Ihmiset ja suhteet

Suvi Ahola pohtii eroaan Matti Röngästä: ”Olen parempi entisenä puolisona kuin aikoinaan vaimona ja äitinä”

Toimittaja, kirjailija Suvi Ahola muutti hiljattain lapsuudenkotiinsa huolehtimaan vanhemmistaan. Läheisiin kuuluu myös entinen aviomies, jonka kanssa Suvi jakaa koiran huoltajuuden.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Tommi Mattila

Vanha laiskanlinna on Suvi Aholan äidin lempipaikka ja lukutuoli. Siihen Suvikin istahtaa nykyisin mielellään.

Toimittaja, kirjailija Suvi Ahola muutti hiljattain lapsuudenkotiinsa huolehtimaan vanhemmistaan. Läheisiin kuuluu myös entinen aviomies, jonka kanssa Suvi jakaa koiran huoltajuuden.

Toimittaja ja kirjailija Suvi Ahola, 64, tuntee olevansa kotonaan lapsuudenmaisemassaan Sippolassa, Kouvolan lähellä. Lapsuudenkoti on isoisän rakennuttama suuri talo, jossa iäkkäät vanhemmat yhä asuvat. Viime kesänä Suvi muutti heidän luokseen ja teki etätöitä. Syksyllä hän jäi eläkkeelle eikä ole enää harkinnut paluuta pääkaupunkiin.

Suvilla on vielä asunto Helsingissä, mutta hän viettää siellä enää vain ehkä yhden yön viikossa.

– Jos vanhemmat kuolevat, myyn asuntoni ja Sippolan-talosta tulee kotini.

Suvi vitsailee sanomalla ”jos”, sillä isä on 97- ja äiti 96-vuotias. Molemmat ovat kuitenkin hämmästyttävän hyvässä kunnossa.

Suvin vanhemmat pärjäsivät pitkään ilman apua, mutta viimeksi kuluneen vuoden aikana sekä molempien kunto on heikentynyt. Isä liikkuu melko huonosti, ja huomaan, että äitikin on alkanut tarvita apua.

Suvi vastaa ruokahuollosta, kuljettaa asioille ja järjestelee huushollia. Toisaalta vanhemmat ovat hyvinkin itsenäisiä ja pärjääviä. Kumpikin lukee edelleen kolmea sanomalehteä, seuraa uutisia ja juttelee innokkaasti päivänpolitiikasta.

– He eivät vaadi akuuttia hoitoa, mutta eräänlainen palvelutalo tämä on. Olen omaishoitaja vähintäänkin puolipäiväisesti, vaikka myös veljeni auttaa niin paljon kuin voi.

Arki sujuu luontevasti eikä Suvi tunne uhrautuvansa auttaessaan vanhempiaan.

– Toivon, että he voivat asua kotona mahdollisimman pitkään.

Suvi Ahola
Suvi Ahola viihtyy maalla Sippolassa seniorien seurassa. Maisa-koirakin on jo viisitoistavuotias. © Tommi Mattila

Kärsivällisyys on ollut Suvin elämänläksy

Suvi oli pitkään naimisissa toimittaja, kirjailija Matti Röngän kanssa. Pojan ja tyttären lisäksi he saivat adoptiolapsen Venäjältä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Matti Rönkä, 64, on ymmärtänyt, miten arvokasta lapsen adoptointi oli: ”Ilman häntä olisin voinut tulla ihan kusipääksi”

– Kärsivällisyys ja empaattisuus ovat olleet elämänläksyni, niitä olen joutunut harjoittelemaan. Kun kirjoitan, pystyn käsittelemään reaktioitani ja voin vaikuttaa kypsemmältä ja harkitsevammalta kuin olenkaan.

– Työelämässä olen pärjännyt heikkouk­sieni kanssa, mutta läheisissä ihmissuhteissa on ollut haasteellista. Varsinkin pienille lapsille olin hirvittävän huono äiti, sillä olen kärsimätön ja minun on aina ollut vaikea sietää heikkoutta ja hitautta.

Suvin ja Matin liitto päättyi eroon runsaat kymmenen vuotta sitten.

– Ehkä osasyynä olivat minun heikot tunnetaitoni, ja jälkeen päin ajatellen ehkä kumpikaan meistä ei tehnyt tarpeeksi liiton pelastamiseksi.

Lue myös: Sanna Wikström jätti syövän läpikäyneen miehensä syyllisyyden pistoin – mutta ex jäi ystäväksi

Suville ero otti lujille, ja hän tukeutui vaikeina hetkinä lapsiinsa.

–  Onneksi he sanoivat rehellisesti, etteivät suostu äitinsä pönkittäjiksi. He muistuttivat, että kyse oli kuitenkin heidän isästään.

Lopulta kaikki on mennyt hyvin.

– Aika on auttanut ja olen selvinnyt erosta. Nykyisin olen mielestäni hyvä entinen puoliso, olen siinä roolissa jopa parempi kuin vaimona ja äitinä. Meillä on Matin kanssa 15-vuotiaan Maisa-koiran yhteishuoltajuus, ja koko perheellä on hyvät välit.


Juttu on lyhennelmä Sanna Wirtavuoren kirjoittamasta artikkelista, joka on julkaistu Anna-lehdessä 16/2024.


X