannut, että tällä hetkellä niin sanotut vahvat naiset ovat nosteessa, erityisesti elokuva- ja tv-rooleissa. Se on kuitenkin alkanut tuntua Kristasta kapeakatseiselta.

– Miksi naisen pitää olla aina vahva? Miksei saa olla heikko? Itseäni pelkkä vahvuus on alkanut kyllästyttää. Ajattelen, että elokuvien vahvat naishahmot ovat vasta ensimmäinen aalto naiskuvan laajenemisessa. Eihän meistä kukaan ole vain yhtä asiaa kerrallaan, Krista muistuttaa.

Krista sanoo olevansa erilainen ihminen eri tilanteissa. Äitinsä kanssa hän toimii yhdellä tavalla, aviopuolisonsa, ohjaaja Antti J. Jokisen kanssa toisella.

– Joskus olen vahva, joskus herkkä, joskus törppö ja heikko. Heikkonakin hetkenä tiedän silti oman arvoni – ja muiden. Siihen ainakin pyrin.

Lue myös: Juuri avioitunut näyttelijä Krista Kosonen: ”Olen oppinut, ettei kumppania kannata yrittää muuttaa”

Krista uskoo, että hyvän itsetunnon juuret ovat perua hänen lapsuudenkodistaan. Vanhemmat ovat aina kannustaneet Kristaa, eivätkä he ole ikinä kyseenalaistaneet tyttärensä elämänvalintoja.

– Vaikka vanhempani olivat varmasti sisimmässään kauhistuneita urasuunnitelmistani, he eivät koskaan epäilleet minua ääneen tai väheksyneet valintojani. Heiltä olen saanut elämälleni vahvan pohjan. En ole joutunut rakentamaan itseäni kokonaiseksi, vaan olen ollut sitä aina.

Armollisuutta itseä kohtaan

Entä mitä Krista tekee silloin, kun kaikki ei menekään putkeen? Välillä takana on huonosti nukuttu yö tai elämässä saattaa olla suruja, joiden takia työn jäljessä olisi parantamisen varaa. Silloin Krista toivoo, että kohtaus leikataan lopullisesta versiosta pois.

– Suhtaudun itseeni armollisesti. Ei maailma siihen kaadu, vaikka minulla olisi töissä huono päivä. Silloin minua ketuttaa hetken, minkä jälkeen mietin, miksi asiat menivät näin.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 33-34/2019, jossa näyttelijä Krista Kosonen kertoo, miksi hän aina sanoo ensin kyllä ja miettii vasta sitten ratkaisuja. Entä miksi Krista on opetellut sanomaan ei työtarjouksille? Mitä mieltä Krista on kiltteydestä, entä kuinka hän ja puoliso saavat työnsä sovitettua yhteen? Lue lisää Annan numerosta 33-34/2019 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X