Julkkikset

Miksi yhä useampi valitsee lapsettomuuden? Maria Veitola: ”Vanhemmuus on varsinkin naisille turvatonta”

Toimittaja Maria Veitolalla on puolisonsa kanssa yksi lapsi, eivätkä he haaveile perheen kasvamisesta. – Minä ja mieheni olemme priorisoineet parisuhdettamme ja perhettämme, Veitola sanoo. Hän näkee monia syitä sille, miksi yhä useampi valitsee lapsettomuuden.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Kristiina Kurronen

– En ole halunnut, että elämä muuttuu ruuhkavuosista selviytymiseksi, Maria Veitola perustelee perheensä kokoa.

Toimittaja Maria Veitolalla on puolisonsa kanssa yksi lapsi, eivätkä he haaveile perheen kasvamisesta. – Minä ja mieheni olemme priorisoineet parisuhdettamme ja perhettämme, Veitola sanoo. Hän näkee monia syitä sille, miksi yhä useampi valitsee lapsettomuuden.

Toimittaja Maria Veitolaa suututtaa keskustelu vauvakadosta.

– Poliitikot paasaavat, että lapsia pitää tehdä, mutta paasaamisen sijaan pitäisi pohtia, miksi ihmiset eivät tee lapsia. Minusta siihen vaikuttaa se, että elämä on nykyään kaikkea muuta kuin yksinkertaista ja työelämässä vaaditaan tosi paljon. Lisäksi vanhemmuus on varsinkin naisille turvatonta ja vanhemmuuden paineet ja vaikutukset uraan osuvat naisiin.

– Siksi jokaisella on oltava oikeus miettiä vapaaehtoista lapsettomuutta tai raskaudenkeskeytystä ilman syyllistämistä. Naiset eivät ole synnytyskoneita, ja meillä saa olla elämässä muitakin mahdollisuuksia kuin lasten tekeminen.

Marialla ja hänen puolisollaan on yksi lapsi.

– Hänen kanssaan on aivan ihanaa. Olen nauttinut todella paljon hänen seurastaan, mutta ei ole ollut helppoa yhdistää kahden uraihmisen arkea, Helsingin keskustan korkeaa hintatasoa ja läsnä olevaa vanhemmuutta. Vauva-aika oli meille tosi rankkaa, koska meillä ei ollut eikä ole Helsingissä turvaverkkoa.

– Lastenhoidon lisäksi ovat kotityöt ja erinäiset metatyöt eli lapsiperheen arjen organisoimiseen ja suunnittelemiseen liittyvä ajattelutyö, ja ne molemmat tutkimustenkin mukaan lankeavat naisille. Ja raskaus vaikeuttaa naisen asemaa työelämässä – omatkin työni loppuivat kuin seinään, kun kerroin olevani raskaana. Siitä koitunut epävarmuus vaikutti henkisesti siihen, miltä vanhemmuus tuntui.

Maria ei olekaan haaveillut isommasta perheestä.

– Minä ja mieheni olemme priorisoineet parisuhdettamme ja perhettämme, emmekä ole halunneet ottaa riskiä ja katsoa, mitä toinen lapsi tekisi parisuhteellemme. En ole halunnut, että elämä muuttuu ruuhkavuosista selviytymiseksi. Näin on hyvä. Haluamme, että tämä juttu onnistuu.

Lue myös: Sofi Oksanen kohtaa jatkuvasti raskauskyselyitä: ”Utelut lapsen hankkimisesta tuntuvat vanhanaikaisilta”

Maria haluaa rikkoa aborttiin liittyvää tabua

Maria on nuorempana käynyt läpi raskaudenkeskeytyksen.

– Tunnen myös useita naisia, joille se on tehty. Abortista on vaikea puhua yksityisessä luottamuksellisessa tilanteessa, saati että siitä voitaisiin puhua julkisesti omalla nimellä. Aborttiin liittyvät stigma ja häpeä ovat niin kauheita, ja nainen joutuu kantamaan sen kaiken yksinään. Se on sietämätöntä.

Marian mielestä keskustelu raskaudenkeskeytyksen ympärillä on todella sukupuolittunutta.

– Mies on ihan yhtä lailla vaikuttamassa raskauteen, silti tämä keskustelu ei koske heitä yhtään. Miehet voivat viisastella aborttilainsäädännöstä, mutta jos he joutuvat siihen tilanteeseen, häpeä ja stigma ei osu heihin.

– Jotkut ovat sitä mieltä, että raskaudenkeskeytyksen tehnyt nainen on vastuuton, kun hän on saattanut itsensä siihen tilaan. Minä ajattelen, että abortin tekeminen on vastuun kantamista omasta elämästä, ehkä parisuhteesta, ehkä toisen ihmisen elämästä, ehkä jopa alkion mahdollisesta elämästä.

Maria haluaa omalta osaltaan rikkoa aborttiin liittyvää tabua.

– Haluan viestittää ihmisille, että he eivät ole yksin. Meitä on vaikka kuinka monta, jotka ovat kokeneet saman. Toivon myös, että voisin avata keskustelua siihen suuntaan, että abortti on vastuullinen valinta.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta, jonka on kirjoittanut Tyyne Pennanen. Jutussa toimittaja Maria Veitola kertoo muun muassa, miten hän joutui nuoruuden parisuhteissaan kokemaan henkistä väkivaltaa. Entä miksi hän on huolissaan Instagramissa esiintyvästä naiskuvasta? Miksi Maria haluaa puhua ääneen kohtaamastaan vihapuheesta? Mikä on Marian mielestä suurinta rakkautta parisuhteessa? Lue koko juttu Annan numerosta 42/2019 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X