Ihmiset ja suhteet

Seura: Anne Pohtamo järjesti äitinsä hoivakotiin hetken menneisyydestä – ”Ryhti oikeni, silmät alkoivat loistaa”

Anne Pohtamo saa uskosta iloa ja toivoa elämäänsä. Hän kertoo tuoreessa Seurassa, kuinka hengellisyys on yhdistänyt häntä ja hänen äitiänsä.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Usko ja hengellisyys ovat aina yhdistäneet Annea ja hänen äitiään.

Anne Pohtamo saa uskosta iloa ja toivoa elämäänsä. Hän kertoo tuoreessa Seurassa, kuinka hengellisyys on yhdistänyt häntä ja hänen äitiänsä.

Uuden Seura-lehden haastattelussa Miss Universum, evankelista Anne Pohtamo, 69, kertoo, kuinka hänellä ja hänen äidillänsä oli aina lapsena tapana lukea yhdessä iltarukous. Vuosikymmeniä myöhemmin musiikki ja rukous luovat edelleen yhteyttä äidin ja tyttären välille, vaikka sanoja ei olisikaan.

Alzheimerin myötä Annen äidin muisti ja puhekyky alkoivat kadota.

”Äiti muistutti minua siitä, kuinka ihminen on kuin sipuli: vaikka päällimmäiset kuoret, kuten puhekyky tai muisti, riisuttaisiin pois, ydin on ennallaan. Kaiken luopumisen keskellä on lohdullista, että äidillä se on usko ja luottamus Jumalaan”, Pohtamo kertoo Seurassa.

Toissa syksynä Anne otti yhteyttä tutun seurakunnan pastoriin ja pyysi tätä tulemaan äitinsä luokse hoivakotiin jakamaan ehtoollista. Ehtoollinen järjestyi, ja pienelle joukolle varattiin rauhallinen nurkkaus palvelutalosta.

”Aloitimme hetken laulamalla yhdessä muutaman hengellisen laulun. Äidin muisti ja puhekyky ovat jo menneet, mutta kuullessaan tutun musiikin hänen ryhtinsä oikeni, silmät alkoivat loistaa ja äiti laittoi kätensä ristiin. Tällainen oli hänen olemuksensa koko ehtoollisen ajan”, Pohtamo kertoo Seuran haastattelussa.

Saman ilon ja toivon Anne itsekin löysi uskosta 32 vuotta sitten.

Annelle syntyi 1990-luvun alussa palava halu tutkia Raamattua.

”Poimin Raamatun kirjahyllystä ja aloin lukea. Koin, että jokainen sana oli totta. Mitä enemmän luin, sitä enemmän teksti alkoi puhutella. Lopulta tuntui siltä kuin suomut olisivat pudonneet silmiltäni: enkö olekaan osallinen taivaan kirkkaudesta, kun en ole Jeesuksen oma?”, Pohtamo muistelee.

Monen kuukauden ajan Anne luki Raamattuaan. Perheen kesäpaikassa Rengossa Anne lopulta polvistui ja lausui pienen rukouksen.

”Pyysin syntejäni anteeksi ja Jumalan johdatusta elämääni. Halusin turvata Häneen siitä hetkestä eteenpäin”, Pohtamo kertoo Seurassa.

Entinen Miss Universum Anne toimii nykyään Suomen Raamattuopiston naistyön koordinaattorina ja evankelistana.

Lue Anne Pohtamon koko haastattelu Seuran verkosta tai Seura-lehdestä 13/2024.

X