Julkkikset

Näyttelijä Ritva Oksanen on huomannut, että ikääntyneet ihmiset voivat elää keskenään täysin erilaista elämää: ”Toiset ovat kuolemankielissä, toiset menevät eteenpäin”

Yksin elävälle näyttelijä Ritva Oksaselle, 81, rakkaus on sitä, että ystävät pitävät huolen toisistaan. Lapsiinsa hän pitää päivittäin yhteyttä WhatsAppin avulla.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Ritva Oksanen on mukana Lauluja rakkaudesta -dokumenttielokuvassa, jossa vanhat ihmiset puhuvat parisuhteista ja rakkaudesta. Elokuvateattereissa 7.8. lähtien.

Yksin elävälle näyttelijä Ritva Oksaselle, 81, rakkaus on sitä, että ystävät pitävät huolen toisistaan. Lapsiinsa hän pitää päivittäin yhteyttä WhatsAppin avulla.

Ritva Oksanen, olet sanonut, että vanhuus ei ole sairaus. Mitä tarkoitat?

Emme me kaikki yli 70-vuotiaat ole samassa tilanteessa. Jotkut ovat sängyssä, jotkut kuolemankielissä, jotkut menevät eteenpäin. Kaikki me vanhenemme ja rypistymme, mutta sielu ei vanhene.

Jos on elämännälkäinen, sielu pysyy vireessä. Ajattelen niin, että elämä on Jumalan lahja, ja sen takia minun on pidettävä kropastani huolta.

Lue lisää: Näyttelijä Ritva Oksasen elämänasenne on kantanut läpi vaikeuksien: ”Onnellisuutta on unohtaa vanhat asiat”

Miten pidät huolta kunnostasi?

Kun olen mökillä, uin päivittäin noin 500 metriä. Lisäksi touhuan ja tapaan ystäviäni. Helsingissä käyn sauvakävelyllä.

Millainen on tavallinen arkiaamusi?

Keitän aamukahvit ja luen hartauskirjastani Jumala puhuu kyseisen päivän kohdan ja sen jälkeen luen aamurukouksen, jossa pyydän siunausta lapsilleni, lapsenlapsilleni ja ystävilleni.

Elät yksin. Mikä on parasta yksinolossa?

Luen paljon. Viimeksi luin Otto Gabrielssonin kirjan Rikkaruoho – Viimeinen kirja isälle, joka kertoo hänen suhteestaan isäänsä Jörn Donneriin.

Vaikka elän yksin, en koe olevani yksinäinen. Tapaan ystäviäni ja käyn elokuvissa, teattereissa ja näyttelyissä. Minulla ja lapsillani on WhatsApp-ryhmä, ja olemme yh­teydessä päivittäin.

Mistä ammennat elämänvoimasi, Ritva Oksanen?

Ammatistani. Tunnen sisälläni, että jotakin uutta on taas syntymässä. Lisäksi näyttelen syksyllä kahdessa filmissä.

Pelkäätkö koronavirusta?

En, mutta en suostu ottamaan sitä vastaankaan. Tiedän, miten kauhea tauti se on, koska olen keskustellut ystävieni kanssa, joilla se on ollut.

Lisäksi olen sairastanut keuhkokuumeen vuosia sitten. Kolmantena yönä ajattelin, että kuolenko tähän.

Koronainfektio on tappava tauti, ja nyt kun alamme taas kokoontua, meidän tulisi pitää se mielessä.

Milloin ja ketä kohtaan tunsit viimeksi rakkautta, Ritva Oksanen?

Eilen, kun kävin tapaamassa ystävätärtäni. Koskettaa ei voi, mutta ympäröin hänet rakkauden kehällä ja hyvillä uutisilla. Olemme tunteneet parikymmentä vuotta, ja hän on auttanut minua vaikeissa vaiheissani.

Minulle rak­kaus tarkoittaa sitä, että en jätä ystäviäni eivätkä he minua. Moni läheinen ystävättäreni on kuitenkin jo kuollut. Olen siinä iässä, jossa aletaan muistella ystäviä.

Lue lisää: Näyttelijä Ritva Oksanen: ”Joinakin aamuina kipu on niin kova, etten tahdo päästä sängystä”

X