Julkkikset

Parisuhdevinkki, jonka Michelle Obama antoi tyttärilleen – herkkä paljastus kirjasta yksinoikeudella Annassa

Rakkauteen kuuluu myös pikkumaisia loppuelämän kaunoja ja mukautumista toisen läheisyyteen, kirjoittaa Michelle Obama. Katkelma marraskuussa julkaistavasta kirjasta Valo meissä kaikissa julkaistaan yksinoikeudella Annassa.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Michelle Obama, Valo Meissä Kaikissa (Otava 2022) / Pete Souza, Courtesy Barack Obama Presidential Library, Courtesy Of The Obama-Robinson Family Archive

Michelle, Sasha, Malia ja Barack Obama.

Rakkauteen kuuluu myös pikkumaisia loppuelämän kaunoja ja mukautumista toisen läheisyyteen, kirjoittaa Michelle Obama. Katkelma marraskuussa julkaistavasta kirjasta Valo meissä kaikissa julkaistaan yksinoikeudella Annassa.

”Opin jo varhain, ettei kumppani ole minun ongelmieni ratkaisu tai tarpeideni tyydyttäjä. Ihmiset ovat niin kuin ovat, eikä toista voi pakottaa muuttumaan sellaiseksi, joka hän ei halua olla, tai ihmiseksi, jollaisesta hänellä ei ole ollut mallia omassa elämässään. Halusin puolison, joka eli omien arvojensa mukaan riippumatta minun rakkaudestani. Halusin ihmisen, joka oli rehellinen, koska arvosti rehellisyyttä, uskollinen, koska arvosti uskollisuutta.

Sanon nykyisin tyttärilleni tämän: teidän ei kannata tyytyä tiettyyn ihmiseen vain, koska etsitte elättäjää tai huolehtijaa tai vanhempaa lapsillenne tai pelastusta ongelmistanne. Minun kokemukseni mukaan sellaisissa suhteissa käy harvoin hyvin. Sen sijaan teidän tulee etsiä ihmistä, joka tekee työtä teidän kanssanne, ei teidän puolestanne, ja hoitaa osansa kaikissa asioissa ja kaikin tavoin. Jos joku haluaa teidän esittävän vain yhtä roolia sanomalla jotain hiukankin siihen suuntaan, että ”minä tienaan rahat, joten älä vaadi minua vaihtamaan vaippoja”, neuvoisin teitä ottamaan jalat allenne. Sanon tytöilleni, että onnistunut parisuhde on kuin voittoisa koripallojoukkue: se koostuu kahdesta näppärästä ihmisestä, joilla on täysin kehittyneet, vastavuoroiset taidot. Kummankin pelaajan pitää osata paitsi heittää myös kuljettaa, syöttää ja puolustaa.

Tämä ei tarkoita, etteikö olisi eroja ja puutteita, joita kompensoitte toisissanne. Mutta teidän on yhdessä hoidettava koko kenttäpeli ja pidettävä itsenne pitemmän päälle monipuolisina. Parisuhde ei varsinaisesti muuta teitä, vaikka vaatiikin teitä mukautumaan toisen ihmisen tarpeisiin.

Barack ei ole juuri muuttunut niinä kolmenakymmenenäkolmena vuotena, jolloin olen hänet tuntenut, enkä ole minäkään. Olen edelleen sama asiallinen tavoitteeseen tähtääjä, joka kätteli häntä silloin asianajotoimistossa, ja hän on yhä sama optimisti ja intellektuelli, joka ajattelee kolmella tasolla yhtä aikaa.

”Barack on paras ystäväni, tosirakkauteni ja elämäni suurin mullistaja.”

Hänen ja minun yhteinen energia

Muutos on sen sijaan tapahtunut meidän välillämme niissä miljoonassa hienosäädössä, kompromississa ja uhrauksessa, joita olemme kumpikin tehneet mukautuaksemme toisen läheisyyteen. Niistä on muodostunut hänen ja minun yhteinen energia, jota on nyt karaistu ja koeteltu yli kolmen vuosikymmenen ajan. Sen pikku vireen, joka välillämme tuttavuutemme ensimmäisenä päivänä heräsi, sen molemminpuolisen uteliaisuuden siemenen, joka kylvettiin meidän kätellessämme ja alkaessamme jutella, juuri sen olemme kasvattaneet ja kypsyttäneet ajan mittaan varmuudeksi. Se on edelleen jatkuva ihme, edelleen jatkuva keskustelu, koti, jossa me asumme. Hän on hän. Minä olen minä. Mutta nyt me tunnemme toisemme. Oikein, oikein, oikein hyvin.

”Olen ollut niin kyllästynyt mieheeni, että minun on tehnyt mieli tyrkätä hänet ikkunasta.”

Olen aina yrittänyt auttaa ihmisiä näkemään Barackin ja minun yhteiselämän hohdokkaan puolen läpi ja katsomaan tarkemmin meidän todellisuuttamme. Olen aika tietoisesti koettanut romuttaa myyttiä, että puolisoni on täydellinen mies tai että avioliittomme on täydellinen tai että rakkaus on yleensäkin helppo asia. Olen kirjoittanut siitä, miten Barack ja minä kävimme parisuhdeterapiassa (jota tarvitsimme ehdottomasti), kun aloimme piikitellä toisiamme ja etääntyä toisistamme lasten ollessa pieniä ja meidän kummankin ollessa piipussa. Olen vitsaillut niistä kerroista, jolloin olen ollut niin kyllästynyt mieheeni, että minun on tehnyt mieli tyrkätä hänet ikkunasta alas, sekä kaikista toistuvista ja pikkumaisista kaunoista, joita kykenen kantamaan jopa nykyisin ja kannan todennäköisesti lopun ikääni. Aito intiimiys voi olla ärsyttävää. Ja silti me pysymme yhdessä.

Niin usein ja avoimesti kuin olenkin puhunut hiomattomista puolistamme, jotkut näyttävät mieluummin katsovan ulkokuorta. Kerran muuan The New York Timesin kolumnisti sätti minua, koska olin sanonut, ettei mieheni ole jumala vaan kuolevainen, joka toisinaan unohtaa poimia
sukkansa lattialta ja laittaa voin takaisin jääkaappiin. Oma näkemykseni asiasta ei ole muuttunut, ja luulen sen kuvastavan yleistä ajattelua: teemme itsellemme pelkkää hallaa, jos kätkemme sen, mikä meissä on aitoa.”

Katkelma on Michelle Obaman kirjasta Valo meissä kaikissa (Otava 2022). Otava ja Anna kuuluvat samaan Otava-konserniin.

X