Kauneus

7 asiaa, joita kosmetologi ei tekisi kasvoilleen – eikä suosittele muillekaan

Kosmetologi antaa päivittäin asiakkailleen ihonhoitoneuvoja, mutta millaisia periaatteita hän itse noudattaa? Kosmetologi paljastaa, mitä hän ei tekisi omille kasvoilleen.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
iStock

Kasvojen ihon säännöllinen kosteuttaminen on yksi tärkeimmistä ihonhoitorutiineista. ©iStock

Kosmetologi antaa päivittäin asiakkailleen ihonhoitoneuvoja, mutta millaisia periaatteita hän itse noudattaa? Kosmetologi paljastaa, mitä hän ei tekisi omille kasvoilleen.

Kuoritko ihosi päivittäin, unohdatko pestä meikkisiveltimesi tai teetkö kasvojen mikroneulausta kotona? Ei kannattaisi, sanoo kosmetologi Mira Nykänen. Näitä seitsemää asiaa hän ei tekisi kasvoilleen.

1. En unohtaisi säännöllistä kasvojen puhdistamista ja kosteuttamista

Aurinkosuoja ja meikit tulisi päivän päätteeksi pestä pois, sillä ne voivat tukkia ihohuokosia. Iholle kertyy helposti myös katupölyä ja ilmansaasteita, jotka voivat aiheuttaa iho-ongelmia.

– Ihon huolellisen ja säännöllisen puhdistuksen avulla voi ehkäistä tulehduksia ja muita iho-ongelmia. Kasvot tulisi pestä huolellisesti iltaisin, aamuisin hieman kevyempi pesu riittää, Nykänen toteaa.

Hän suosittelee tekemään tuplapuhdistuksen varsinkin iltaisin. Hän kehottaa valitsemaan omalle ihotyypille sopivia puhdistustuotteita: kasvoja ei saa puhtaaksi pelkällä vedellä, mutta on hyvä muistaa, että perussaippuan pH-arvo on huomattavan korkea ihon omaan pH-arvoon verrattuna.

Nykänen korostaa myös säännöllisen ja huolellisen kosteuttamisen merkitystä.

– Kosteuttaminen auttaa ylläpitämään ihon suojamuuria ja säilyttämään ihon pinnan ehyenä, mikä vähentää mikrobien ja ilmansaasteiden pääsyä ihoon. Kosteutuksesta huolehtimalla voi myös ennaltaehkäistä erilaisia iho-ongelmia, Nykänen korostaa.

Lue myös Anna.fi: Jätätkö iltaisin ihonpuhdistuksen väliin, jos et ole meikannut? Farmaseutti kertoo, miksi myös meikitön iho pitää puhdistaa

Kasvot olisi hyvä puhdistaa aamuin ja illoin. ©iStock

2. En kuorisi ihoani päivittäin

Iho kannattaa kuoria säännöllisesti, sillä kuorinta poistaa kuolleita ihosoluja ja ehkäisee ihohuokosten tukkeutumista. Kasvojen ihoa ei kuitenkaan saisi kuoria liian usein. Nykäsen mukaan kasvot kannattaa kuoria ihotyypistä riippuen 1–2 kertaa viikossa.

– Ihon liiallinen kuorinta voi aiheuttaa ihon kuivumista, hilseilyä ja muita iho-ongelmia, Nykänen kertoo.

Ammattilaisilta saa apua sopivan kuorintatuotteen valintaan.

3. En unohtaisi aurinkosuojan käyttämistä – talvellakaan

Suomessa suositellaan aurinkosuojan käyttämistä ympäri vuoden, mutta monet käyttävät sitä vain kesäaikaan. UV-säteily tekee kuitenkin tuhojaan vuodenajasta riippumatta ja läpäisee jopa pilvet.

Nykäsen mukaan iho kannattaa suojata auringolta myös talvella. Aurinkosuojaa käyttämällä voi ennaltaehkäistä UV-säteilyn aiheuttamia ikääntymisen merkkejä, ihosairauksia ja pigmenttivaurioita.

