Julkkikset

Pate Mustajärvi kulkee keikoilla vaimonsa kanssa: ”On luojan onni, että kohtasimme vasta aikuisina”

Esiintyjäpersoona Pate Mustajärvi kampeaa esiin, kun artisti pukeutuu nahkarotsiin ja avaa ääntä takahuoneessa. Illalla hotellissa rouvan viereen kömpii ihan Pauli vain.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Om-Arkisto

Popeda-yhtyeen keulahahmo Pauli ”Pate” Mustajärvi julkaisi kuvapainotteinen lahjakirja Matkani varrelta, johon valokuvat otti Harri Hinkka. Teatterin kummitus vol. 2 -kiertue jatkuu 26.3. asti.

Esiintyjäpersoona Pate Mustajärvi kampeaa esiin, kun artisti pukeutuu nahkarotsiin ja avaa ääntä takahuoneessa. Illalla hotellissa rouvan viereen kömpii ihan Pauli vain.

Pate Mustajärvi, uuden levysi kannessa on kuva kirkkomaasta, ja laulat sydämen hautaamisesta kotisaareen. Et sunkaan sää ole himmailemas?

En sentään! Mustajärvi-suvulla on kesäpaikka, jossa olen viettänyt kaikki lapsuuteni ja nuoruuteni kesät. Telkkaria ei ollut, joten iltaisin istuttiin nuo­tiolla ja kerrottiin tarinoita. Niiden pohjalta tein sanoitukset tuoreimmalle levylleni.

Kesäpaikan mailla on saari, jonne mummun ja papan hautakivet on siirretty Parkanon hautausmaalta. Kerran saarta ympäri soudellessani tuli mieleen, että tuolla voisi olla viimeinen leposijani.

Mutta vielä en etsi hautuupaikkaa. Ensi kesänä mennään taas lujaa festareilta toisille.

Esiinnyt parhaillaan Teatterin kummitus vol. 2 -kiertueella. Uskotko kummituksiin?

Uskon ja olen melkein nähnytkin kummituksen. Yhtenä syksynä olin maalla yksin ja kyykin takan edessä tulta sytyttämässä. Sivusilmällä huomasin, että takanani keinutuolissa istui joku. Peljästyin aivan perseettömäksi!

Kun viimein uskalsin kääntyä, näin, että keinutuolissa oli kaksi tyynyä ja lampaantalja.

Tuoreissa promokuvissa olet tukka sileänä ja puku päällä. Pate Mustajärvi, mitä tapahtui ukkometsolle?

Esiinnyn teattereissa kahdestaan säestäjän kanssa, eikä teatteriin viitsi mennä farkuissa ja nahkarotsissa. Menen paikalle nöyränä ja kunnioitan pukeutumisellani tilaa ja yleisöä.

Pate Mustajärvi, väänsit jokunen vuosi sitten korkin kiinni. Miten nykyään juhlit?

Saatan edelleen ottaa saunakaljan tai punaviiniä ruoan kanssa. Mutta se jää siihen. Enää elämä ei ole rokkenrollia 26 tuntia vuorokaudessa.

Raittiinakin taidat olla aika Tinassa?

Kyllä, vaikka olen hengaillut Tinan kanssa jo kuusi vuotta. On luojan onni, että kohtasimme vasta aikuisina. Sen verran räiskyviä persoonia olemme molemmat. Työskentelemme yhdessä, sillä Tina hoitaa PR-asiani. Teemme sitä, mitä osaamme parhaiten, ja lopputulos on aika hyvä.

Mitä eroa on Patella ja Paulilla?

Tien päällä Mersua ajelee Pauli Antero Mustajärvi, kohta 64 vee, suht tavallinen jätkä. Kun menen festareille ja avaan takahuoneessa kaapin, jossa lukee nimeni, pukeudun ja avaan ääntä, silloin Pate kampeaa esiin.

Keikan jälkeen hotellihuoneessa mamman viereen könyää taas Pauli.

Sinulla on kaksi lapsenlasta. Oletko pappa, vaari vai ukki?

Vaari. Olen aika leppoisa isoisä. Mutta kun pelataan yhdessä Afrikan tähteä, pelaan tosissani. Tahallani en häviä.

Pate Mustajärvi, voiko tosimies olla feministi?

Voi! Usein naisten kanssa toimiessani huomaan, että aha, asiat voisi tehdä noinkin. En mää silti vietävissä ole. Äitini ei varmaan edes tiennyt koko f-sanaa, mutta häneltä opin toisen ihmisen kunnioittamisen.

Lue lisää:

Pate Mustajärvi, 61: ”En enää mieti, mitä minusta ajatellaan”

Jenni Mustajärvi ajatteli pitkään, ettei ryhdy muusikoksi isänsä Paten tavoin: ”Muusikkourani on tullut varmaan aika monelle yllätyksenä”

X