– Kun ihminen kuolee, hänen elämänsä muuttuu tarinaksi.
– Kun ihminen kuolee, hänen elämänsä muuttuu tarinaksi.
Julkkikset

Laulaja Pepe Johansson kipeästä asumisjärjestelystä: ”Meiltä muilta katosi normaali elämä, kun talossa oli kuoleva”

Teleks-yhtyeen laulaja Pepe Johansson menetti äitinsä keväällä. Mitään kaunista Pepe ei syöpätaistelussa näe, mutta jotain siitä voi oppia. 
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Sampo Korhonen

Teleks-yhtyeen laulaja Pepe Johanssonin paljaat jalat lepäävät sohvapöydällä. Sohvaa vastapäätä on Pepen mummon vanha putkiradio ja sen päällä on kaiutin, josta tulvii kuulaita, suruntäyteisiä säveliä. Pepe on laittanut soimaan Teleksin uutta musiikkia, joka on vasta tulossa julkaisuun. Uuden levyn tekemiseen ei voinut olla vaikuttamatta se, että Pepen äiti sairasti syöpää pari vuotta ja menehtyi keväällä.

– Se alkoi niin, että otin mutsin tänne asumaan. Korona-aika oli juuri alkanut, kun kävin hänen luonaan pitkästä aikaa ja huomasin, että hän on heikossa kunnossa.

Sairaalassa selvisi, että vuosia sitten sairastettu rintasyöpä oli levinnyt.

– Remppasin hänelle tästä alakerrasta sitten yhden huoneen nätiksi. Se oli virhe! Kolme kuukautta jaksoimme yhteiseloa. Meiltä muilta katosi normaali elämä, kun talossa oli kuoleva. Emmekä yhtään tienneet, miten kauan sitä jatkuisi.

Ei ollut helppoa ottaa äidin kanssa puheeksi sitä, ettei hän voisikaan asua Pepen perheen luona.

– Meillä oli ollut hyvä tahto, mutta oli pakko nöyrtyä. Oli sanottava, ettei tämä toimi. Hän oli onneksi vähän paremmassa kunnossa, koska oli syönyt täällä hyvin. Istuimme tässä sohvalla juuri näin, vastakkain. Se oli hyvä keskustelu, Pepe muistelee.

”Kun ihminen kuolee, hänen elämänsä muuttuu tarinaksi”

Mitään kaunista Pepe ei syöpätaistelussa näe, mutta jotain siitä voi oppia.

– Kun kuolema menee noin läheltä, se muistuttaa siitä, että jonain päivänä ihminen poltetaan ja luut jauhetaan, tavarat menevät kaatopaikalle. Jos äiti ei olisi ollut minulle peilinä, voisin vieläkin ajatella, etten minä kuole. Tykkään niin paljon elää.

Äiti elää nyt muistoissa, kuten isäkin. Pepen isä kuoli yli 20 vuotta sitten Tukholmassa, jonne hän oli muuttanut.

– Nyt kun mutsi kuoli, koen ymmärtäväni sen, mitä Charlie Chaplin tarkoitti sanoes­saan ”kuolema on paras käsikirjoittaja, koska se kirjoittaa täydellisen lopun”. Kun ihminen kuolee, hänen elämänsä muuttuu tarinaksi. Silloin voi nähdä, että tällainen elämä se oli. Se on täydellinen sellaisenaan.

Äidin kuoleman jälkeen Pepen mielikuva hänestä on muuttunut.

– Muistoissani äiti on nyt nelikymppinen. Suhteeni äitiin on muuttunut levollisemmaksi kuin se oli hänen eläessään.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Piia Sainio. Jutussa Pepe Johansson avaa uraansa artistina, jonka hitit ovat tuttuja lähes kaikille mutta jonka persoona on jäänyt tuntemattomaksi. Lue koko juttu Annasta 21/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X