Lifestyle

”Huikeaa salolaisuutta”, ylisti presidentti Sauli Niinistö – menestyjiä kirjaimellisesti tehtaillut pikkukaupunki on myös näiden huippujen koti

Seiväshypyn EM-kultamitalisti Wilma Murto on kotoisin Salosta, mikä yhdistää hänet muun muassa presidentti Sauli Niinistöön.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Mvphotos, Roope Permanto, Om-Arkisto, Pekka Mustonen, Heli Hirvelä

Salon Vilpasta edustava Wilma Murto voitti Euroopan mestaruuden.

Seiväshypyn EM-kultamitalisti Wilma Murto on kotoisin Salosta, mikä yhdistää hänet muun muassa presidentti Sauli Niinistöön.

”Huikeaa salolaisuutta, Wilma ylittää kaiken”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoitti Twitterissä, kun kilpailussa seiväshypyn EM-kullasta käytiin viimeisiä hetkiä Münchenin illassa.

Lopulta Wilma Murto, 24, ylitti korkeuden 485, voitti kilpailun ja teki samalla uuden Suomen ennätyksen. Murron voitto oli historiallinen, sillä edellisestä naisten EM-kultamitalista oli kulunut jo 28 vuotta.

Niinistö korosti twiitissään Murron kotikaupunkia Saloa, eikä syyttä. Onhan presidentti itsekin syntynyt ja asunut Salossa. Murron synnyinkaupunki on Kuusjoki, joka liitettiin Salon kaupunkiin vuonna 2009. Murron yleisurheiluseura on Salon Vilpas.

Niinistö ja Murto eivät kuitenkaan ole ainoat maineikkaat salolaiset. Salosta ovat kotoisin tai siellä ovat viihtyneet pitkään eräät alansa ykkösmenestyjät.

Sauli Niinistö

Sauli Niinistö syntyi Salossa 24. elokuuta 1948, ja asui siellä lapsuutensa ja nuoruutensa. Niinistö kävi Salon Pajulan kansakoulua ja valmistui ylioppilaaksi Salon yhteislyseosta. Niinistön synnyinkoti löytyy yhä Salon Kärkänkadulta.

Sauli Niinistön ja Salon tiet erkanivat, kun nuori ylioppilas lähti Turkuun opiskelemaan oikeustiedettä.

 

Darude

Sandstorm-megahitistä tunnettu Darude eli muusikko Ville Virtanen on syntyisin Eurasta, mutta muutti hulluimpien maailmanvalloitusvuosiensa jälkeen Yhdysvalloista Michelle-vaimonsa ja Max-poikansa kanssa Salon lintukotoon vuonna 2014.

Onnellisen oloinen salolaisperhe.

Seiskan mukaan Virtanen rakennutti perheelleen komean 248-neliöisen omakotitalon Saloon rauhalliselle asuinalueelle. Salon keskustan katukuvaan ilmestyi vaimon värikäs lankakauppa.

Björn Wahlroos

Helsinkiläislähtöisen liikemiehen ja talousvaikuttajan Björn Wahlroosin perheen kakkoskotina on toiminut kulttuurihistoriallisesti arvokas Joensuun kartano eli Åminnen kartano, joka sijaitsee Salossa, entisessä Halikon kunnassa.

Wahlroosin vaikutuksella Salo on myös kuninkaallinen lomakohde – kartanossa on kestitty Wahlroosin ystäväpiiriin kuuluvia Ruotsin kuningasta Kaarle XVI:tä ja kuningatar Silviaa.

Kartanon omistaa nykyisin Björn Wahlroosin poika Thomas Wahlroos.

Salora ja Nokia

Kun on puhe Salosta, Saloraa ja Nokiaa ei voi olla mainitsematta.

Oli sellainenkin aika, että suomalainen telkkari oli normijuttu.
Oli sellainenkin aika, että suomalainen telkkari oli normijuttu.

Salossa valmistettiin vuosikymmeniä radioita, televisioita ja matkapuhelimia. Suurella osalla suomalaisista on ollut hallussaan salolaista elektroniikkaa, kuten Saloran televisio tai Nokian puhelin. Maailmanlaajuisesti Salon tunnetuin tyyppi lieneekin lopulta Nokian kännykkä.

X