Julkkikset

Laulaja Evelina valitsee someen kuvia, joissa näyttää mielestään hyvältä: ”En halua asettaa itseäni ehdoin tahdoin haavoittuvaiseksi”

Menestynyt laulaja Evelina, 25, kärsii huijarisyndroomasta ja vasta harjoittelee sanomaan itseään kauniiksi. – Kyllä minä joitain yhteiskunnan kauneusihanteista saan raksitettua.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Sampo Korhonen

Evelinan mukaan huijarisyndrooma on musiikkialalla yleistä.

Menestynyt laulaja Evelina, 25, kärsii huijarisyndroomasta ja vasta harjoittelee sanomaan itseään kauniiksi. – Kyllä minä joitain yhteiskunnan kauneusihanteista saan raksitettua.

Mä sanoin, et must tulee legenda, niinku Katri Helena… Kun Evelinan tarkkaan koreografioitu esitys musiikkialan vuotuisessa kohokohdassa Emma-gaalassa vuonna 2018 loppui, yleisö osoitti äänekkäästi suosiotaan mutta lavan taakse kävellyttä Evelinaa harmitti.

– Vaikka annoin kaikkeni, tiesin olevani kaukana siitä, mitä parhaimmillani voin olla, Eveliina Tammenlaakso muistelee nyt.

Evelina oli tullut Emma-gaalaan suoraan Sun vika -biisin videon kuvauksista Meksikosta.

– Sain koneesta jonkin pöpön ja olin gaalassa ihan superkipeänä ja kuumeessa.

Vuoden naissolistin Emma-palkinnon saajaksi olivat ehdolla Janna, Jenni Vartiainen, Laura Voutilainen ja Evelina.

Kun Evelina kuuli nimensä, aito hämmästys loksautti hänen leukansa auki. Ympärillä levy-yhtiön miehet pomppasivat pystyyn ja halailivat riemuissaan Evelinaa ja toisiaan.

Valinnalle oli hyvät perusteet, sillä Evelina oli jo ehtinyt tehdä suomalaista äänitehistoriaa. Hänen ensimmäinen albuminsa 24K oli myynyt ennakkoon platinaa – siihen ei kukaan muu artisti ollut siihen mennessä pystynyt – ja hän oli ollut Spotifyssa Suomen toiseksi kuunnelluin naisartisti vuodesta 2016 lähtien.

Silti Emma-gaalassa lavaa kohti kävellyt Evelina tunsi itsensä huijariksi.

– Tunteeni olivat tosi ristiriitaiset. Olin totta kai hirveän iloinen, mutta samaan aikaan ajattelin, että älkää nyt, mitä ihmettä, pystyn paljon parempaan!

Evelinan epävarmuudet liittyvät musiikin tekemiseen

Huijarisyndrooma on Evelinan mukaan musiikkialalla yleistä.

– Olen puhunut siitä monen kollegani kanssa, ja se tuntuu olevan tosi monella, sellaisillakin, joista sitä ei mitenkään uskoisi. Itsekin kärsin siitä.

Huijarisyndroomaa poteva ihminen ei usko olevansa osaava ja pätevä tehtäviinsä. Hän pelkää usein, että muut huomaavat, ettei hän osaakaan mitään, vaikka toisin on kuviteltu. Usein siitä kärsivät nuoret, työuraansa aloittelevat ihmiset, miehet ja naiset.

Evelinan epävarmuudet liittyvät ennen kaikkea musiikin tekemiseen.

– En tiedä musiikin teoriasta mitään, en osaa nuotteja, eikä minulla ole alan koulutusta. Olen opetellut itse tekemään biisejä tavalla, jota en pysty edes selittämään. Jännitän ehkä siksi vähän koko ajan sitä, että joku sanoo joskus jossain sessiossa, että kuule Eve, tämä on ihan paska. Jännitän sitä, että nyt jään kiinni.

Toisaalta Evelina on todistanut sekä itselleen että muille, että hänen metodinsa toimii.

– Kukaan muu ei pysty juuri minun tapaani.

Ensimmäistä albumiaan tehdessään Evelina oli 21-vuotias, ja mukana levynteossa oli iso joukko musiikin ammattilaisia.

– Olen saanut jonkin verran kuulla sellaista, että olen vain levy-yhtiön tuote. On sovinistista ja kuuluu vanhaan naiskuvaa ajatella niin, vaikka alussa sainkin apua ja tukea. Valtaosan biiseistäni olen kuitenkin tehnyt itse.

