Julkkikset

Tanssii tähtien kanssa laittaa kilpailijat hurjaan rääkkiin – Meeri Koutaniemi ja Olli Herman ihmettelevät muutoksia kehossaan

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kilpailijat huomaavat rankan treenin vaikutukset jo kropassaan. Meeri Koutaniemi ihmettelee kaventunutta vyötäröään, ja Olli Herman kaipaa katoavia lihaksiaan. Mitä ihmettä heissä tapahtuu?

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Om-Arkisto

Tanssii tähtien kanssa 2019 Meeri Koutaniemi ja Matti Puro

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kilpailijat huomaavat rankan treenin vaikutukset jo kropassaan. Meeri Koutaniemi ihmettelee kaventunutta vyötäröään, ja Olli Herman kaipaa katoavia lihaksiaan. Mitä ihmettä heissä tapahtuu?

Tanssii tähtien kanssa -kilpailijoiden upeat esiintymisasut herättävät joka sunnuntai lähes yhtä paljon ihastusta kuin taitavat tähtioppilaat itse. Toinen toistaan hurmaavammat puvut ommellaan jokaiselle kilpailijalle ja heidän opettajilleen mittojen mukaan. Maanantaiaamuna otetaan aina uudet mitat seuraavan sunnuntain esiintymisasuja varten.

– Viimeisessä sovituksessa ompelija totesi, että vaatekokoni on pienentynyt kahdella numerolla, valokuvaaja Meeri Koutaniemi kertoo.

– Mieheni Sami [Yaffa] sanoikin jo, että olen katoava vaimo, Meeri nauraa.

Olli Herman suree lihastensa puolesta

Tanssinopettaja Katri Mäkisen parina treenaava muusikko Olli Herman sen sijaan suree katoavia lihaksiaan.

– Olen yrittänyt ehtiä salille treenaamaan painoilla, mutta siitä ei ole hyötyä, kun tanssiharjoituksissa tulee joka päivä jopa 6–8 tuntia aerobista treeniä. Lihaskudos vain hupenee, Olli tuskailee.

– Alan kohta todella näyttää tanssijalta. Olen kuin riuku, Olli sanoo.

Lue myös: Rakastunut rokkari Olli Herman oppi ukiltaan herrasmiehen tavat: ”Olen oppinut jo pienestä pitäen kunnioittamaan naisia”

Tanssinopettaja ja fysioterapeutti Maija Astikainen uskoo, että Meerin ja Ollin huomiot kroppansa muutoksista ovat totta. Varsinaisesta laihtumisesta ei kuitenkaan välttämättä ole kysymys.

– Lihasmassa on pehmeää kudosta, joka tiivistyy ja puristuu kasaan kovassa treenissä. Se voi näkyä jopa kadonneina sentteinä vyötäröllä ja lihaksissa.

Tanssiminen kuluttaa myös kaloreita. Samaan aikaan adrenaliinin tuotanto lisääntyy elimistössä. Se vähentää ruokahalua.

Maija kehoittaa tanssijoita pitämään huolen siitä, että he saavat riittävästi kaloreita eli muistavat syödä myös hiilihydraatteja. Myös lihaksista on pidettävä hyvää huolta.

– Lihasten on annettava välillä levätä. Jos lihakset eivät ehdi palautua treenien välillä, tulee suoritusväsymys. Levon lisäksi palautumisessa on tärkeää pieni pumppaava liike, nesteen juominen ja lihasten pitäminen lämpiminä. Villasukat ovat tanssijan jaloille meditaatiota, Maija sanoo.

Meeri Koutaniemi tuntee olonsa juurevammaksi

Jo ennen tanssitreenejä Meeri oli hyvässä fyysisessä kunnossa. Liikunta on ollut hänelle aina tehokas keino palautua henkisesti raskaasta työstä maailmaa kiertävänä dokumentaristina.

– Olen harrastanut 15 vuotta joogaa. Missä vain maailmalla liikunkin, voin tehdä sitä majapaikassa sänkyni vierellä, puistossa tai luonnossa. Uin 1–3 kertaa viikossa, talvisin käyn avannossa. Kesäisin juoksen. Omassa olohuoneessa tykkään tanssia ja tehdä kahvakuulatreenejä.

Meeri tuntee, että tanssitreenit opettaja Matti Puron kanssa ovat kehittäneet erityisesti hänen kehonhallintaansa.

– Yhteys omaan ytimeen eli syviin lihaksiin on vahvistunut. Jopa seisominen ja käveleminen tuntuvat nyt jämäkämmiltä kuin ennen. Tanssi kehittää tasapainoa, mikä taas lisää juurevuutta. Tietoisuus on laajentunut psyykestä kehoon, ja näin tanssi on vahvistanut tunnettani läsnäolosta.

Lue myös: Kaikkien aikojen menestynein Tanssii tähtien kanssa -opettaja Matti Puro keikkailee yhdessä kihlattunsa kanssa ja liekittää pihvejä – listasimme 4 asiaa, joita moni ei hänestä tiedä

Meeri on pitänyt itsestään huolta myös syömällä hyvin.

– Tämän syksyn aikana olen syönyt varmasti kaksin verroin enemmän kuin normaalisti, koska energiankulutukseni on ollut treeneissä kovaa.

Meerin ruokavaliossa on monipuolisesti ja paljon kasviksia sekä muutaman kerran kuukaudessa riistaa.

– Vuosien mittaan on ollut mielenkiintoista huomata, kuinka keho itse tietää, mitä se tarvitsee. Sitä täytyy oppia kuuntelemaan. Pysyn terveenä tekemällä joka aamu voimasmoothien, jossa on marjoja ja kymmentä erilaista jauhetta, kuten vehnänorasta, macaa, spiruliinaa, ashwagandhaa ja guaranaa. Pidän myös kerran viikossa päivän, jolloin saan syödä mitä vain välittämättä sen terveellisyydestä, Meeri kertoo.

X