Julkkikset

Susani Mahadura muutti lapsena äitinsä kanssa Espanjaan: ”Tajusin vasta myöhemmin, että lähdimme, koska olimme menettäneet kaiken”

Tapahtuipa elämässä mitä tahansa, aina voi aloittaa alusta. Sen toimittaja Susani Mahadura oppi äidiltään lamavuosina.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Susani Mahaduran kotialbumi, OM-arkisto

Susani suuntaa nykyään aina äitinsä luokse, jos hän tuntee olevansa hukassa tai peloissaan.

Tapahtuipa elämässä mitä tahansa, aina voi aloittaa alusta. Sen toimittaja Susani Mahadura oppi äidiltään lamavuosina.

Tämä kuva symboloi minulle turvaa. Olen siinä äitini sylissä, pidän tiukasti kiinni hänestä ja kurkin maailmaa hänen olkapäänsä takaa. Äiti on aina ollut minulle kaikki kaikessa. Hän kasvatti minut yksin.

Olen kuvassa noin neljävuotias. Näytän vakavalta, herkältä ja uteliaalta. Olin lapsena kuulemma syvällinen ja filosofinen tyyppi ja mietin usein elämän ja kuoleman kysymyksiä.

Kuva on otettu kotonamme pienessä Luusniemen kylässä Savossa, jossa asuin varhaislapsuudessani, kunnes 1990-luvun laman seurauksena menetimme kotimme. Se oli synkkää aikaa. Eräänä yönä äiti näki unen valkoisesta kylästä, jonne kuljettiin vuorten yli.

Hän tajusi, että unen paikka oli Espanja, ja päätti, että lähtisimme sinne. Hän pakkasi laukut, ja niin me muutimme kahdestaan Espanjaan.

– Äitini on aina hyväksynyt minut sellaisena kuin olen, toimittaja Susani Mahadura sanoo.
– Äitini on aina hyväksynyt minut sellaisena kuin olen, toimittaja Susani Mahadura sanoo.

En muista lapsuudestani pelkoa tai ahdistusta, vaikka nuo vuodet ovat varmasti olleet äidilleni vaikeita. Hän onnistui luomaan sellaisen tunnelman, että ajattelin meidän olevan seikkailulla Espanjassa.

Tajusin vasta myöhemmin, että lähdimme sinne, koska olimme menettäneet kaiken. Lähtömme merkitsi kuitenkin uutta alkua ja uusia unelmia. Espanjassa äiti perusti kampaamon kummitätini kanssa ja minä kävin koulua. Palasimme Suomeen, kun aloitin yläasteen.

”Tapahtuipa elämässä mitä hyvänsä, aina voi aloittaa alusta”

Säilytän tätä kuvaa yöpöydälläni. Se muistuttaa minua siitä, että tapahtuipa elämässä mitä hyvänsä, aina voi aloittaa alusta. Tietoisuus siitä on kannatellut minua läpi elämäni, etenkin silloin, kun olen kohdannut vaikeuksia.

Nykyään suuntaan äitini luokse aina, jos tunnen olevani hukassa tai peloissani. Hän laittaa kahvin tippumaan, ja alamme pohtia, miten tilanteen voisi ratkaista. Asumme Helsingissä ja hengailemme usein keskenämme: käymme elokuvissa ja syömässä.

Äiti on aina ollut vapaa sielu. Hän tulee lestadiolaisperheestä, mutta on uskaltanut rikkoa normeja ja huidella itsekseen maailmalla. Sitä on ollut inspiroivaa seurata. Samalla olen oivaltanut, että voin itsekin tehdä rohkeita päätöksiä.”

Susani Mahadura, 33, juontaa Kesäterassi-ohjelmaa MTV-kanavalla. Työn alla on myös uupumuksesta kertova podcast.

Juttu on julkaistu alun perin Anna-lehdessä 27/23.

X