Ihmiset

Sirpa Pietikäinen podcastissa: ”Naiset ovat parhaissa vuosissaan yli 50-vuotiaina”

Sirpa Pietikäinen kertoo Annan 60-vuotisjuhlapodcastissa uransa aikana saamistaan törkyviesteistä sekä siitä, mihin suuntaan vuodet politiikassa ovat häntä muuttaneet.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
OM-arkisto

Sirpa Pietikäinen kokee saavansa iän myötä äänensä paremmin esiin europarlamentissa.

Sirpa Pietikäinen kertoo Annan 60-vuotisjuhlapodcastissa uransa aikana saamistaan törkyviesteistä sekä siitä, mihin suuntaan vuodet politiikassa ovat häntä muuttaneet.

”Vähemmän seksismiä, enemmän senioriteettia. Siinä missä nuorena piti todistella osaamistaan, nykyään minulta tullaan kysymään neuvoa eri asioissa, kun sinähän Sirpa tiedät ja osaat”, sanoo Sirpa Pietikäinen, 64.

Hän puhuu politiikan konkarin kokemuksella Annan 60-vuotisjuhlapodcastissa.

Kuuntele koko jakso tästä!

Sirpa nousi eduskuntaan vasta 24-vuotiaana vuonna 1983. Eduskuntarupeaman jälkeen hän on vaikuttanut 15 vuotta europarlamentaarikkona. Sirpa kokee olevansa nyt uskaltavampi, radikaalimpi ja ennakkoluulottomampi kuin uransa alkuvaiheissa pari-kolmekymppisenä.

”Me tulemme enemmän itsemme kaltaisiksi ikääntyessämme. Konservatiiviset ja ahdasmieliset tulevat ikääntyessään yhä konservatiivisemmiksi ja ahdasmielisemmiksi; ne joilla on akkunat auki maailmaan ja suuri sydän, tulevat yhä enemmän sellaisiksi.”

Iän myötä kerääntyvä viisaus käyttöön

Annan podcastissa Sirpa puhuu haitallisista stereotypioista, joita vanheneviin ihmisiin liitetään ja joissa näkyy myös sukupuolien eriarvoistaminen:

”Kun iäkäs mies puhuu, kaikki hiljentyvät kuuntelemaan, mutta kun nainen ikääntyy, hänestä tulee hassu muumimamma.”

Ikäsyrjintä koskee molempia sukupuolia, mutta erityisesti naiselle ammattia vastaavan työn saaminen yli viisikymppisenä voi olla todella hankalaa, Sirpa huomauttaa. Iän myötä kerääntyvä viisaus ja kapasiteetti jää silloin helposti sivuun.

”Väitän, että useimmat naiset ovat parhaissa vuosissaan yli viidenkympin ikäisenä, mutta otetaanko se käyttöön, on se iso kysymys”, Sirpa pohtii podcastissa.

”Sontaviestiä tulee kymmenkertaisesti miehiin nähden”

Pitkän poliitikon uran varrella Sirpalle on sanojensa mukaan muodostunut sarvikuonon nahka, mitä tulee arvosteluun ja epäasialliseen palautteeseen. Molempia riittää erityisesti somen kautta.

”Sontaviestiä tulee varmasti kymmenkertaisesti miehiin nähden. Useimmiten se ei liity asiaan vaan esimerkiksi ulkonäköön tai siihen olenko tyhmä vai viisas. Saatetaan sanoa, että hyi kun olet kamala ja ruma, häpeäksi Suomelle, tule pois sieltä. Toisin sanoen mennään henkilökohtaisuuksiin”, Sirpa kertoo podcastissa.

Hän määrittelee sen alkukantaiseksi naisvihaksi, maalittamiseksi ja vihapuheeksi.

Keskusteluissa naiskollegoiden kanssa on käynyt ilmi, että tilanne on kaikilla sama: törkyviestiä tulee moninkertaisesti miehiin verrattuna. Esimerkiksi Sanna Marinin saamaa epäasiallisen palautteen määrää Sirpa ei voi edes kuvitella.

”Ei miehille tule esimerkiksi raiskausfantasioita, jotka naispoliitikoille ovat törkyviesteissä tuttuja. Eero Heinäluomaa tai Mauri Pekkarista ei kukaan halua seksualisoida viesteissä vaikka on eri mieltä” Sirpa vertaa.

Sirpa kertoo Annan podcastissa olevansa huolissaan siitä, minkä verran edellä kuvattu maalittaminen on esteenä tietynlaisille nuorille naisille, jotka mahdollisesti olisivat kiinnostuneita politiikasta.

”Minä olen tässä iässä ja näillä politiikanvuosilla jo nahkani kasvattanut, mutta nuoret naiset voivat miettiä, miksi valita politiikka, jossa tietää olevansa maalituksen kohteena seuraavat 40 vuotta.”, Sirpa pohtii.

Kuuntele lisää Sirpa Pietikäisen ajatuksia ja kokemuksia naiseudesta ja ikääntymisestä Annan 60-vuotisjuhlapodcastissa! Sen parissa selviää muun muassa se, mitä Sirpa ajattelee nykyajan selfiepolitiikasta ja miksi hän haaveilee mummokommuunista.

Podcastin toimittaja: Asta Leppä

Podcastin tuotanto: F-tuotanto Oy

Kuuntele kaikki 6 podcast-jaksoa täältä.

X