Kuvassa Lotta-Sofia Saahko.
Lotta-Sofian kirja Kahvia ja karjalanpiirakoita ilmestyi syksyllä 2021. Nyt hän tekee kolmatta tietokirjaansa Koti kulttuurien välissä.
Julkkikset

Lotta ja pappa -someduosta tuttu Lotta-Sofia Saahko on lukenut tänä vuonna yli sata kirjaa – etenkin yksi teos sykähdytti

Lotta-Sofia Saahko rakastaa lukea. Juttu julkaistiin Annassa 47/2021.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: Johanna Moskari/Tammi, MVphotos, Wikimedia Commons, iStock

Annan juttusarjassa ajankohtaiset ihmiset paljastavat lempiasioitaan. Lotta-Sofia Saahko on isoisänsä Jorma Saahkon kanssa suomalaisille tuttu Lotta ja pappa -someduosta.

”Haluaisin matkustaa New Yorkiin Broadwaylle katsomaan Beetlejuice-musikaalin. Olen iso musikaalien fani ja halusin käydä katsomassa kyseisen musikaalin jo ennen koronaa, mutta silloin kaikki meni kiinni. Onneksi Beetlejuice on nyt palannut Broadwaylle.

Inspiroidun saksalaisesta kirjailija Cornelia Funkesta. Vietin lapsuuteni Saksassa ja kasvoin hänen kirjojensa kanssa. Hän kirjoittaa ja kuvittaa omat kirjansa. Teoksissa on paljon tyttövoimaa, uskoa satumaailmoihin ja parempaan huomiseen. Haluaisin kirjoittaa samanlaisia kirjoja kuin hän ja myös kuvittaa omat kirjani tulevaisuudessa.

Saan energiaa kirjatubesta eli kirja-aiheisista Youtube-videoista. Ne muistuttavat minua kirjojen tärkeydestä ja motivoivat minua itseänikin kirjoittamaan joka päivä. Lempitubettajiani ovat Alexandra Roselyn ja Darling Desi.

Kuuntelen kirjoittaessa paljon lapsuuteni elokuvamusiikkia. Kirjoitan tällä hetkellä muistelmaa lapsuudestani ulkomailla, ja siitä miten löysin identiteettini, kun muutimme paikasta toiseen. Vanhojen saksalaisten elokuvien musiikit herättävät ihania muistoja.

Ostoslistallani on ruissipsejä ja kauradippiä. Ne ovat lempiherkkujani.
Lotta-Sofia Saahko herkuttelee mielellään ruissipseillä.

Ruissipsit kuuluvat Lotan lempiherkkuihin.

Olen lukenut tänä vuonna 136 kirjaa. Viimeisin kirja on Harry Potter -elokuvista tutun näyttelijä Evanna Lynchin muistelmateos The Opposite of Butterfly Hunting. Kirja kertoo siitä, miten hän toipui syömishäiriöstä ja löysi luovuuden. Kirja on todella kaunis, inspiroiva ja motivoiva. Olin itse viime kuussa Lontoossa kirjan julkistamistilaisuudessa ja siellä pääsin kertomaan Evannalle, kuinka paljon kirja sykähdytti minua.”

Lotta ja pappa nauttivat arkiruoastakin

”Ensimmäinen elokuva, jonka katsoin kielellä, jota en ymmärrä, oli ruotsalainen Nuori Astrid. En asunut lapsena Suomessa, joten en koskaan opiskellut ruotsia koulussa. Lastenkirjailija Astrid Lindgrenin elämästä kertovassa elokuvassa oli kaunista se, miten Astrid selvisi elämän vaikeuksista ja miten tarinat toivat hänelle lohtua.

Lotta-Sofia Saahko vaikuttui Nuori Astrid -elokuvasta.

Nuori Astrid -elokuvan pääroolissa nähdään näyttelijä Alba August.

Asun pappani kanssa, ja nautimme suuresti päivän ruokahetkistä, vaikka kyseessä olisikin hyvin arkinen ruoka, kuten kahvi ja karjalanpiirakat. Se tuo arkeen juhlantuntua. Olen myös syönyt kirjaa kirjoittaessa erittäin paljon sushia, koska se säästää aikaa.

Lue myös: Sushi on ökysuolainen herkku – paljonko sitä on terveellistä syödä? Kysyimme

Mottoni on kirjailija L.M. Montgomeryn kaunis lausahdus: ”Maailma kutsuu heitä laulajiksi ja runoilijoiksi ja taiteilijoiksi ja tarinankertojiksi; mutta he ovat pelkästään ihmisiä, jotka eivät ole milloinkaan unohtaneet tietä satumaahan.” Motto kuvailee minua todella hyvin. Se on antanut luottamusta siihen, että olen hyvä juuri sellaisena kuin olen. Se, että tykkään saduista, runoista ja lauluista vielä aikuisenakin, ei ole paha asia, vaan pikemminkin vahvuuteni.”

X