Julkkikset

Pipsa Hurmerinta kahden asunnon loukusta: ”On ollut karvasta päätyä tähän tilanteesta, jossa meillä oli melkein maksettu asunto”

Pipsa Hurmerinta on yrittänyt käyttää rahaa järkevämmin jäätyään kahden asunnon loukkuun. – Olen suhteellisen tuhlailevainen enkä ole vieläkään oppinut kunnolla säästämään.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

– Vaikka tykkään kalliista vaatteista, ostan harvoin mitään täyteen hintaan.

Pipsa Hurmerinta on yrittänyt käyttää rahaa järkevämmin jäätyään kahden asunnon loukkuun. – Olen suhteellisen tuhlailevainen enkä ole vieläkään oppinut kunnolla säästämään.

Keittiömestari Pipsa Hurmerinta, 45, haaveilee, että oppisi säästämään.

– Käytin mallintöillä ansaitsemani rahat kaikkeen kivaan, kuten matkustamiseen, vaatteisiin ja ravintoloihin. Se oli ihanaa aikaa, enkä kadu sitä. Olisin voinut kyllä säästää aika paljon enemmän, jos olisin toiminut järkevämmin, mutta 19-vuotiaana on vaikeaa olla järkevä.

Pipsa ei kadu menneisyytensä tuhlailuja, mutta toivoo, että osaisi käyttää nykyään rahaa järkevämmin.

– Olen suhteellisen tuhlailevainen enkä ole vieläkään oppinut kunnolla säästämään. Luulen, että se on persoonakysymys. En tiedä, miten voisin muuttua ihmiseksi, joka osaisi säästää paremmin. Minun pitäisi käydä rahoitusneuvojan luona kysymässä vinkkejä. Sen olen onneksi oppinut, että laskut kannattaa maksaa heti. Aiemmin ajattelin, että maksan ne joskus myöhemmin.

Pipsa myöntää käyttävänsä rahaa välillä turhan huolettomasti ruokaan, matkusteluun ja vaatteisiin. Ostoksia hän ei tee hetken mielijohteesta, vaan odottaa, että tuote on alennuksessa.

– Vaikka tykkään kalliista vaatteista, ostan harvoin mitään täyteen hintaan. Joskus saatan tehdä ostoksen suoraan kivijalkamyymälästä, jos ihastun johonkin vaatteeseen liikkeen ikkunassa.

”Tiedän, millaista on, kun rahaa ei ole yhtään, ja millaiselta tuntuu, kun sitä on paljon”

Pipsa Hurmerinta on tottunut siihen, että hänen rahatilanteensa muuttuu jatkuvasti.

– Tiedän, millaista on, kun rahaa ei ole yhtään, ja millaiselta tuntuu, kun sitä on paljon. Elämäni on aina ollut epävarmaa, enkä ole voinut ajatella, että nyt kaikki on kunnossa. Minulla on aina sellainen olo, että matto voidaan vetää jalkojen alta milloin vain.

Pipsa uskoo, että jos rahaa ei mieti liikaa eikä ole turhan tarkkana sen suhteen, silloin rahaa myös tulee.

– Rahalla on oma energiansa. Mitä enemmän rahasta puhuu, sitä isomman osan elämästä se ottaa. Minä ja ystäväni olemme iässä, jossa puhutaan sähkön hinnoista ja asuntolainojen koroista. Se on mielestäni ankeaa, sillä haluaisin puhua aivan muusta.

Pipsa on aina valmis tarjoamaan ystävilleen. Samalla tavoin varakkaammat ystävät tarjoavat hänelle välillä hulppeitakin illallisia.

– Minusta on kiva tarjota aina kun siihen pystyn. Ehkä en voi tarjota tuhannen euron illallista, mutta jotain kivaa pienemmässä mittakaavassa. Siitä tulee kiva flow: hyvä tulee aina takaisin. Se on mielestäni olennainen juttu rahassakin.

”On ollut karvasta päätyä tähän tilanteesta, jossa meillä oli melkein maksettu asunto”

Viime vuoden Pipsa on ollut taloudellisesti elämänsä tiukimmassa tilanteessa jäätyään perheineen kahden asunnon loukkuun noin puoleksi vuodeksi. Pipsa ja hänen miehensä, muusikko Markus Nordenstreng joutuivat myymään vanhan asuntonsa paljon halvemmalla kuin olivat ajatelleet.

– Jouduimme suhdanteiden uhriksi, sillä ostimme kalliilla ja myimme halvalla. Uusi asuntomme oli järkyttävän kallis, mutta iloitsen siitä silti. Tänä keväänä olen ollut tavallista säästeliäämpi. Se on ollut pakon sanelemaa, sillä ei ole ollut mitään millä mällätä. On ollut karvasta päätyä tähän tilanteesta, jossa meillä oli melkein maksettu asunto ja pienet asumiskulut. Haaveilen, että asuntolainamme lyhentyisi muutamilla sadoilla tuhansilla itsestään. Uskon kuitenkin, että tästäkin selvitään.

– Mitä enemmän rahasta puhuu, sitä isomman osan elämästä se ottaa.
– Mitä enemmän rahasta puhuu, sitä isomman osan elämästä se ottaa.

Pipsa on aina ollut valmis käyttämään paljon rahaa ruokaan. Kaupassa hän ei välttämättä katso tuotteiden hintoja, vaan ostaa sitä, mitä haluaa. Ruoan kallistuessa luomusta ja lähiruoasta on silti ollut välillä pakko tinkiä.

– Tilaan kerran viikossa ruoat kotiin. Viikon ostokset maksavat 120–140 euroa, kun aiemmin ne maksoivat 90 euroa. Lisäksi teemme täydennyksiä lähialueen kaupoista. Syömme usein kasvisruokaa, joka ei välttämättä ole niin kallista. Emme syö paljon juustoja, ja juon kotona vain vähän viiniä, koska tulen usein myöhään töistä. Koko perhe tykkää kanasta, mutta joka kerta en raaski ostaa luomubroileria, koska se on kalliimpaa.

Pipsa ja hänen miehensä eivät riitele rahasta. Kolmikymppisinä toisensa kohdannut pari ei puutu toistensa rahankäyttöön. Heille on alusta asti ollut selvää, että molemmilla on omat rahat.

– Meillä on samanlainen suhteellisen välitön suhtautuminen rahaan, vaikka ostan kalliimpia asioita kuin mieheni. Hän ei varmasti edes tajua, miten kalliita, mutten ikinä piilottele ostoksiani häneltä. Minulle ei tulisi mieleenkään kysyä, miksi hän on ostanut kalliin kitaran. Niin kauan kuin molemmat osallistuvat yhteisiin menoihin, kumpikin saa käyttää rahojaan mihin haluaa.

X