Julkkikset

10 suomalaista julkkista, jolla on kaksoslapset – ”Pikkuiset tarrasivat toisiaan kädestä, ja minä itkin onnesta”

Kaksosten saamisen todennäköisyys on pieni. Tiesitkö, kellä kaikilla tunnetuilla suomalaisilla on kaksoslapset?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Liisa Valonen, Heli Hirvelä, Niclas Mäkelä, Pekka Mustonen

Minna Kuukka, Kim Herold ja Karoliina Pentikäinen ovat kaksosten vanhempia.

Kaksosten saamisen todennäköisyys on pieni. Tiesitkö, kellä kaikilla tunnetuilla suomalaisilla on kaksoslapset?

Kaksoset voi periaatteessa saada kuka tahansa, jolla on mahdollisuus tulla raskaaksi ja saada lapsia. Muutama seikka kuitenkin nostaa epäidenttisten kaksosten saamisten todennäköisyyttä.

Esimerkiksi se, että synnytyksiä on takana vähintään kaksi, synnyttäjä on pitkä, hänellä on ikää yli 35 vuotta ja hänen ravintonsa laatu on hyvä, lisää mahdollisuutta saada kaksoslapset.

Myös geeniperimä lisää epäidenttisten kaksosten saamisen todennäköisyyttä. Identtisten kaksosten periytyminen sen sijaan on yleensä vähäistä.

Epäidenttisten kaksosten syntyminen on todennäköisempää kuin identtisten: identtisiä kaksosia on kolmannes kaikista kaksosista.

Kaksplus.fi kertoo, että suomalaisilla näyttäisi olevan tavallista yleisemmin geenimuunnoksia, jotka irrottavat useamman kuin yhden munasolun per kuukautiskierto, mikä mahdollistaa epäidenttiset kaksoset.

Tiesitkö, että näillä kymmenellä julkisuuden henkilöllä on kaksoslapset?

Juha Itkonen: ”He nukkuivat vieretysten samalla patjalla, kylki kyljessä kiinni”

Kirjailija Juha Itkonen ja hänen puolisonsa, toimitusjohtaja Maija Itkonen saivat kaksoslapset vuonna 2017. Toinen kaksosista on tyttö ja toinen poika.

Kaksoset syntyivät keskosina ja joutuivat viettämään ensimmäiset elinviikkonsa sairaalassa.

”Minua lohdutti ajatus siitä, etteivät erittäin ennenaikaiset vauvamme olleet siellä yksin. Kun he eivät enää tarvinneet keskoskaappeja, he nukkuivat vieretysten samalla patjalla, kylki kyljessä kiinni. He kuulivat toistensa hengityksen. Tunsivat toistensa lämmön. Heidän luotaan oli helpompi lähteä, kun he jäivät sinne molemmat”, Juha Itkonen kirjoitti koskettavasti kolumnissaan vuonna 2022.

Itkosilla on myös kaksi vanhempaa lasta.

Kaksosten isä Kim Herold: ”Tein varmaan Naistenklinikan ennätyksen hätänapin painelussa”

Yrittäjä ja personal trainer Kim Heroldilla ja hänen puolisollaan on vuonna 2021 syntyneet kaksostytöt Emilie ja Lilian.

Kaksoset syntyivät keisarinleikkauksella, jonka jälkeen vastasyntyneiden hoidosta vastasi tuore isä.

”Olin ihan kauhuissani. Minähän olin aika lellitty lapsi, äiti kuori kiivit valmiiksi vielä teininäkin. Tein varmaan Naistenklinikan ennätyksen hätänapin painelussa”, Kim kertoi Annan haastattelussa vuonna 2022.

Kim Heroldista tuli kaksosten isä vuonna 2021.
Kim Heroldista tuli kaksosten isä vuonna 2021.

Eija Vilpas sai kaksoslapset vuonna 1992

Näyttelijä Eija Vilpas ja hänen silloinen puolisonsa Ville Virtanen saivat kaksospojat vuonna 1992. Valdemarin ja Danielin lisäksi Eijalla ja Villellä on esikoistytär Sinna.

Karoliina Pentikäinen: ”Yhteyden seuraaminen on etuoikeus”

Bloggaaja Karoliina Pentikäisellä ja hänen puolisollaan Atella on kaksostytöt, jotka syntyivät lokakuussa 2019.

Vaikka kahdessa pienessä on tuplasti hommaa, kaksosuus on Karoliinalle myös äärimmäisen ihmettelyn ja onnen lähde.

”Ei mene nimittäin varmasti päivääkään, etten ihastelisi Mesin ja Ompun keskinäisiä välejä, heidän empatiakykyään ja tapaansa huolehtia toisistaan. Sellaisen yhteyden seuraaminen on etuoikeus”, Karoliina kirjoitti blogissaan vuonna 2021.

