Julkkikset

Sami Saikkonen ja Sonja Sorvola lento-onnettomuuden jälkeen: ”Parisuhde ei ole hoivasuhde”

Pelastiko Sonja Sorvola, 31, avioliittonsa, kun hän ensimmäisen kerran suuttui lento-onnettomuudesta toipuvalle puolisolleen? Ainakin Sami Saikkonen, 56, tajusi silloin, ettei voi antaa vaimonsa enää paapoa itseään.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Katseen on oltava eteenpäin, Sonja Sorvola ja Sami Saikkonen sanovat.

Pelastiko Sonja Sorvola, 31, avioliittonsa, kun hän ensimmäisen kerran suuttui lento-onnettomuudesta toipuvalle puolisolleen? Ainakin Sami Saikkonen, 56, tajusi silloin, ettei voi antaa vaimonsa enää paapoa itseään.

Sonja Sorvola ja Sami Saikkonen kiiruhtavat kotikulmillaan olevaan ravintolaan tapaamiseemme. Ilta on jo pitkällä, mutta Sonjaa viivästyttivät joogaoppilaat, joille hän pitää tunteja netissä. Oppilaita on ympäri maailmaa. Tänään Sonja piti tunnin Lontooseen.

Sami puolestaan oli aamupäivällä lentänyt ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen.

– Miten meni? Samilta on pakko kysyä heti.

– Oli hyvä lento, hän vastaa ja herkistyy. Silmät kostuvat.

– Tämä on ilon kyynel.

Sami tunnustaa, että onnettomuuden jälkeen tunteet ovat olleet pinnassa ja vaihdelleet kirkkaudesta pimeyteen ja takaisin. Juuri nyt tuntuu hyvältä.

Kahdeksan päivää teho-osastolla

Viime syyskuussa Sami oli kertauslennolla opettajana kokeneelle lentäjäystävälleen, joka sai sairauskohtauksen suorittaessaan maaliinlaskua. Kone suistui ennen kiitorataa nurmialueelle ja tuhoutui. Lentäjä menehtyi. Sami heräsi Töölön sairaalan teho-osastolla.

Sonja ja Sami eivät halua enää muistella onnettomuuden jälkeisiä vaikeimpia päiviä.

– Tapahtunut on surullinen ja kipeä asia. Jotta mieli pysyy kasassa, katseen on oltava eteenpäin ja on keskityttävä elämään nykyhetkessä. Muistoja täytyy kunnioittaa, mutta niihin ei saa jäädä jumiin, Sami muotoilee kauniisti.

Hän oli kahdeksan päivää teho-osastolla. Sonja tunsi suurimman huolen hellittävän, kun Sami siirrettiin vuodeosastolle.

– Kun Sami pyysi, että voisinko tuoda hänelle kahvia kotoa, koska sairaalan kahvi oli pahaa, nauroin helpotuksesta. Ajattelin, että paraneminen alkaa nyt, Sonja muistelee.

Sami kotiutettiin vuodeosastolta viikon kuluttua. Hänen kasvojaan on korjailtu onnettomuuden jälkeen kaksi kertaa. Tulos on hieno. Poskipäissä on titaania, ja vaikka ylähuuli on yhä lähes tunnoton, onnettomuuden jälkiä ei hänen kasvoiltaan enää huomaa.

Sami Saikkonen: ”Hoivaan on helppo jäädä koukkuun”

Kotiutumisen jälkeen Sami oli pitkään toipilas. Hän pystyi syömään vain nestemäisiä ruokia ja menetti painoaan 16 kiloa. Kuntoaan hän ryhtyi kohottamaan kotitalon rappukäytävässä nousemalla portaita kuudenteen kerrokseen.

Sonja hoivasi miestä parhaan kykynsä mukaan.

– Sellaiseen on helppo jäädä koukkuun. Otin hoivan vastaan, kun sen sain, Sami sanoo.

Samin poika Veikko, 24, havahtui tilanteeseen ensimmäisenä.

– Ilmeisesti huono huumorini ja huonot juttuni alkoivat ottaa häntä pattiin, kun hän sanoi, että nyt äijä alat olla kunnossa, Sami naurahtaa.

Sonjasta oli Samin sairaalapäivien aikana tullut perheen tietotoimisto. Hän vastasi, kun tutut ja tuntemattomat kysyivät, mitä on tapahtunut ja miten Sami voi. Hänen oli vaikea suojella itseään, vaikka tapahtumien jatkuva kertaaminen vei hänen voimiaan.

– Omille ystävilleni pystyin sanomaan, että haluan olla rauhassa. Muiden kohdalla tunsin heti huonoa omaatuntoa, jos en raportoinut tapahtuneesta jokaiselle kysyjälle. Kannoin huolta myös muiden peloista ja yritin suodattaa antamaani informaatiota niin, etten aiheuttanut stressiä muille, Sonja sanoo.

Kesti vielä hetken ennen kuin Sonja uskalsi antaa periksi ja näyttää väsymyksensä. Ensimmäinen suuttuminen Samille onnettomuuden jälkeen oli merkki siitä, että hänkin alkoi olla voiton puolella. Nyt Sami ajattelee, että se oli heidän suhteessaan todella tärkeä hetki.

– Jos tilanne olisi jatkunut, olisimme voineet ajautua helposti erillemme. Jokaisen suhteen dynamiikkaa täytyy tarkkailla jatkuvasti. Parisuhde ei ole hoivasuhde. Sonjan suuttuminen sai minut havahtumaan, etten voi odottaa enää paapomista, Sami sanoo.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Jutussa Sami Saikkonen ja Sonja Sorvola kertovat, kuinka elämä on jatkunut viime syksynä tapahtuneen traagisen lento-onnettomuuden jälkeen. Lue koko juttu Annasta 15–16/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X