Kauneus

Mekaaninen ihonpuhdistus pitää pintansa uusien laitehoitojen rinnalla – kosmetologi kertoo, millainen ihotyyppi hyötyy siitä erityisesti ja kenen kannattaa sitä välttää

Kosmetologin tekemä mekaaninen puhdistus poistaa ihohuokosista mustapäät ja muut epäpuhtaudet. Tietylle ihotyypille perinteinen puhdistusmenetelmä sopii erityisen hyvin, mutta kosmetologin mukaan siitä hyötyvät melkein kaikki.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

– Epäpuhtauksia ei kannata koskaan yrittää poistaa itse, sillä pahimmillaan iho saattaa tulehtua ja siihen voi jäädä arpia, kosmetologi muistuttaa.

Kosmetologin tekemä mekaaninen puhdistus poistaa ihohuokosista mustapäät ja muut epäpuhtaudet. Tietylle ihotyypille perinteinen puhdistusmenetelmä sopii erityisen hyvin, mutta kosmetologin mukaan siitä hyötyvät melkein kaikki.

Mekaaninen ihonpuhdistus on pitänyt suosionsa vuosikymmenestä toiseen, vaikka kosmetologien tekemiä ihonpuhdistusmenetelmiä on tarjolla monia. Mekaaninen puhdistus on syväpuhdistava hoito, jonka aikana kosmetologi tyhjentää ihohuokoset mustapäistä, finneistä ja miliumeista eli luufinneistä pienen, metallisen komedoraudan avulla.

Ihosairaalan kosmetologi Katja Khalifi kertoo, että huolellisesti tehdyt valmistelut vähentävät toimenpiteeseen liittyvää nipistelyä ja kipua. Iho valmistellaan mekaanista puhdistusta varten tyypillisesti kuorinnan, seerumeiden ja lämpimän vesihöyryn avulla.

– Kuorinta poistaa ihohuokosista kuollutta ihosolukkoa ja helpottaa mustapäiden poistoa. Ihoa voidaan pehmittää myös erilaisten seerumeiden ja kasvohieronnan avulla. Lisäksi ihohuokoset avataan puhaltamalla kasvoille lämmintä vesihöyryä. Huolelliset valmistelut tekevät epäpuhtauksien poistamisesta kivuttomampaa.

mekaaninen ihonpuhdistus
Mekaanisen ihonpuhdistuksen aikana kosmetologi tyhjentää ihohuokoset mustapäistä, finneistä ja miliumeista metallisen komedoraudan avulla.

Mitä hyötyä kosmetologin tekemästä ihonpuhdistuksesta ylipäänsä on?

– Iho uusiutuu noin kuukauden välein, minkä seurauksena ihohuokosiin kertyy kuollutta ihosolukkoa. Kuolleen ihosolukon ja muiden epäpuhtauksien säännöllinen poistaminen kirkastaa ja tasoittaa ihoa. Lisäksi se auttaa ennaltaehkäisemään monien iho-ongelmien kehittymistä. Myös kotihoitotuotteet vaikuttavat paremmin, kun ihohuokoset ovat puhtaat.

Mekaaninen ihonpuhdistus: poistaa finnit, mustapäät ja muut epäpuhtaudet

Moni kosmetologi tarjoaa perinteisen mekaanisen puhdistuksen lisäksi esimerkiksi ultraäänipuhdistusta, timanttihiontaa tai muita ihoa syväpuhdistavia laitehoitoja. Khalifin mukaan ihoa puhdistavien laitehoitojen etu on yleensä niiden kivuttomuus.

– Esimerkiksi ultraäänipuhdistuksen teho perustuu sen kevyesti kuorivaan ja syväpuhdistavaan vaikutukseen. Menetelmän avulla iholta saadaan tavallaan liuotettua pois kuollutta ihosolukkoa, tukkeumia ja epäpuhtauksia. Myös timanttihionta kirkastaa ja puhdistaa ihoa kuorimalla sitä kevyesti.

Pitkälle kehittyneistä – ja kivuttomista – laitehoidoista huolimatta moni haluaa edelleen käydä mekaanisessa ihonpuhdistuksessa. Mistä tämä johtuu?