Perheeseen kuuluu myös Karoliinan esikoistytär Karoliinan edellisestä parisuhteesta.

Karoliina Pentikäisellä on kaksoslapset.
Karoliina Pentikäisellä on kolme tytärtä, joista nuorimmat ovat kaksoset.

Jaajo Linnonmaalla on kaksostytöt

Jaajo Linnonmaalle ja hänen Maija-vaimolleen syntyi kaksostytöt vuonna 2014. Lisäksi heillä on 2016 syntynyt tytär ja 2020 syntynyt poika.

Jaajo ilmoitti vuoden 2022 lopulla jättävänsä Aamulypsyn. Päätöksen taustalla oli halu viettää enemmän aikaa pienten lastensa kanssa.

Hanna Himanka: ”Totta kai se mietitytti, miten tulisimme selviämään arjesta”

Hanna Himanka (ent. Gullichsen) sai puolisonsa Joonas Laurilan kanssa kaksoslapset Antonin ja Emilin vuonna 2016. Joulukuussa 2021 perhe kasvoi yhdellä pojalla lisää. Lisäksi Hannalla on esikoispoika entisestä liitostaan.

”Totta kai se mietitytti, miten tulisimme selviämään arjesta esikoisen ja kahden vauvan kanssa. Minulla oli kuitenkin vahva usko meihin. Siinä on jotain kertakaikkisen mullistavaa, miten paljon pieni vauva tuottaa rakkautta ympärilleen”, Hanna kertoi Annan haastattelussa vuonna 2021.

Amin Asikainen sai puolisonsa kanssa kaksostytöt – synnytys oli vaikea

Ex-nyrkkeilijä Amin Asikainen ja hänen puolisonsa Nadia Ammouri saivat kaksostytöt tammikuussa 2022. Nadia on kertonut avoimesti synnytyksestä, joka oli hyvin vaikea, kun B-vauva kääntyi perätilaan.

Aminin ja Nadian Antton-esikoinen syntyi vuonna 2017. Uusperheeseen kuuluvat myös Aminin kaksi poikaa hänen aiemmasta parisuhteestaan.

Amin Asikaisella on viisi lasta.
Amin ja Nadia Antton-esikoisensa kanssa.

Eva Biaudet: ”Pikkuiset tytöt tarrasivat toisiaan kädestä kiinni, ja minä itkin onnesta”

Eva Biaudet’lla on adoptoidut kaksoslapset. Eva ja hänen silloinen puolisonsa olivat kärsineet lapsettomuudesta, eivätkä hoidot olleet onnistuneet. He jonottivat adoptiolasta ulkomailta, mutta yksi puhelu muutti koko loppuelämän.

”Kysyttiin, olisimmeko valmiit adoptoimaan kolmen kuukauden ikäiset suomalaiset kaksostytöt. Henkeni salpautui ja rojahdin lattialle istumaan. Muistan ikuisesti sen päivän, kun menimme katsomaan Amandaa ja Juliaa lastenkotiin. Pikkuiset tytöt tarrasivat toisiaan kädestä kiinni, ja minä itkin onnesta”, Eeva kertoi Kotilieden artikkelissa vuonna 2017.

Vuotta myöhemmin perhe kasvoi Kolumbiasta adoptoidulla David-pojalla.

Avioeron jälkeen Eva tapasi nykyisen avopuolisonsa Thomas Forsströmin. Poikavauva syntyi vuonna 2000.

Risto Aution kaksoslapset kyläilevät nykyään isällään viikonloppuisin

Näyttelijä Risto Autio ja hänen silloinen puolisonsa Marianna saivat kaksospojat Aapon ja Eetun vuonna 2007. Nykyään pojat kyläilevät isänsä luona viikonloppuisin, Risto kertoi Annan artikkelissa vuonna 2022.

Lisäksi Ristolla on ensimmäisestä avioliitostaan kolme lasta: Vilja Autio-KyröRosa Autio ja Antti Autio.

Minna Kuukka: ”En tiennyt, millaista olisi hoitaa vain yhtä lasta”

Kun Minna Kuukka erosi 35-vuotiaana, hän ajatteli, ettei välttämättä koskaan saa lapsia. Nykyisen miehensä tavattuaan hän tuli kuitenkin pian raskaaksi. Kaksoslapset Viola ja Jooa syntyivät vuonna 2006.

”Oli supermageeta saada kaksoset, enkä kokenut sitä rankkana. Ehkä en osannut verrata kokemusta mihinkään, koska en tiennyt, millaista olisi hoitaa vain yhtä lasta”, Minna Kuukka pohti Annan artikkelissa vuonna 2021.

X