Ihmiset

”Yritin hommata toiselle kaverille seuraa ja menin puhumaan Markukselle” – 8 asiaa, jotka opimme Sanna Marinin yökyläjaksosta

Millainen kuva pääministeri Sanna Marinista piirtyy yhden suosikkiohjelman jakson perusteella? Nämä olivat Yökylässä Maria Veitola -sarjan odotetuimman jakson kiinnostavimmat paljastukset.

Teksti:
Roosa Roivainen, Tiina Torikka
Kuvat:
Mtv

Kesärannan laiturilla Sanna Marin kertoi Maria Veitolalle köyhästä taustastaan ja totesi, että juuri köyhyys on rehellisin sana sen kuvaamiseksi.

Millainen kuva pääministeri Sanna Marinista piirtyy yhden suosikkiohjelman jakson perusteella? Nämä olivat Yökylässä Maria Veitola -sarjan odotetuimman jakson kiinnostavimmat paljastukset.

1. Sanna Marin piti 15 vuoden tauon liikunnasta

Pääministeri Sanna Marin piti 15 vuoden tauon liikunnan harrastamisesta. Tämä selviää Sannan ja Maria Veitolan yhteislenkillä pääministerin virka-asunnon Kesärannan liepeillä naisten yhteislenkillä. Syynä liikkumistaukoon oli parikymppisenä iskenyt ylikunto.

– Urheilin ihan liikaa, harrastin tanssia, treenasin kolme kertaa viikossa, ja pyöräilin lukioon 7 kilometriä suuntaansa, Sanna kertoo.

– Yhtenä päivänä kun heräsin, en jaksanut tehdä enää mitään. Totaaliromahdus.

Treenaamisen Sanna aloitti uudestaan 35-vuotiaana selän reistailun takia.

– Totesin, että pakko on alkaa liikkumaan: ikää tulee, eikä tässä enää pärjää. Ja juokseminen on ihanaa!

2. Markus-puoliso löytyi, kun katseli kavaljeeria kaverille

Yökylässä Sanna Marin paljastaa tavanneensa Markus Räikkösen melko heti täysi-ikäistyttään tamperelaisessa Emma-ravintolassa. Tarkimmat kiinnittivät huomiota siihen, että tapaamispaikan nimi on sama kuin heidän 3-vuotiaan tyttärensä.

”Yritin hommata yhdelle toiselle kaverille seuraa ja menin puhumaan Markukselle”, Sanna Marin kertaa ensitapaamista Maria Veitolalle.

Suhteen erityispiirre on vahva sanaton yhteys. Pääministeri kertoo puolisoiden istuvan hiljaa ja huomaavansa usein ajattelevansa tismalleen samaa asiaa, mikä ei liity mihinkään päivänpolttavaan tai käsillä olevaan.

Merkonomitaustainen Markus Räikkönen on työssään tekemisissä start up -yritysten kanssa.

3. Hampaat on pestävä kaksi kertaa putkeen 

Ohjelmassa Marialla on tapana pestä hampaat yhdessä vieraan kanssa ennen nukkumaanmenoa. Pääministerin kohdalla Maria pistää merkille, että Sanna pesee hampaat kaksi kertaa, eli pesukertojen välissä hän laittaa harjaan uudestaan tahnaa ja aloittaa kuuraamisen alusta.

–  Ei ne lähde kerrasta puhtaaksi. Asiat tehdään kunnolla. Hampaat pestään kaksi kertaa, aamuin illoin, Sanna perustelee tapaansa Marialle.

4. Puhuu rakkaudella Eurooppa-neuvostosta

Jos jostain asiasta Sanna Marin yltyy puhumaan rakkaudellisesti, se on yllättäen Eurooppa-neuvosto.

– Ministerineuvoston kokoukset ja Eurooppa-neuvoston kokoukset ovat aivan eri asia. Sieltä ei asioita enää siirretä, siellä ne pitää ratkaista. Siellä on ihanan rento ilmapiiri, Sanna Marin sanoo ilmiselvän innostuksen noustessa.

– Jokainen on siellä ihmisenä. Angela Merkel on siellä ihmisenä, [Emmanuel] Macron on ihmisenä ja kaikki muut pääministerit on ihmisenä siellä. Se ei ole pönötystä eikä kenenkään tarvitse esittää yhtään mitään.

Nyt kun pääministeri sen sanoo, se on ehkä helppo huomatakin. Uutiskuvista tuttuja ovat jäykät perhepotretit, joissa valtioidensa johtajat seisovat tasarivein ykkösissään. Toisaalta tilaisuuksien uutiskuvissa voi nähdä sisarellista ja veljellistä kuiskuttelua.

Sanna Marin otettiin kaksi vuotta sitten läpinäkyvän lämpimästi vastaan ensimmäiseen kokoukseensa, jossa hänen hehkuttamansa ilmapiiri on jollain tapaa tallentunut kuviinkin.