– Jos tavoitteena on päästä eroon epäpuhtauksista, mekaaninen ihonpuhdistus on siihen mielestäni tehokkain menetelmä. Komedo- eli mustapääraudalla voidaan oikeaa tekniikkaa ja tukiotetta hyödyntäen pyöräyttää pois sitkeimmätkin mustapäät, tukkeumat ja muut epäpuhtaudet. Miliumit poistetaan mekaanisen puhdistuksen yhteydessä siihen tarkoitetuilla neuloilla. Siinäkin oikea tekniikka ja kokemus ovat valttia.

Kuten muutkin kasvohoidot, myös mekaaninen ihonpuhdistus räätälöidään aina yksilöllisten tarpeiden mukaiseksi. Khalifin mukaan jo silmämääräinen puhtaan ihon tarkastelu kirkkaan valon alla antaa ammattilaiselle paljon tietoa sen kunnosta.

– Ihonpuhdistuksen yhteydessä kosmetologi analysoi ihon sen hetkistä tilaa ja suunnittelee sen perusteella kasvohoidon yksityiskohdat. Kosmetologi kartoittaa myös esimerkiksi asiakkaan ihonhoitorutiinit ja elintavat sekä antaa suosituksia kotihoitoa varten.

Säännölliset kosmetologikäynnit auttavat ehkäisemään iho-ongelmia

Kosmetologin vastaanotolle hakeudutaan toisinaan vasta silloin, kun ihossa on jo selkeitä ongelmia. Khalifi kuitenkin korostaa, että monet ihopulmat olisi mahdollista ehkäistä kokonaan säännöllisten kosmetologikäyntien avulla.

– Epäpuhtauksia kehittyy ihon uusiutumisen, ilmansaasteiden ja talinerityksen myötä lähes kaikille ihotyypistä riippumatta. Edes laadukkaat kotihoitotuotteet eivät yleensä pysty poistamaan syvällä ihohuokosissa olevia epäpuhtauksia.

Entä millaisille ihotyypeille mekaaninen ihonpuhdistus sopii?

Khalifi sanoo, että melkein kaikki ihotyypit hyötyvät ammattilaisen tekemästä puhdistuksesta, mutta erityisesti sitä kaipaa helposti rasvoittuva iho. Mitä enemmän iho tuottaa talia, sitä tärkeämpää säännöllinen ihonpuhdistus kosmetologin luona olisi. Myös runsaasti meikkiä käyttävän iho saattaa tukkeutua hiukan muita herkemmin.

Khalifin mukaan couperosaihoa, joka oireilee korostuneina pintaverisuonina ja punoituksena, ei kuitenkaan kannata puhdistaa mekaanisesti.

– Ohut ja herkkä couperosaiho reagoi helposti erilaisiin ulkoisiin ärsykkeisiin. Pahimmillaan mekaaninen puhdistus saattaa jopa huonontaa sen kuntoa. Myös silloin, jos iho on erittäin kuiva, sitä kannattaa hoitaa tehokosteuttavien kotihoitotuotteiden avulla pari viikkoa ennen mekaanista puhdistusta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kuinka usein mekaaninen ihonpuhdistus olisi hyvä tehdä?

Yksiselitteistä vastausta ei ole olemassa, mutta osa suomalaisista varaa ajan kosmetologille aina vuodenajan vaihtuessa.

– Tämä on siinä mielessä järkevää, että iho käyttäytyy jokaisena vuodenaikana hieman eri tavalla. Osa taas kokee saavansa riittävän hyödyn satunnaisista kosmetologikäynneistä kerran vuodessa. Toisaalta esimerkiksi aknesta kärsivä voi joutua puhdistuttamaan ihonsa ammattilaisen luona jopa kerran kuukaudessa.

Khalifi muistuttaa, että mekaaninen ihonpuhdistus tulee aina jättää ammattilaisen tehtäväksi.

– Epäpuhtauksia ei siis kannata koskaan yrittää poistaa itse, sillä pahimmillaan iho saattaa tulehtua ja siihen voi jäädä arpia. Ammattilaisen tekemänä epäpuhtauksien poisto onnistuu myös huomattavasti kivuttomammin.

X