Evelina: Identiteettini ei ole koulukiusattu ihminen

Toukokuussa 25 täyttänyt Evelina muistaa jo pienestä tytöstä asti ajatelleensa, että hänestä tulee isona laulaja. The Voice of Finlandin ykköskaudelle osallistuessaan hän oli 16-vuotias ja osallistujista nuorin.

Vuonna 2018 Evelina kertoi Vain elämää -sarjassa saaneensa yläkoulussa turpiinsa joka vuosi.

– Identiteettini ei kuitenkaan ole koulukiusattu ihminen. Vaikka muutamat ihmiset purkivat minuun pahaa oloaan, nuo kerrat voi laskea yhden käden sormilla. Suuria jälkiä minulle ei siitä jäänyt. Yksikin turpiinsaaminen on liikaa, mutta minulle ei sattunut mitään pahempaa enkä joutunut henkisen kiusaamisen kohteeksi. Vaikka en kuulunut koskaan mihinkään porukoihin tai klikkeihin, minulla oli kuitenkin aina kavereita.

Laulaja Evelina.
– Olen huomannut, ketkä ovat oikeita ystäviäni ja mitä piirteitä läheisissäni arvostan. Arvostan lojaaliutta yli kaiken, sanoo Evelina.

Lukiovuosina Evelina jatkoi musiikin tekemistä. Hän äänitti omia cover-versioitaan tunnetuista kappaleista ja latasi ne You­Tubeen.

– Minulle on opetettu kotona, että asioita saadakseen täytyy itse tehdä duunia niiden eteen. Mikään ei tule elämään muuten vain.

Sinnikkyys sai Evelinan musiikkiuran nousuun

Ylioppilaaksi tultuaan koulukaverit lähtivät opiskelemaan kuka minnekin. 19-vuotias Evelina muutti pois kotoaan ja alkoi tehdä töitä.

Evelina suunnitteli oman kotinsa sisustuksen tarkasti etukäteen.

– Se kuvaa minua hyvin, koska kun päätän lähteä johonkin, suunnittelen sen tosi hyvin etukäteen. Hommaan asioita ja pistän ne tapahtumaan.

Evelina teki vähintään kahta työtä päällekkäin, parhaimmillaan kolmeakin.

– Siivosin kuntosalilla ja hoidin lapsia sen lastenhoitonurkkauksessa. Ravintolassa blokkasin, työskentelin baaritiskin takana, hoidin narikkaa, myin lippuja yökerhoon.

Vapaa-aikansa Evelina pyhitti musiikille.

– Uskoni ei koskaan loppunut. Luotin siihen, että kun vain jatkan musiikin tekemistä, jossain vaiheessa ura sen parissa lähtee nousuun. Että vielä pitää jaksaa puskea.

Tuottaja Henri Lantz näki Evelinan YouTube-videoissa potentiaalia. Hänen tuottamansa debyyttisingle Vuoristorataa / Rakkaudesta lajiin julkaistiin toukokuussa 2015, kun Evelina oli 20-vuotias. Samalla nimestä putosi yksi i pois. Eveliinasta tuli Evelina.

Ensisinkku ei vielä ollut iso hitti, mutta lupaava alku poiki keikkoja ja muitakin töitä. Evelina sai esimerkiksi kutsun tulla vierailemaan JVG:n Takajeejee-biisillä.

– Olin yön töissä baarissa ja lähdin sen jälkeen aamukuuden bussilla Lahteen levyttämään biisin kertosäkeen. Olin perillä kolme tuntia, lähdin bussilla takaisin Turkuun ja menin taas illaksi töihin. Siitä oli glamour kaukana, Evelina muistelee.

Saman vuoden joulukuussa julkaistu Honey muutti kertaheitolla kaiken. Se ponkaisi Suomen singlelistan kärkeen, striimasi tuplaplatinaa ja oli ensimmäinen suomalaisen naisartistin julkaisema kappale, jota on kuunneltu Spotify-suoratoistopalvelussa yli kymmenen miljoonaa kertaa.

– Muistan, kuinka olin keikalla Seinäjoella ja ihmiset ensimmäistä kertaa lauloivat mukana. He osasivat Honeyn sanat ulkoa. Silloin ajattelin, että nyt! Nyt joku tietää mun musiikista.

Nukkumaan ehtii myöhemmin

Alkoi hullu vuosi 2016, jonka aikana Evelina kiersi maata kahdestaan DJ Aleksanteri Hakaniemen kanssa. Vuodessa he heittivät 142 keikkaa.

