Julkkikset

Näyttelijä Jussi Vatanen ryhtyi osa-aikaiseksi maanviljelijäksi: ”Maaseutu on geeneissäni”

Näyttelijä Jussi Vatanen on tätä nykyä osa-aikainen maanviljelijä, joka odottaa jännityksellä, millainen viljasato on tänä vuonna luvassa.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Om-Arkisto

Jussi Vatanen, 42, nähdään Downshiftaajat-sarjassa, jonka kolmas tuotantokausi on katsottavissa Elisa Viihteessä kesäkuun lopussa.

Näyttelijä Jussi Vatanen on tätä nykyä osa-aikainen maanviljelijä, joka odottaa jännityksellä, millainen viljasato on tänä vuonna luvassa.

Jussi Vatanen, esität draamakomedia Down­shiftaajissa Tommia, joka muuttaa takaisin kotiseudulleen. Olet itsekin palannut Sonkajärvelle hoitamaan sukusi maatilaa. Miten se on sujunut?

Oikein hyvin. Olen aina ollut mukana kotiseutuni toiminnassa, ja siksi tuntui luontevalta alkaa huolehtia sukumme maatilasta. Maatalousyrittäjäksi ryhtyminen on ollut helppoa, sillä minun ei ole tarvinnut hoitaa asioita yksin.

Hoidan kotitilaamme yhdessä sisarusteni kanssa. Kukaan meistä ei asu tilalla, vaan pyöritämme toimintaa etänä. Toki välillä meidän on mentävä paikan päälle hoitamaan asioita.

Viljelemme tilalla kauraa ja mallas­ohraa. Tänä keväänä ja kesänä olemme ensimmäistä kertaa viljelyvastuussa. Odotammekin nyt innolla, miten kasvu lähtee käyntiin.

Näytteleminen on kuitenkin edelleen leipätyöni, ja sitä se tulee jatkossakin olemaan.

Lue lisää: Näyttelijä Jussi Vatanen pyörittää maatilaa sisarustensa kanssa Sonkajärvellä ja pohtii sopivaa valintaa viljelykasvien kirjosta: ”Öljyhamppu olisi nyt muodikasta”

Sykkiikö sydämesi maaseudulle vai kaupungille?

Molemmille. Minulla on jonkinlainen kaksoisidentiteetti tässä asiassa. Olen asunut pisimmän pätkän elämästäni Helsingissä. Minun on vaikea kuvitella, että muuttaisin täältä minnekään muualle.

Toisaalta tunnen itsessäni vahvasti senkin, missä olen syntynyt ja kasvanut. Maaseutu on geeneissäni, ja arvostan myös sitä puolta itsessäni.

Sinulla on kouluikäinen tytär. Aiotko opettaa hänelle maatilan töitä?

Saatan opettaakin, jos hän kiinnostuu niistä. En lähde tuputtamaan mitään vaan katson, mikä lasta kiinnostaa, ja mietin asiaa vasta sitten.

Pikkupoikana maatilalla kasvaessani pidin eniten kaikesta traktoreihin liittyvästä. Ja kyllähän ne isot koneet ovat hienoja vielä isommankin pojan mielestä.

Millainen komiikka sinua naurattaa, Jussi Vatanen?

Draamakomedia ja tilannekomiikka naurattavat minua. Välillä on hauska katsoa myös slapstickiä, koheltamiseen perustuvaa kreisikome­diaa. Downshiftaajia tehdessä on ollut hauska huomata, miten tavallisista ihmissuhteista voi vääntää komiikkaa.

Ristiriitaisista perhesuhteista ja vaikkapa siitä, että anoppi tai äiti asuu saman katon alla, saa loihdittua todella hauskoja tilanteita, joihin katsojat pystyvät samastumaan.

Näytteleminen on nautinnollista silloin, kun tunnistaa itse tilanteita ja voi samastua niihin.

Miten rentoudut kesälomalla?

Elämänrytmini on varsin epäsäännöllinen silloin, kun olen kuvauksissa. Siksi nautin kesä­lomalla eniten siitä, että saan olla rauhassa kotona, laittaa ruokaa ja käydä liikkumassa.

Savustan ahkerasti kalaa savustuspöntössä. Tänä kesänä toivon pääseväni matkustamaan kotimaassa. Ha­luaisin käydä jossakin Suomen lukuisista kansallispuistoista.

Jussi Vatanen, miten vietät jussia?

Perhepiirissä, hyvin syöden ja vähän juoden.

Mikä on näyttelijän työssä rankinta?

Rankinta on ollut epävarmuus, jota olen freelancerina kokenut. Etenkin urani alkuvaiheessa jouduin sietämään epävarmuutta. En voinut koskaan olla varma, oliko seuraavaa projektia tulossa.

Koronan aikana muistin taas tuon tunteen olemassaolon, sillä nytkään en tiedä, milloin pääsen taas näyttelemään.

Nykyään olen oppinut jo ajattelemaan, että jos minulla ei ole töitä, se tarkoittaa sitä, että voin lomailla. Pyrin silloin aina nauttimaan lomastani.

Olet nelikymppinen. Mikä on tärkein oppi, jonka olet iän myötä omaksunut?

Olen oppinut vuosien varrella arvostamaan itseäni. Olen sellainen kuin olen enkä tästä pahemmin muuksi muutu.

Lue lisää:

Suomen länsirannikko on täynnä aarteita – 5 kohdevinkkiä kotimaanmatkailuun

X