Julkkikset

Vaihtovuosi oli Piia Pasasen elämän taitekohtia – valokuva 17-vuotiaasta Piiasta on hänelle taas ajankohtainen

Perheestä irtautuminen jännitti uutisankkuri Piia Pasasta niin, että lentokentällä oli hieman kireä tunnelma.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Piia Pasasen kotialbumi, OM-arkisto

"Minulla kävi hyvä tuuri isäntäperhearpajaisissa. Pidämme yhteyttä edelleen", kertoo Piia.

Perheestä irtautuminen jännitti uutisankkuri Piia Pasasta niin, että lentokentällä oli hieman kireä tunnelma.

”Kuvassa olen 17-vuo­tiaana lähdössä vaihto-oppilaaksi Amerikkaan. Olin lähtenyt vanhempieni kanssa aamuvarhaisella ajamaan Siilinjärveltä kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Isoveljeni ja kaksi pikkusiskoani jäivät kotiin. Nuorin siskoistani oli vasta viisivuotias ja nukkui vielä, kun kävin halaamassa häntä hyvästiksi.

Elettiin elokuuta 1990, ja minulle on jäänyt vahvasti mieleen se, kun lähtöaamuna avasin sanomalehden. Lehdessä kerrottiin, että jännitys Persianlahdella oli kasvamassa. Irak oli hyökännyt Kuwaitiin elokuun alussa. Vaihto-oppilasvuoteni aikana alkoi Persianlahden sota, johon Yhdysvallat osallistui.

Piia Pasanen lähti vaihto-oppilaaksi 17-vuotiaana. Ensi syksynä on hänen lapsensa vuoro. – Nyt kun seuraan tyttäreni valmistautumista, käyn läpi muistojani ja pohdin, miten voisin valmistaa häntä tulevaan.
Piia Pasanen lähti vaihtoon 17-vuotiaana, ensi syksynä on hänen lapsensa vuoro. – Nyt kun seuraan tyttäreni valmistautumista, käyn läpi muistojani ja pohdin, miten voisin valmistaa häntä tulevaan.

Äitini otti tämän kuvan lentokentällä ennen kuin kävelin turvatarkastukseen. Tunnelma oli ehkä hieman kireä, sillä jännitykseni purkautui äksyilynä. Perheestä irtautuminen oli minulle vaikeaa, vaikka maiseman vaihtaminen tuntuikin ihanalta.

Vietin vuoden vauraassa pikkukaupungissa Pohjois-Carolinassa. Minulla kävi hyvä tuuri isäntäperhearpajaisissa. Pidämme yhteyttä edelleen.

Ajattelen vielä näin viisikymppisenä, että vaihto-oppilasvuosi oli yksi elämäni tärkeimmistä vuosista. Tunnen ylpeyttä siitä, että uskalsin lähteä yksin maailmalle. Lisäksi oli hienoa, että vanhempani kannustivat minua lähtemään.

Otin tuon vuoden aikana ison itsenäistymisharppauksen ja opin ottamaan vastuuta ja sopeutumaan uusiin tilanteisiin. Omaksuin englannin kielen niin hyvin, että aloin nähdä unia englanniksi. Pidin perheen ja ystävien kanssa yhteyttä kirjeitse. Lankapuhelimella soittaminen oli niin kallista, että soitin kotiin vain kerran kuussa.

Kuva on ajankohtainen, sillä 16-vuotias kuopuksemme on lähdössä vuoden kuluttua vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin. Äitinä minua kauhistuttaa se, että tyttäreni on lähdössä niin kauas. Miten hän pärjää ja miten ihmeessä minä pärjään? Esikoisemme lähtee samoihin aikoihin armeijaan, joten edessä on iso muutos.

Jos voisin nyt sanoa tuolle lentokentällä seisovalle tytölle jotain, sanoisin, että älä huoli, sinä pärjäät. Siipesi kantavat.”

Piia Pasanen, 50, toimii uutisankkurina Ylen uutisissa.


Juttu on julkaistu Elämäni kuva -palstalla Anna-lehdessä 47/2023.


X