– Keikat hoidimme minun Fiat Grande Puntollani , joka ei tosiaankaan ole mikään iso auto. Minä ajoin melkein aina, ja perille päästyämme teimme soundcheckin, jos se vain oli mahdollista. Keikkamestojen tekniikka vaihteli tosi paljon: joskus oli todella vaikeaa kuulla, miltä itse kuulosti.

– Sitten kävimme syömässä jossain, illalla vedimme keikan ja aamulla saattoi taas olla tosi aikainen herätys, että ehdimme seuraavaan paikkaan. Joinain päivinä oli kaksi tai kolmekin keikkaa.

Kun läpimurto oli tapahtunut, työtunteja tai -päiviä ei laskettu.

– Tasapaino ei ollut silloin minulle mikään prioriteetti. Ajattelin, että nyt taotaan, kun rauta on kuumaa, nukkumaan ehtii myöhemmin.

Laulaja Evelina.
– Minä vasta harjoittelen sitä, voinko sanoa itseäni kauniiksi, Evelina pohtii.

Huiman suosion keskellä on ollut takaiskujakin. Vuonna 2018, pian Emma-palkinnon saamisen jälkeen, Evelina nousi otsikoihin, kun Sun vika -kappaleen väitettiin olevan plagiaatti Camila Cabellon superhitistä Havana. Miltä se tuntui?

– Tuollainen kolauttaa totta kai omaa tekijäidentiteettiä, varsinkin kun palaute ei tuossa kohtaa mennyt sille, kenelle sen olisi pitänyt mennä.

Evelinan mukaan plagiointeja tutkittassa biisit nuotinnetaan. Jos niissä on samankaltaisuuksia, kyse on plagioinnista.

– Nuotillisesti Sun vika- ja Havana-kappaleissa ei ole mitään samaa. Kyse on siitä, että tuotanto on ollut liian samanlainen. Kritiikki ei kuitenkaan kohdistunut tuottajiin, vaan minuun. Tätä en ole koskaan ennen sanonut ääneen.

Evelinalla on nollatoleranssi huonolle käytökselle

Huhtikuussa 2019 Evelina oli keikalla Himoksella, kun lavalle yhtäkkiä nousi humalainen mies tanssimaan. Ärsyyntynyt Evelina huusi järjestysmiehiä apuun, mutta kun heitä ei heti kuulunut, hän tarttui itse tunkeilijaan rivakasti ja veti tämän lavan sivuun ja siltä alas.

– Minulla on yleensä pitkä pinna ja kestän aika hyvin kaikennäköistä, mutta uhkaavat tilanteet ovat sellaisia, jotka saavat liskoaivoni toimimaan. Huonolle käytökselle ja paskanjauhannalle minulla on nykyään nollatoleranssi.

– Yksityiselämässäni olen hyvin kärsivällinen enkä kovin helposti edes ärähdä mistään, mutta tilanteissa, joissa joku tuntematon tulee rajojeni yli, se on että naps, mun ei tarvi tällaista katsella.

Vakiintunut suosio ja menestys ovat tuoneet Evelinalle paitsi taloudellista riippumattomuutta, myös itsevarmuutta. Se on auttanut häntä keskittymään niihin asioihin, jotka ovat hänelle oikeasti tärkeitä.

– Olen huomannut, ketkä ovat oikeita ystäviäni ja mitä piirteitä läheisissäni arvostan. Arvostan lojaaliutta yli kaiken. Rehellisyys, oikeudenmukaisuus ja empatia ovat minulle tärkeitä ominaisuuksia – niin itsessäni kuin myös heissä, jotka päästän lähelleni.

– Mietin myös sitä, millainen ystävä itse olen ja millaisia resursseja itselläni on. Tässä poikkeustilassa, kun kaikilla tuntuu olevan ainoastaan aikaa, huomaa, ketkä laittavat välillä myös itse ensimmäisen viestin.

Evelina on oppinut pitämään rajoistaan kiinni

Evelina on oppinut sanomaan ei. Enää hän ei esimerkiksi menisi ympäri maata samanlaisella vauhdilla kuin vuonna 2016.

– Olen oppinut arvostamaan itseäni ja pitämään omista rajoistani tiukasti kiinni. En ole vieläkään mikään rajojen asettamisen mestari, treenaan sitä koko ajan. Mutta osaan sanoa jo ei ihmisille, jotka yhtäkkiä ottavat pitkän ajan jälkeen yhteyttä ja pyytävät viisi lippua Ruisrockiin.

”Se, mistä pienenä haaveilin, oli fantasiaa, joka ei koskaan kohtaa todellisuuden kanssa.”