– Markkinoilla on laaja valikoima erilaisia aurinkosuojatuotteita, myös aurinkosuojan sisältäviä meikkejä ja päivävoiteita. Aurinkosuojalla varustetulla päivävoiteella on helppo suojata iho ympäri vuoden, Nykänen sanoo.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kuinka korkea suojakerroin aurinkorasvassa pitäisi olla? Näin tunnistat ihotyyppisi ja vältät ikävät seuraukset

4. En puristelisi finnejä kotona

Epäpuhtauksien, esimerkiksi finnien ja mustapäiden, poistaminen olisi Nykäsen mukaan parasta jättää ammattilaisen, kuten kosmetologin, tehtäväksi.

– Jos finnien ja muiden epäpuhtauksien puristelussa ei käytä asianmukaisia välineitä ja tuotteita, ne voivat tulehtua – ja tulehtuvat entisestään, jos niitä vielä esimerkiksi koskettelee likaisilla sormilla.

5. En tekisi kasvojen mikroneulausta kotona

Viime aikoina kosmetologin suorittaman mikroneulaushoidon suosio ihon epätasaisuuksien ja ongelmien hoidossa on kasvanut merkittävästi. Hoidossa käytetään pieniä neuloja, joita pistellään mikroneulausrullalla tai -kynällä iholle. Ammattilaisten käytössä olevissa mikroneulauslaitteissa neulat ovat 0,2–3 millimetrin pituisia, hoidettavan henkilön ihosta riippuen.

Mikroneulauksen voi tehdä myös kotioloissa, ja kotineulaukseen tarkoitettujen laitteiden neulat ovat 0,1–0.5 millimetrin pituisia. Nykänen ei kuitenkaan varauksetta suosittele kotineulausta. Kotona suoritettavaan mikroneulaukseen liittyy erityisesti arpikudos- ja tulehdusriski.

– Hygieniaan täytyy kiinnittää erityistä huomiota, kun tekee mikroneulausta, sillä siinä iho avataan neulan avulla. Lisäksi on hyvä olla tietoinen siitä, mitä tuotteita käyttää mikroneulaushoidon yhteydessä, kuinka puhdistaa välineet ja miten hoitaa ihoa hoidon jälkeen. Tämä edellyttää vastuullista ja huolellista toimintaa, Nykänen sanoo.

Hän painottaa myös oikean mikroneulaustekniikan merkitystä.

– Liian voimakas tai liian usein tehty neulaus voi aiheuttaa ihovaurioita ja vahingoittaa ihoa.

Kotona tehtävään mikroneulaukseen liittyy erilaisia riskejä. ©iStock

6. En poimisi vinkkejä sosiaalisesta mediasta

Sosiaalisessa mediassa jaettuihin vinkkeihin ja tuotesuosituksiin Nykänen kehottaa suhtautumaan varauksella. Sokeasti somen tuotesuosituksiin luottaminen voi johtaa Nykäsen mukaan monenlaisiin iho-ongelmiin, sillä tuotteet eivät välttämättä sovikaan omalle iholle.

– Jokaisen iho on yksilöllinen, ja yhdelle sopiva tuote tai hoitomenetelmä ei välttämättä sovi toiselle. Suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen ihonhoitotuotteita tai hoitomenetelmiä valitessa.

7. En laiminlöisi meikkisiveltimien säännöllistä puhdistamista

Meikkisiveltimiä säilytetään yleensä meikkipussissa tai esimerkiksi pöydällä olevassa telineessä, mikä altistaa ne bakteereille, lialle ja pölylle.

– Meikkisiveltimiin kertynyt lika ja vanhat meikkijäämät voivat aiheuttaa kasvoille epäpuhtauksia ja erilaisia iho-ongelmia. Siksi meikkisiveltimet tulisi puhdistaa säännöllisesti, jopa päivittäin, Nykänen kertoo.

Säännöllinen meikkisiveltimien puhdistus ei takaa pelkästään siveltimien hygieenisyyttä ja auta pitämään ihoa kunnossa, sillä puhtailla siveltimillä saa myös meikistä tasaisemman ja paremman. Likaisten siveltimien harjakset voivat sisältää vanhoja meikkijäämiä, ja siksi niillä on hankalampi levittää meikkejä tasaisesti.

X