Julkkikset

Salatut elämät -näyttelijä Esko Kovero: ”Kun alkuhuuma muuttuu rakastettavaksi toveruudeksi, siitäkin pystyy nauttimaan”

Rakastettu Salatut elämät -näyttelijä Esko Kovero, 60, uskoo elämässä siihen, ettei kannata liikaa hötkyillä ja kiirehtiä. Elämänfilosofia näkyy myös siinä, ettei hän ole astellut alttarille pitkäaikasen avopuolisonsa kanssa – ei ainakaan vielä.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Esko Kovero on monille tuttu Salatut elämät -sarjasta. Esko on näytellyt Salkkareiden Ismoa 20 vuotta.

Rakastettu Salatut elämät -näyttelijä Esko Kovero, 60, uskoo elämässä siihen, ettei kannata liikaa hötkyillä ja kiirehtiä. Elämänfilosofia näkyy myös siinä, ettei hän ole astellut alttarille pitkäaikasen avopuolisonsa kanssa – ei ainakaan vielä.

Rikos ruutupaperilla -dekkarikomediaa Tampereen teatterissa tähdittävä Esko Kovero, 60, on kiireinen mies.

Tampereen ja Helsingin väliä ahkerasti suhaava Esko näyttelee paraikaa teatterilavalla ”vanhaa jäärää” ja Salatut elämät -saippuasarjassa äkkipikaista, välillä jopa koomista Ismo Laitela -hahmoa.

Vanhaksi jääräksi Esko Kovero ei varmaan itseään heti ensimmäiseksi kuitenkaan kuvailisi. Karttuneet vuodet ovat pikemminkin kasvattaneet henkistä pääomaa.

– Oma elämänviisauteni on ollut eri ikäkausina erilainen. Ehkä nyt, kun täytin vuosi sitten 60, elämänviisauteni on niinkin kliseinen kuin että ”hiljaa hyvää tulee”, Esko kertoo.

Kun rakkaus muuttuu rakastettavaksi toveruudeksi

Hiljaa hyvä tulee – kyseinen elämänviisaus näkyykin osana Esko Koveron arkea. Eskolla ja hänen avopuolisollaan on takana 40 vuotta yhdessä oloa.

Pitkän parisuhteen salaisuus piilee Eskon mukaan kumppanuudessa, jonka pohjalla on ollut vahva ihastuminen ja rakastuminen.

– Pitkän liiton salaisuutena on se, että alkuhuuma ja rakastuminen muuttuvat rakastettavaksi toveruudeksi ja ystävyydeksi. Ja siitäkin pystyy nauttimaan. Meidän kohdallamme tämä on natsannut, Esko hymyilee.

”Kun peruskallio on kunnossa, niin alamäet pystyy muuttamaan ylämäiksi ja kurvit oikaisemaan suoriksi.”

– Lisäksi arvot pitää olla kohdallaan. Pitää osata antaa toiselle myös tilaa, mitä toinen silloin tällöin aina tarvitsee.

Aina ei yhdessä eläminen ole helppoa ja mutkatonta – mutta ei sen pidäkään.

–  En suinkaan sano, että se on joka päivä auringonpaistetta: jokaisessa suhteessa on ylä- ja alamäkensä, aivan varmasti. Mutta, kun peruskallio on kunnossa, niin alamäet pystyy muuttamaan ylämäiksi ja kurvit oikaisemaan suoriksi.

Asteleeko Esko Kovero vielä alttarille?

40 vuoden mittaisen yhteisten taipaleen aikana pariskunta ei ole astellut alttarille. Se ei Eskon mukaan tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö niin voisi vielä käydä.

– Koskaan ei tiedä: kuten sanoin, hiljaa hyvä tulee! Tänä päivänä uudistetaan vihkivalojakin, niin miksikäs sitä ei… Katsotaan, jos meillä ei ole muuta parempaa tekemistä! Esko nauraa.

– Meillä on mennyt ihan hyvin toistaiseksi näinkin. Ei nyt heti ole tällaista alttarille astelua näköpiirissä, mutta katsotaan. Aika näyttää, Esko summaa elämänviisauteensa vedoten.

Salkkarit 20 vuotta – katso Maija-Liisan haastattelu ja Sami Uotilan synttärilaulu

Juttun ensimmäistä kappaletta muokattu 15.2.2019 klo 12.04.
X