Ihmiset

Turkulainen perhe koki yllätyksen 30 vuotta sitten, kun vauvoja syntyikin neljä – mitä nelosille kuuluu nyt?

Jimi, Josefiina, Julia ja Julius kasvoivat läheisiksi. Parasta nelosena olemisessa oli se, että sisaruksista on ollut toisilleen aina turvaa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Julian kotialbumi, Annan arkisto

Neloset vasemmalta alkaen: Josefina, Julius, Jimi ja Julia. Vauvakuvassa pojat ovat eri järjestyksessä.

Jimi, Josefiina, Julia ja Julius kasvoivat läheisiksi. Parasta nelosena olemisessa oli se, että sisaruksista on ollut toisilleen aina turvaa.

Nelosia syntyy Suomessa äärimmäisen harvoin. Kun vuonna 2022 kaksossynnytyksiä oli yhteensä 582 kappaletta ja harvinaislaatuisia kolmossynnytyksiäkin yhdeksän, nelosvauvoja on syntynyt viimeisen 30 vuoden aikana Suomessa yhteensä vain viidesti, selviää Monikkoperheiden tilastosta.

Yhdet näistä nelosista syntyivät turkulaiseen Tammelinin perheeseen syyskuussa vuonna 1993. Tällöin Tuula, 33, ja Antti, 39, odottivat 6-vuotiaan Janin ja 3-vuotiaan Joonaksen leikkikavereiksi kolmosia, mutta synnytyssalissa paljastui yllätys: vauvoja olikin neljä.

”Vähän minä jo ihmettelinkin sitä, että olin niin hirvittävän väsynyt ja huonovointinen raskauden kestäessä. Eipä tarvitse ihmetellä enää”, Tuula kertoi Anna-lehden artikkelissa marraskuussa 1993.

Tammelinin neloset syntyivät pari kuukautta ennen laskettua aikaa alle kaksikiloisina ja reilun 40 senttimetrin mittaisina pienokaisina. Elämänsä ensimmäisen kuukauden kvartetti vietti keskoskaapissa, mutta Annan haastattelun aikaan neloset olivat jo päässeet kotiin, ja perhe oli aloitellut yhdessä uudenlaista arkea.

30 vuotta vanha Annan artikkeli huokuu onnea ja ihmetystä, joita neljä vauvaa toi tullessaan. Raija-Liisa Tanskalan kirjoittama juttu päätyi työpöydälleni, kun toimituksemme sai viestin, löytyisiköhän sitä vielä arkistojen kätköistä. Tammelinin nelosten, eli Jimin, Josefinan, Julian ja Juliuksen, 30-vuotisjuhlat olivat lähestymässä, ja perheen ystävä oli koostamassa muistoalbumia juhlien yllätysnumeroksi.

– Emme olleet koskaan aiemmin nähneet tätä lehtijuttua. Se oli hauska, Julia Tammelin kertoo puhelimitse muutama viikko syntymäpäiväjuhlien jälkeen.

Mutta millaista nelosena kasvaminen oikein oli? Ja mitä heille kaikille kuuluu nyt?

Perhe muutti Turusta maaseudulle

Vuoden 1993 haastattelun aikaan Tammelinin perhe asui Turun Nättinummella asunnossa, jossa oli kolmen huonetta ja keittiö. Koti oli kuitenkin käymässä kahdeksanhenkiselle perheelle ahtaaksi, ja Tuula ja Antti haaveilivat omakotitalosta tai tontista, jolle rakentaa isompi koti.

Julia kertoo, että perhe pääsi muuttamaan nelosten vauva-aikana omakotitaloon Ruskolle, joka on maaseutumainen kunta Turun pohjoispuolella.

Annan artikkeli 30 vuoden takaa huokuu onnea. ”Mitä muuta voisi elämältä toivoa”, vanhemmat totesivat.

Neloset toivat toisilleen turvaa

Tuula-äiti jäi Ruskolle kotiäidiksi omasta halustaan. Hän kertoi vuoden 1993 haastattelussa näkevänsä vaikeaksi yhtälön, jossa neloset pitäisi juoksuttaa aamulla hoitoon ja sen jälkeen olisi vielä ehdittävä ajoissa työpaikalle Marlin tehtaalle.

Nelosten ollessa parivuotiaita Tuula ja Antti erosivat. Lapset jäivät asumaan äitinsä kanssa Ruskolle, ja Antti-isä muutti Turkuun.

