Julkkikset

Koronakevät oli Singaporessa asuvalle Viivi Avellánille raskas äidin kuoleman vuoksi: ”Hyvästelin hänet videon välityksellä”

Singaporessa asuva Viivi Avellán lomailee Hangossa raskaan koronakevään jälkeen.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Marica Salokangas

Toimittaja ja yrittäjä Viivi Avellán, 43, pyörittää pohjoismaisiin hyvinvointituotteisiin erikoistunutta verkkokauppa Nordic Glow Shopia. 

Singaporessa asuva Viivi Avellán lomailee Hangossa raskaan koronakevään jälkeen.

Kuinka koronakevät Singaporessa sujui, Viivi Avellán?

Kaikki oli totaalisen kontrolloitua, sakon uhalla. Lenkkeillä sai vain yksin, ja turvaetäisyyksiä piti noudattaa. Kun yleiset rajoitukset alkoivat huhtikuussa, piti koko ajan rekisteröityä johonkin. Kauppaan, taksiin ja apteekkiin pääsi vain todistamalla henkilöllisyytensä.

Tuntui ihmeelliseltä tulla Suomeen, kun täällä ei käytetä edes maskia. Nyt ei ole varmaa, milloin saamme luvan palata kotiimme Singaporeen.

Lue lisää: Koronakevät sai Manuela Boscon, 38, pohtimaan kulutustaan: ”Minun ei tarvitse täyttää elämääni jollain ulkoisella”

Matkasi Suomeen ei tällä kertaa ole ollut pelkkä lomareissu?

Valitettavasti ei. Äitini sairastui yllättäen kevään aikana aggressiiviseen syöpään ja menehtyi huhtikuussa. Kevät oli erityisen raskas, sillä olin Singaporessa ja hyvästelin hänet koronan takia videon välityksellä.

Nyt järjestelemme isän ja veljen kanssa hautajaisia.

Mitä korona-aika on sinulle opettanut?

Kun oli pakko pysähtyä, tajusin, että vähempikin riittää. Rauhoittuminen tekee hyvää. Ei kalenterin tarvitse olla täysi, eikä todellakaan ole pakko lentää niin usein paikasta toiseen.

Mikä vei entisen urheilutoimittajan Singaporeen?

Lähdin sinne kolme vuotta sitten aviomieheni työn perässä. Aluksi järjestelin asioita ja olin kahden pienen pojan kotiäitinä, nyt minulla on siellä kaksikin työtä.

Rakastan Singaporea. Se on jämpti ja turvallinen paikka. Kaikkialla on siistiä, ja ravintolassa minua voi palvella robotti. Parasta on monikulttuurisuus. Eri uskonnot ja aate­suunnat kukoistavat sulassa sovussa.

Mitä kieltä 4- ja 6-vuotiaat poikasi puhuvat?

Koulussa ja päiväkodissa he käyttävät brittienglantia ja kiinaa, mutta kotona puhumme suomea. On tärkeää, että heillä säilyy äidinkieli. Itse en osaa kiinaa. Yritin opetella sitä, mutta luovutin heti alkuun, sillä se on todella vaikea kieli.

Viivi Avellán, lomailet paraikaa Hangossa, mikä siellä kiehtoo?

Meillä oli lapsena mökki lähisaaressa, ja sittemmin vanhemmillani on ollut täällä kesäasunto. Nyt olen majaillut lähinnä sukulaisten nurkissa.

Hangossa on paljon nähtävää, esimerkiksi ihana historiaa henkivä ravintola Neljän Tuulen Tupa. Se sijaitsee aivan meren rannalla.

Mitä asioita kaipaat Suomesta?

Käyn täällä pari kolme kertaa vuodessa. Suomesta kaipaan lähinnä autenttista luontoa. Singapore on kaupunkivaltio, jossa luonto tarkoittaa puistoa.

Olet ehtinyt tehdä monta työtä. Missä olet todella hyvä Viivi Avellán?

Olen hyvä rakentamaan yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä. Olen tottunut järjestämään tapahtumia. Varsinaisessa työssäni Inno­vation Homessa olen tavallaan suomalainen emäntä Singaporessa.

Lue lisää: Viivi Avellán: ”Synnytyspelostani huolimatta halusin toisen lapsen”

X