Lifestyle

Harrastuksia: hindiä, tärinäjumppaa, kehräämistä – näitä harrastetaan syystalvella 2021–2022

Harrastuksia on yhtä monta kuin on harrastajaakin. Kokosimme kiinnostavia ja kekseliäitä harrastusmahdollisuuksia opistojen syksyn kurssitarjonnasta.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Mieluisa harrastus piristää arki-iltaa. Harrastuksia on monenlaisia.

Harrastuksia on yhtä monta kuin on harrastajaakin. Kokosimme kiinnostavia ja kekseliäitä harrastusmahdollisuuksia opistojen syksyn kurssitarjonnasta.

Syksyn tullessa rutiinit ovat taas asettuneet kesän jäljiltä ja arki rullaa. Pimenevien iltojen piristykseksi voi kaivata uusia harrastuksia – liikuntaa, käsitöitä, ruoanlaittoa tai kieliä. Mitä se sitten kenellekin on, valinnanvaraa riittää!

Kansan- ja työväenopistojen kurssit ovat hyvä kurkistusikkuna uusiin trendiharrastuksiin. Kokosimme niistä kiinnostavia ja kekseliäitä harrastuksia, jotka herättivät mielenkiintomme.

Lue myös: Mikä harrastus sopii sinulle? Tee testi ja selvitä asia!

Ruokaväritaide ja värimeditaatio

Mustikkatahrat vaatteissa ovat sinnikkäitä, ja myös kurkuma värjää astioita helposti. Muun muassa näitä pigmenttejä hyödynnetään nyt, kun kansalaisopiston kurssilla tehdään ruokaväritaidetta. Ovatkohan punajuuri ja porkkana päätyneet palettiin?

Taideharrastukset rauhoittavat mieltä, ja samaan nykyihmisen perustarpeeseen osuva meditointi on samalla kasvanut hitiksi. Nyt nämä kaksi voi yhdistää – värimeditaatiossa.

Tärinäjumpalla rennoksi

Juoksulenkit, venyttely ja sali ovat tuttuja liikuntajuttuja, mutta nyt täristään ja väristään! Shaking-jumpassa vapaudutaan jännittyneistä lihaksista tärinän avulla.

Jos täriseminen ja väriseminen ei innosta, voi yhdistää liikunnan ja itselleen mieluisan harrastuksen. Liikunnan ja käsityön yhdistävällä työväenkurssilla tehdään tuolijumppaa ompelun lomassa.

Entä oletko kuullut niasta? Kuntoilumuoto yhdistää itämaisia kamppailulajeja ja nykytanssia.

Koirakässä ja kehrääminen

Lastenvaatteiden ompelu on ollut pitkään suosikkiharrastus. Seuraava käsityötrendi on lemmikinvaatteet.

Jos et löydä koiralle tarpeeksi uniikkeja sadevaatteita, väkerrä itse! Kansalaisopiston laajasta käsityökurssivalikoimasta löytyy lemmikkistailauskurssi, jolla voit tehdä huonon sään suojavarusteet.

Toisenlaisiakin käsitöitä löytyy kurssiluetteloista: Entisaikojen tunnelmaan pääsee kehräämällä. Rukkia enää harvasta talosta löytyy, mutta kansalaisopiston kurssilla pääsee sitäkin kokeilemaan.

Koodaus ei katso ikää

Mimmit koodaa, ja seniorit koodaa. Koodaaminen on tulevaisuuden ja nykypäivän taito ja antoisa, kehittävä harrastus. Seniorien koodikoulussa muun muassa animoidaan kortteja ja tarinoita sekä tehdään oma peli.

Harrastuksia ruokatrendien ympärillä

Suoliston kunnosta, kuten ärtyvästä suolesta, puhutaan paljon sen kokonaisvaltaisten terveysvaikutusten vuoksi. Nyt kansanopistoissa on mahdollista saada vinkkejä oman hyvinvoinnin edistämiseen kiinnittämällä huomiota suolistoon ja sen toimintaan, esimerkiksi Helsingin työväenopiston vatsaystävällisen ruoan kurssilla ”Suolistolle hyvää”.

Kaikenlainen ”hortoilu” eli kasvi-intoilu elää harrastuksena kukoistuskauttaan ja näkyy kurssitarjonnassa: syysharrastajat opettelevat luonnonkasvien käyttöä ja yrttivoiteita Oulu-opistossa.

Lue myös: Onko kasvien tunnistus vaikeaa? Testasimme nerokkaat kasvintunnistussovellukset – kotiliesi.fi

Vegekokkailu on nyt niin suuressa huudossa, että sen ympäriltä on sivukaupalla opistokursseja: vegaanin sadonkorjuuta, vegaanisia tahnoja, bataattileivonnaisia tai niinkin spesifiä kuin meksikolaista kasvisruokaa lasten kanssa.

Kasvisruokatrendien lisäksi kurssijärjestäjiä ovat inspiroineet jopa kirjallisuuden hahmot. Hercule Poirot on monille tuttu salapoliisi, mutta millä hän herkuttelikaan? Tähän syvennytään Helsingissä omalla kurssillaan, ”Poirotin ruokapöydässä”.

Hindi ja muita kielitaitoa rikastavia harrastuksia

Kieliharrastukset avaavat ovia uusiin maailmoihin ja rakentavat siltoja kansallisuuksien välille. Ehkä jotain säväyttävämpää haltuun kuin koulusta tutut saksa ja ranska?

Nyky-Intian puhutuin kieli on hindi. Suomalainen kaipaa kieltä nykyisin enemmän tutustuakseen uusiin naapureihinsa kuin matkaillakseen Goassa. Hindin alkeet on hyvä portti intialaisen kulttuurin aarteisiin Bollywood-elokuvista herkulliseen keittiöön.

Kansanopistojen kielivalikoimista löytyy tänä päivänä sellaisiakin elämyksiä kuin bulgarian, katalaanin ja korean kurssit.

Lähteet: Helsingin työväenopiston, Oulu-opiston ja Turun suomenkielisen työväenopiston opinto-oppaat 2021–22

X