– Joka toinen viikonloppu oltiin sitten iskän luona, Julia kertoo.

Neloset noin nelivuotiaina. Ylhäällä vasemmalla Julia, oikealla Josefina. Alhaalla vasemmalla Julius ja oikealla Jimi.

Tammelinin nelosista kasvoi lapsuudessa tiivis porukka. He viettivät aikaa pääsääntöisesti keskenään ja samojen kavereiden kanssa, vaikka kaikilla oli jonkin verran myös omia ystäviä.

Parasta nelosena olemisessa oli lapsuudessa Julian mielestä se, että sisarukset toivat toisilleen turvaa.

– Koulussakin pystyi aina turvautumaan toiseen, oli turvallinen olo.

Koko nelikko ei ollut koulussa samalla luokalla keskenään, vaan heidän jaettiin kahteen ryhmään. Julia ja Jimi olivat toisella luokalla ja Julius ja Josefina toisella.

Vaikka nelosena kasvaminen loi turvaa, siinä oli myös omat haasteensa.

– Meillä neljällä oli kaikilla yhteinen huone, joten omaa tilaa ei ollut hirveästi, Julia kertoo.

Omakotitalossakaan makuuhuoneita ei riittänyt suurperheessä loputtomiin. Perhe kasvoi nelosten jälkeen vielä kahdella lapsella. Tuula löysi pari vuotta eron jälkeen uuden puolison, ja vuonna 1999 syntyi Jerry ja vuonna 2001 Jason. Tuula ei ole enää yhdessä Jerryn ja Jasonin isän kanssa.

Lue myös Juha Itkosen kolumni: Kun seuraan kaksosiani, olen alkanut sääliä yksin syntyviä lapsia

Yhdellä nelosista on jo oma perhe

Jimi, Josefina, Julia ja Julius ovat tiivis nelikko yhä aikuisiälläkin. Julia kertoo, että neloset kyläilevät usein toistensa luona tai lähtevät yhdessä ravintolaan syömään.

– Olemme kyllä pikkuveljienkin kanssa tosi läheisiä. Ei se eroa paljoa meidän neljän suhteesta, Julia sanoo.

Jimiä lukuun ottamatta kaikki nelosista asuvat yhä Turun seudulla. Jimi työskentelee varastopäällikkönä Helsingissä ja elää sinkkuelämää.

Myös Julius elää yksin. Hän asuu Turun keskustassa ja työskentelee timanttiporaajana. Josefina puolestaan tekee tällä hetkellä maalarin hommia. Hän asuu Turun lähistöllä Aurassa puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Julia itse on töissä ravintola-alalla ja asuu Ruskolla omakotitalossa, jonka hän osti puolisonsa kanssa pari vuotta sitten.

Neloset lokakuussa 2023. Vasemmalta alkaen Josefina, Julius, Jimi ja Julia.

Vaikka monikkosisaruus ei ole enää aikuisiällä yhtä näkyvästi esillä kuin lapsuudessa, nelosuus herättää ihmisissä yhä ihmetystä. Monesti, jos Julia kertoo uudelle ihmiselle perheestään ja siitä, että hän on nelonen, samanlainen kaava toistuu.

– Ensin henkilö on, että joo joo. Sitten menee hetki, kunnes hän sisäistää asian, ja on että, ai niin kuin kaksoset mutta neloset? Siihen vastaan, että kyllä, muutaman minuutin ikäeroilla, Julia kertoo nauraen.

Taipumus monikkoraskauksiin voi periytyä tyttärille, ja Julia kertoo jutelleensa Josefinan kanssa asiasta jonkin verran.

– Ollaan vähän heitetty vitsiä, että entä jos jommalle kummalle tuleekin neloset tai jopa vitoset. Mutta olemme hyvin tietoisia siitä, että tämä voi olla periytyvää ja olemme myös asennoituneet siihen. Ei se kummallekaan mikään järkytys olisi, jos niin kävisi.

*Jasonin syntymävuosi korjattu 30.10.2023.

*Juttua muokattu 9.11.2023 Lisätty tieto siitä, että Tuula ei ole enää yhdessä Jerryn ja Jasonin isän kanssa. Lisäksi Jerryn ja Jasonin isän nimi on poistettu pyynnöstä.

X