Teininä Evelinan mielikuva laulajista perustui Spice Girlsien tai Britney Spearsin elämään.

– Se, mistä pienenä haaveilin, oli fantasiaa, joka ei koskaan kohtaa todellisuuden kanssa. Keikkailu on tosin jo helpompaa kuin uran alussa, mutta ei vieläkään mitään superglamouria. Huoltsikan vessassa hampaiden peseminen päiväunien jälkeen ei todellakaan ole Hollywood-elämää.

Kesän keikkojen peruuntuminen on taloudellisesti ikävää, mutta harmittaa Evelinaa myös siksi, että keikat ovat suuri osa hänen sosiaalista elämäänsä.

– En puhu pelkästään yleisöstä, vaan koko crew’sta. Minulla on ihanat tanssijat, bändi ja tekniikan tyypit. He ovat minulle todella tärkeitä tyyppejä. Koska näen heitä taas?

Tautia enemmän Evelinaa pelottavat koronan seuraukset.

– Kun en osaa oikein kuvitella, kuinka kauan­ tässä menee ja mitä kaikkea tämä muuttaa. Tämä on ollut outoa aikaa. Tuntuu, että leijun vain mukana ja koetan jaksaa, kunnes pääsen normaaliin uudestaan.

Taidetta syntyy turvallisessa ilmapiirissä

Koronakevään Evelina käytti uutta musiikkia tehden. Tammikuussa ilmestyi single Hitaasti ja toukokuun lopussa toinen Liian vähän, liian myöhään. Parhaillaan Evelina työstää kolmatta albumiaan.

Aiheet ovat Evelinan mukaan uudella levyllä aika vakavia.

– Kun biisiä tehdessäni avaan jotain pientä lokeroani ja haluan ammentaa siitä, on tär­keää, että sille on olemassa hyvä ympäristö: studiossa turvallinen ilmapiiri ja ystävyyttä, ei paineen energiaa, koska siitä en usko syntyvän taidetta.

Evelina pitää vahvuutenaan kykyä välittää tunteita.

– En kirjoita tarinoita, eikä biiseissäni ole pitkiä aikajanoja, mutta mielestäni kirjoitan hyvin tunteista. Biisini kertovat hetkistä, ja olen hyvä hetkien kuvaamisessa.

Uusi levy valmistuu pikku hiljaa.

– Valehtelisin jos väittäisin, että tietäisin, milloin se ilmestyy – korona on sekoittanut kuvioita pahasti. Mutta aika pian.

Evelina valitsee somekuvansa tarkkaan

Evelina kuuluu sukupolveen, joka on kasvanut ja tottunut viestimään somen välityksellä. Instagramissa, joka on Evelinan pääasiallinen väylä tiedottaa töistään, keikoistaan ja biiseistään, hänellä on 162 000 seuraajaa.

Kuvat ovat harkittuja, kauniita ja stailattuja, kuin maailmantähtien promosivuilta.

– Olen niin kuin muutkin, valitsen someen sellaisia kuvia, joissa näytän mielestäni hyvältä, niinhän ihmiset tekevät. En ole siinä yhtään sen parempi kuin muutkaan. Saan netistä joka tapauksessa vakiomäärän paskaa niskaani enkä halua asettaa itseäni siellä ehdoin tahdoin jotenkin erityisen haavoittuvaiseksi, Evelina sanoo.

Kauneutta hän pitää hyvin pitkälle subjektiivisena käsitteenä.

– Minä vasta harjoittelen sitä, voinko sanoa itseäni kauniiksi. Kun olen meikannut ja kihartanut hiukset, kyllä minä joitain yhteiskunnan kauneusihanteista saan raksitettua.

Evelinan Instagramiin laittamat maha sisään ja ulos -kuvat herättivät vähän aikaa sitten huomiota.

– Niitä kommentoidaan usein ja sanotaan, että voi, kun olet niin kantaa ottava. Ne eivät kuitenkaan olleet harkittu kannanotto vaan hetken mielijohde.

Fanit ja seuraajat ovat kuitenkin tykänneet ja kiitelleet.

– Sellainen palaute muistuttaa minua siitä, että kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti.

Evelina on varjellut yksityisyyttään tarkasti ja aikoo tehdä niin tulevaisuudessakin.

– Usein ihmisillä on minusta jonkinlainen kuva, joka ei vastaa totuutta, eikä voikaan vastata. Se, kuka minä oikeasti olen, ei tule koskaan olemaan sama kuin jonkin tuntemattoman fantasia minusta. Niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 24/2020.

X