Julkkikset

Saku Tuominen ei kyykkää hampaita harjatessaan: ”Keskinkertaisuudessa ei ole mitään pahaa”

Vielä muutama vuosi sitten Saku Tuominen suunnitteli elämänsä tarkkaan ja pyrki hyödyntämään joka hetken. – Viime aikoina en ole juurikaan miettinyt, kuinka olla tehokkaampi tai hallita elämäänsä.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Nukun hyvin, meditoin, luen suomalaisia lehtiä vain viikonloppuisin.

Vielä muutama vuosi sitten Saku Tuominen suunnitteli elämänsä tarkkaan ja pyrki hyödyntämään joka hetken. – Viime aikoina en ole juurikaan miettinyt, kuinka olla tehokkaampi tai hallita elämäänsä.

Uusimmassa kirjassaan  Kuinka puut kasvavat ja miksi antilooppi ravistaa Saku Tuominen pohtii ilmastonmuutosta ja pienten asioiden vaikutusta isoon kokonaisuuteen.

– Halusin tarkistaa asenteitani ja pohtia, miten elää pääosin onnellisena vaarantamatta hyvinvointivaltiota tai jälkipolvien tulevaisuutta. Miettiä, mihin kaikkeen meillä on oikeus ja mistä meillä on vastuu. Tiedämme, kuinka pitäisi toimia, mutta mistä olemme valmiit luopumaan ja miten selitämme omat valintamme lapsillemme.

Hereillä hän on edelleenkin, uteliaana ja valppaana, koko ajan valmis kääntämään takkinsa. Maailma muuttuu ja niin myös mies.

– Vielä muutama vuosi sitten suunnittelin elämäni tosi tarkkaan ja pyrin hyödyntämään joka hetken. Viime aikoina en ole juurikaan miettinyt, kuinka olla tehokkaampi tai hallita elämäänsä. Yritän vain tutkailla itseäni ja saada mieleni toimimaan tavalla, joka ilahduttaa minua.

Saku ei nykyisin ohjelmoi aikaansa pikkutarkasti, ei kyykkää hampaita harjatessaan tai kuuntele kirjoja tuplanopeudella.

– Tehokkaalla ajankäytöllä ehtisin ehkä lukea enemmän kirjoja, mutta en ole varma, johtaisiko se parempaan. Luotan enemmän kahden suhde viiteen -ajatukseen. Eli jos esimerkiksi kirjan lukemiseen kuluu kaksi päivää, sen sulatteluun voi käyttää viisi päivää.

Saku on oppinut arvostamaan hitautta, mutta harva asia on musta tai valkea. Häntä vaivaa nykykeskustelu, jossa puhutaan joko hitauden tai tehokkuuden puolesta. Olennaista pitäisi olla laatu, ja joskus hyvä vaatii hieman enemmän aikaa.

– Siksi olen valinnut omat rutiinini ja raivannut ajattelulle tilaa. Nukun hyvin, meditoin, luen suomalaisia lehtiä vain viikonloppuisin, arkipäivisin seuraan kansainvälisiä lehtiä digitaalisesti, televisiota katson hyvin vähän, lähinnä joitakin draamasarjoja ja hieman jääkiekkoa.

”Ruokahävikkiä perheessäni ei ole juuri lainkaan”

Hidastamisen ja luonnon sekä eläinten kunnioittamisen lisäksi suhde ruokaan on asia, joka on viime vuosina muuttunut eniten Sakun elämässä.

– En osta kerralla viikon ruokia enkä voisi kuvitella tilaavani kaupasta ruoka-aineita, koska on nautinto valita ne itse. Ruokahävikkiä perheessäni ei ole juuri lainkaan, ja lihaa syön entistä vähemmän, ja sekin on usein riistaa tai vastuullisesti tuotettua. Uskon italialaiseen ajatukseen, että hyvät raaka-aineet ovat kokin paras ase. Halvaksi tuotetulla ruoalla on usein luonnon kannalta kallis hinta.

Saku listaa myös, että hän yrittää lentää hieman vähemmän, mutta ei aio luopua lentämisestä kokonaan. Ja autoa hän käyttää niin vähän kuin mahdollista. Hän myöntää, että askeleet ovat vielä pieniä, mutta pyrkimys on hyvä, tai vähintäänkin keskinkertainen.

– Eikä keskinkertaisuudessa ole mitään pahaa. Kukaan meistä ei ole täydellinen.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Sanna Wirtavuori. Jutussa Saku Tuominen kertoo muun muassa siitä, mitä hän on oppinut kotipihansa puilta. Lue koko juttu Annasta 4/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X