Julkkikset

Luokkanousun tehnyt Arto Nyberg: ”Opin käymään suihkussa 13-vuotiaana”

Arto Nyberg nostaa saavutuksistaan tärkeimmäksi poikansa. – On se tavattoman hieno asia, että tuommoinen on siunaantunut ja olemme saaneet sen kasvatettua.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Olen hyvinvointivaltion mallilapsi, sukupolvea, joka näki vaurastumisen.

Arto Nyberg nostaa saavutuksistaan tärkeimmäksi poikansa. – On se tavattoman hieno asia, että tuommoinen on siunaantunut ja olemme saaneet sen kasvatettua.

Sara ja Arto Nyberg ovat olleet yhdessä 32 vuotta. He tutustuivat toisiinsa Jyväskylässä.

– Löimme hynttyyt yhteen saman tien.

Sara työskentelee nykyisin tuottajana Teatteri Takomossa. Naimisiin he menivät kymmenen vuoden seurustelun jälkeen. Max syntyi 2003. Arto kummastelee kysymystä hitaasta etenemisestä.

– Elämä vain oli sellaisessa vaiheessa.

Pitkän suhteen salaisuus on hänelle myös vaikea kysymys.

– En ole koskaan ajatellut tuota. Suhde toimii, kun sitä ei tarvitse miettiä.

Saavutuksistaan tärkeimmäksi Arto nostaa poikansa.

– On se tavattoman hieno asia, että tuommoinen on siunaantunut ja olemme saaneet sen kasvatettua.

Max on tämän kevään abiturientti. Ylioppilaskirjoitusten tuloksia odotellessa Arto naurahtaa, että todennäköisesti luvassa on parempi todistus kuin ”7,5:n keskiarvon Viialan pojalla”.

Arto ei malta olla vertaamatta omia ja poikansa kasvuvuosia. Maailma muuttuu.

– Opin käymään suihkussa 13-vuotiaa­na, kun muutimme uuteen kotiin, jossa oli kylpyhuone. Sitä ennen käytiin kerran viikossa saunassa, muulloin pestiin keittiön lavuaarilla. Olen hyvinvointivaltion mallilapsi, sukupolvea, joka näki vaurastumisen, teki luokkaretken ja saavutti paremman elintason kuin vanhempansa. Saa nähdä, onko sama enää poikani sukupolvelle mahdollista.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Jutussa Arto Nyberg kertoo kyyneliin päättyneestä koskettavasta kohtaamisesta lähes tuntemattoman miehen kanssa. Ja siitä, kun auton konepellille laskettiin aseita, jotka osoittivat kohti Artoa. Lue koko juttu Annasta 18/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X