Julkkikset

Radiotoimittaja Njassa kertoo uutuuskirjassa sairastuneensa syöpään: ”Se kuvitelma hävisi, että eläisin ikuisesti”

Radiotoimittaja ja DJ Njassa kertoo Elämäni ennen kuolemaa -uutuuskirjassa sairastaneensa paksusuolen syövän. Terveen paperit Njassa voi saada vuonna 2020.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Ari Kakkinen

Radiotoimittaja Njassa kertoo sairastuneensa vuonna 2015 paksusuolen syöpään.

Radiotoimittaja ja DJ Njassa kertoo Elämäni ennen kuolemaa -uutuuskirjassa sairastaneensa paksusuolen syövän. Terveen paperit Njassa voi saada vuonna 2020.

Radiotoimittaja ja DJ Njassa (Jyrki Jantunen), 55, kertoo sairastuneensa syöpään Elina Järven ja Olga Poppiuksen tuoreessa kirjassa Elämäni ennen kuolemaa.

Njassa hakeutui lääkäriin helmikuussa 2015 kovien vatsakipujen vuoksi. Tuloksista ilmeni, että Njassalla oli syöpä. Syöpäpesäke oli paksusuolessa.

– Kun kuulin diagnoosin, hävisi kuvitelma, että eläisin ikuisesti. Pohdin, mitä minusta jää jäljelle ja mitä sille kaikelle tehdään, Njassa kertoo teoksessa.

Njassa kävi lyhyessä ajassa läpi valtavan ajatustulvan. Hän alkoi muun muassa miettiä, miten alkaisi valmistella kuolemaansa. Hän pohti myös, olisiko voinut tehdä jotain terveytensä edistämiseksi.

– Olisi pitänyt kuunnella itseään tarkemmin siinä, mistä ruoasta oikeasti pidän ja mistä ei tule ruoansulatusvaiheessa hirveä olo, Njassa kuvailee.

Syöpä ei kuitenkaan ollut ehtinyt levitä ja lääkäri ilmoitti, ettei Njassa kuole siihen. Siksi sairaudesta kertominen läheisille ei ollut vaikeaa. Njassalla on parikymppinen tytär.

Syöpä leikattiin kaksi viikkoa diagnoosin saamisen jälkeen. Leikkaus pelotti, mutta sairautta oli helpompi käsitellä, kun sen näki haasteena.

– Olin täynnä taistelufiilistä ja energiaa, Njassa kertoo kirjassa.

– Oli rankkaa todeta, että kaikki nämä hengenvaarallista sairautta kantavat naiset ja miehet odottivat samassa salissa tulevaa leikkaustaan. Mutta ennen kaikkea silloin ajattelin, että tässä on nyt tämä mun juttu ja haluan päästä tästä eroon.

Njassan syöpään sairastuminen opetti nöyryyttä

Syyskuussa 2015 Njassa sai tiedon, ettei syöpään viittaavia löydöksiä enää ole.

Seuraava kontrollikäynti oli helmikuussa 2016. Käyntien välillä Njassa heräili yöllä miettimään elämäänsä.

– Pohdin, olenko elänyt riittävän hyvin voidakseni sanoa, että tänään on hyvä päivä kuolla. Iloitsin siitä, että olen kokenut kaikenlaista, en ole pantannut elämääni.

Kontrollikäyntien jälkeen kaikki tulokset on todettu puhtaiksi, mutta terveen paperit Njassa voi saada vasta vuonna 2020.

Sairauden kanssa eläminen on opettanut nöyryyttä. Tulevaisuuden näkymiä on vaikea olla miettimättä.

– Välillä on hyvä pysähtyä tekemään todellisuuskartoitus, mikä on omassa elämässään hyvin. Elämä itsessään on ihan parasta. Tärkeintä ei ole, miksi mä sairastuin syöpään vaan se, miksi mä tervehdyin. Asioiden kanssa pitää päästä sinuiksi. Jos et osaa elää, et sä osaa kuollakaan, Njassa kuvailee kirjassa.

Lähde: Elämäni ennen kuolemaa (Like, 2017)

Lue myös:

Kohdunkaulan syöpä vaikuttaa edelleen Riina-Maija Palanderin elämään: ”Käyn kontrolleissa puolen vuoden välein”

Katrin tyttärellä on kasvanut riski sairastua syöpään: ”En halua, että hänen elämänsä kuluu huolehtimiseen”

Syöpää sairastava Sanna, 43: ”Sairastunutta ei saa kohdella kuin kuolemaantuomittua”

X