Julkkikset

Näyttelijä Essi Hellén käsitteli ulkonäköpaineitaan terapiassa: ”En halua tietää, paljonko painan”

Näyttelijä ja tv-tuottaja Essi Hellén on tehnyt pitkään töitä päästäkseen irti ulkonäköpaineista. – Ihmisen arvioiminen ulkonäön perusteella ärsyttää ja jopa ahdistaa minua. Olenkin käynyt näitä asioita läpi terapiassani.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

– En ole täysin vapaa ulkonäköpaineista, Essi Hellén myöntää.

Näyttelijä ja tv-tuottaja Essi Hellén on tehnyt pitkään töitä päästäkseen irti ulkonäköpaineista. – Ihmisen arvioiminen ulkonäön perusteella ärsyttää ja jopa ahdistaa minua. Olenkin käynyt näitä asioita läpi terapiassani.

Näyttelijä Essi Hellénillä on toive: että maailmassa ulkonäkö olisi jokaisen oma asia eikä määrittäisi mahdollisuuksia elämässä. Tämän periaatteen mukaan hän koettaa kasvattaa nelivuotiasta Siiri-tytärtään. Hän ei arvioi muita, edes itseään, ulkonäön tai kilojen perusteella eikä kommentoi tyttärensä ulkonäköä kielteisesti.

– Ehkä joskus päästään vielä siihen, ettei ihmisten älyä tai kapasiteettia arvioida ulkonäön perusteella. Silikonitissinen vaaleaverikkö voi olla presidentti siinä kuin kaljuuntuva mieskin.

Essi nauttii esimerkiksi siitä, että saa nyt tuottajana olla palavereissa, joissa pääosassa ovat hänen ideansa ja mielipiteensä eikä se, onko hän sopivan söpö tai siro.

Putous-julkisuuden aikoihin kolme vuotta sitten sain lukea lehdistä, että olen blondi superkaunotar. Olin hämmentynyt. En tunnistanut itseäni, vaikka tiedän, että osaan poseerata ja näyttää kauniilta. Jossain vaiheessa leikkasin pitkät hiuksenikin, että pääsisin irti blondi-identiteetistä.

Essi kuvailee itseään melko skrodeksi ja vahvaksi.

– Kun olen käynyt puhumassa Lasten ja nuorten säätiön Dreams-ohjelmassa koululaisille unelmista, olen tarrannut vatsaani, että katsokaa minua. Olen tosi ylpeä, että olen menestynyt näin hyvin kaikkine vatsamakkaroineni ja selluliitteineni. Kukaan ei ole koskaan sanonut minulle, että minun pitäisi laihduttaa.

Essi rakastaa ruokaa, ja varsinkin makeaa. Hän on elämänsä aikana laihduttanut ja kokeillut erilaisia kuureja, kasvisyöntiä ja karppausta.

– Todellakin tiedän, kuinka pitäisi syödä. Enää en usko mihinkään pikakeinoon, sillä niistä on liian helppo luistaa. Ohjenuorani on, että teen vain sellaisia muutoksia ruokavaliooni, joita tiedän voivani noudattaa vaikka lopun elämääni.

Vähitellen Essi on vapautunut syömispaineistaan.

– Kun menin personal trainerille viime syksynä, sanoin, etten halua tietää, paljonko painan, enkä halua laihduttaa. Tavoitteeni on hyvä olo ja vahva keho.

Apua terapiasta

Essi on käynyt vuoden terapiassa.

– Mielestäni siihen ei liity mitään dramaattista, ja terapiasta kannattaa puhua avoimesti. Menin sinne, että olisin vähemmän ahdistunut ja pärjäisin paremmin sosiaalisissa tilanteissa. Jo pidemmän aikaa olen kiukutellut, koska olen yrittänyt vetää rajoja itselleni. Olen nuoresta asti halunnut miellyttää muita ja olla helppo, hauska ja joustava. Mutta mikä on aito minä ja mikä se, joka minun halutaan olevan? Pitääkö jokaisen näyttelijän esimerkiksi haaveilla isoista kansainvälisistä rooleista? Ja mikä on hankaluutta ja diivailua ja mikä tervettä itsetuntoa?

Terapiasta on ollut Essille apua.

– Se on antanut minulle paljon työkaluja käsitellä tekojani ja ajatuksiani. Nyt uskallan vähitellen sanoa, että tätä en halua, tämä tuntuu pahalta.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Essi kertoo Vartalonsa tarinan. Mistä Essin miellyttämisenhalu kumpuaa? Miksi Essi pelkäsi opiskeluaikoina kameran edessä esiintymistä? Entä mitä diabetes on Essille opettanut? Lue juttu Annasta 3/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X