5. Älä kysy Sanna Marinilta, miltä valta tuntuu

Sanna Marin on tarkoituksellisesti ja määrätietoisesti haalinut itselleen valtaa, ja kertoo syyn.

– Siihenhän poliitikot pyrkivät. Me halutaan valtaa. Me halutaan vaikuttaa. Sen takia me ollaan lähdetty mukaan, että me halutaan muuttaa maailmaa. Sitä valtaa käyttää, ja ottaa, pääministeri toteaa.

Maria Veitola hätkähtää puheenvuoron suoruudesta.

– Ihanaa, että sä sanot ton noin suoraan. Että valta on se motiivi.

– Tietenkin. Enhän lähtenyt politiikkaan sen takia, että en halua vaikuttaa yhtään mihinkään.

Ohjelman kuluessa käy selväksi, että yökyläilijä-Maria on moneen otteeseen pyrkinyt haastateltavansa ihon alle ja yrittää vielä kysyä, miltä valta tuntuu.

– Tämä on taas tällainen kysymys, että miltä musta tuntuu. Ei se ole merkityksellistä. Minua kiinnostaa, mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja Suomesssa tapahtuu, ei se, miltä minusta tuntuu joku vallankäyttö. Käytän valtaa, että voin edistää näitä asioita.

6. Sanna Marinin aamubiisi on 6 vuoden takaa

Maria Veitolan ja Sanna Marinin tehdessä aamumeikkejään päääministeri laittaa soimaan musiikkia, josta pitää: Chemical Brothersin Gon vuodelta 2015. Samassa tilanteessa hän huomauttaa puolisonsa toivoneen, ettei tekisi tv-kameroiden edessä jaksoa kuvatessaan mitään noloa.

Noloksi Sanna Marin itse laskee sen, että hänen musiikkilistansa koostuu 90-luvun ja 2000-luvun alun klassikoista.

Räväkästä musiikkimausta tunnettu Marin on aiemmin kertonut rakkaudestaan yhdysvaltalaisyhtyeeseen Rage Against the Machine, jonka nimi on yhteiskuntakritiikkiä jo itsessään. Yhtyeen kitaristi Tom Morello yllätti kaksi vuotta sitten jakamalla kuvan Suomen uudesta hallituksesta.

 

View this post on Instagram

 

Henkilön Tom Morello (@tommorello) jakama julkaisu

7. Sanna Marin: ”Meikkaan näyttääkseni ikäistäni vanhemmalta”

Kaksikon jammaillessa kylpyhuoneessa ja valmistuessa päivään, puheeksi tulee meikkaaminen. Sannan suosikkituotteeksi paljastuu Lumenen rajauskynä.

– Tiedätkö, ne lopettivat tämän valmistuksen. Löysin yhden liikkeen Itäkeskuksessa, jossa oli näitä varastossa, ja ostin seitsemän, Sanna kertoo samalla, kun meikkaa silmiään.

Pikkuhiljaa puheenaihe siirtyy siihen, mikä merkitys meikkaamisella on naispoliitikolle. Sanna kertoo Marialle, ettei hän voi lähteä töihin ilman meikkiä.

– Jos minulla ei olisi meikkiä ja menisin tuonne perus-Sannana pyörimään, ihmiset ajattelisivat, että nyt on jokin hätänä.

– Meikkaan näyttääkseni ikäistäni vanhemmalta. Silloin näyttää jotenkin uskottavammalta ja asiallisemmalta, Sanna jatkaa.

Kun Maria kysyy pääministeristä, onko nainen koskaan oikean ikäinen, Sanna vastaa:

– Ei ikinä. Nyt meikkaan näyttääkseni vanhemmalta ja kohta meikkaan näyttääkseni nuoremmalta.

8. Pääministerin salainen pahe on imurointi

Jaksossa puheeksi tulee myös Sannan siivousintoilu. Esimerkiksi imurointi ja tavaroiden järjestely kuuluu pääministerin rutiineihin töistä kotiin tullessa – riippumatta siitä, onko ilta vai keskiyö.

– Olen opetellut eroon tästä. Mieheni joutui monta vuotta sanomaan minulle, ettei ole ok imuroida kerrostalossa kahdentoista jälkeen.

Sanna paljastaa, että pakkomielteisenä siivojana on jopa käynyt salaa siivoamassa äitinsä luona.

– Kun olin siellä siivoamassa kaappeja ja kuulin äidin tulevan himaan, iski kauhea syyllisyyden tunne, että olen täällä nyt järjestelemässä kaikkia paikkoja ja siivoamassa tätä kämppää. Musta tuntui siltä, että teen kauhean väärin.

Yökylässä Maria Veitola torstaina kello 21.00, Mtv

X