Vappu Pimiä puhuu avoimesti omista palkkioistaan.
Omista palkkioista puhuminen ei ole Vappu Pimiälle tabu.
Julkkikset

Vappu Pimiä puhuu rahasta avoimesti juontajakollegoidensa kanssa: ”Susanna Laine tietää, paljonko minun pankkitililläni on, ja minä tiedän, paljonko hänellä on”

– Mielestäni kaikkien kannattaisi puhua palkoistaan jonkun kanssa, sanoo juontaja ja yrittäjä Vappu Pimiä. Hän itse puhuu palkkioista avoimesti monien juontajakollegoidensa kanssa, kaikkein eniten läheisen ystävänsä Susanna Laineen.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Sampo Korhonen

Fiilis. Siihen Vappu Pimiä luottaa ihmissuhteissaan. Hän sanoo tietävänsä 5–10 minuutin jutustelun jälkeen, viihtyykö hän uuden tuttavuuden seurassa.

– En ole sellaisten ihmisten kanssa tekemisissä vapaa-ajalla, joista minulla on huonot fiilikset, vaikka he olisivat kuinka verkostoitumisen arvoisia.

Avoimuus on Vapulle tärkeää. Yhteistyö sujuu, kun ei tarvitse arpoa, mitä toinen ajattelee.

– Tykkään reilusta ja rehdistä meiningistä. Itse olen suorapuheinen; pyrin siihen, etten sano mitään sellaista, mitä en tarkoita. In­hoan turhaa kehumista enkä tykkää siitä silloinkaan, kun se kohdistuu minuun itseeni.

Myös palkoista Vappu puhuu avoimesti muutamien juontajakollegoidensa kanssa. Marja Hintikan, Anni Hautalan ja Susanna Laineen kanssa hänellä on ”yya-sopimus”, eli aina voi soittaa ja kysyä mitä vain.

– Ajatus siitä, että naiset olisivat toisilleen kateellisia työelämässä, ei päde meidän alallamme. Monesta kollegasta on tullut tosi hyvä ystävä. Sparraamme ja puhumme palkkioista, vaihdamme ajatuksia avoimesti, Vappu kuvaa.

– Mielestäni kaikkien kannattaisi puhua palkoistaan jonkun kanssa.

Raha-asioita Vappu on pähkinyt erityisesti Susanna Laineen kanssa. Susanna on myös tv-juontaja ja yksi Vapun läheisimmistä ystävistä.

– Susanna tietää, paljonko minulla on pankkitililläni, ja minä tiedän, paljonko hänellä on. Tiedän myös, paljonko hänellä on velkaa, ja hän tietää, paljonko minulla on velkaa.

Luottamus naisten kesken on syntynyt vuosia sitten. Kolmikymppisenä Vappu kävi läpi avioeroa, ja Susanna tarjosi hänelle kattoa pään päälle. Vappu asui Susannan luona muutaman kuukauden ja nukkui tämän vieressä.

– Istuttiin ja jauhettiin. Susanna tietää lähes kaiken minusta.

Naisten pitäisi opetella pyytämään korkeampia palkkioita, Vappu Pimiä ajattelee. Sitä hän on opetellut itsekin.

Naisten pitäisi opetella pyytämään korkeampia palkkioita, Vappu ajattelee. Sitä hän on opetellut itsekin.

”Naisten huonommat tulot eivät ole miesten syy”

Myös Jenni Pääskysaaren, Maria Veitolan, Kirsi Alm-Siiran ja Mervi Kallion Vappu listaa lähipiiriinsä – ja yhtä lailla hän on puhunut työasioista ja palkkioista miesten kanssa, muun muassa Janne Katajan ja Heikki Paasosen. Viihdeohjelmien juontajat neuvottelevat palkkiosta erikseen joka pestin kohdalla. Siksi raha-asioista on hyvä puhua luottokollegoiden kanssa.

Monilla aloilla miehille maksetaan edelleen parempaa palkkaa kuin naisille.

– Miehet on härskimpiä pyytämään, niillä on enemmän pokkaa.

Ja juuri siksi naisten huonommat tulot eivät ole Vapun mielestä miesten syy. Naisten pitäisi oppia pyytämään enemmän. Sitä hän on itse opetellut ja uskoo, että tiukka linja on vähitellen tuottanut tulosta.

Luit juuri lyhennelmän Annan 8/2021 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Piia Sainio. Verkostoitumisen mestarina tunnettu Vappu puhuu jutussa siitä, miksi hän inhoaa tietoista verkostoitumista, mutta tulee silti saaneeksi koko ajan uusia ystäviä ja tuttavia. Miten on mahdollista, että Vapulla on 50 lähiystävää? Ketkä ovat Vapun mentoreita ja esikuvia? Mikä on ainut illanvietto, jonka väliin jättäminen Vappua todella harmitti jälkeenpäin? Lue koko haastattelu numerosta 8/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X