Kauneus

Biohajoava shampoo kuormittaa ympäristöä vähemmän kuin tavallinen shampoo – hiustenpesu järvessä on silti syytä unohtaa

Kun etsinnässä on ympäristöystävällinen shampoo, ekokampaaja Hanna Jalkanen neuvoo tarkistamaan, ettei tuote sisällä vesistöjä kuormittavia sulfaatteja.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
iStock
Tuotekuvat:
Valmistajat

Sulfaatit saavat shampoon vaahtoamaan mutta kuormittavat vesistöjä.

Kun etsinnässä on ympäristöystävällinen shampoo, ekokampaaja Hanna Jalkanen neuvoo tarkistamaan, ettei tuote sisällä vesistöjä kuormittavia sulfaatteja.

Kun valitset kosmetiikkaa kaupan hyllystä tai verkko­kaupan valikoimasta, tuletko pohtineeksi sen ympäristövaikutuksia?

Tarjolla on yhä monipuolisempia vaihto­ehtoja: esimerkiksi biohajoava-merkintä kosmetiikkatuotteen pakkauksessa tarkoittaa, että tuotteen koostumus hajoaa luonnossa biologisesti.

Ekokampaaja Hanna Jalkanen suosii ympäristöystävällistä kosmetiikkaa.

– Varsinkin, kun kyse on poishuuhdeltavasta kosmetiikkatuotteesta, valitsen mieluiten biohajoavan tuotteen. Esimerkiksi monien shampoiden sisältämät sulfaatit ovat vesistöille haitallisia. Vesistöjen ekosysteemejä kuormittavat myös muun muassa kosmetiikan väri- ja säilöntä­aineet sekä hajusteet, hän sanoo.

Voiko mökillä käyttää samaa kosmetiikkaa kuin kotona?

Mökkeilijöille ekokampaajalla on tärkeä viesti: shampoota tai muita kosmetiikkatuotteita ei saisi huuhdella mereen, järveen tai jokeen.

Osa vesistöihin joutuneiden kosmetiikkatuotteiden sisältämistä aineista voi olla eliöille akuutisti myrkyllisiä tai häiritä niiden lisääntymistä ja elintoimintoja. Haitallisia aineita voi kertyä myös eliöiden kudoksiin, jolloin ihminen voi altistua niille ravinnon välityksellä.

Myös kaupunkioloissa on hyvä muistaa, etteivät kaikki haitalliset aineet hajoa jätevedenpuhdistamolla. Osa niistä kulkeutuu puhdistuksen jälkeen luonnon­vesistöön, kuten Itämereen.

– Jos mökkisaunan viemäröinti on tehty asianmukaisesti eikä jätevesi pääse sellaisenaan luonnonvesistöön, voi mökillä periaatteessa käyttää samoja kosmetiikkatuotteita kuin kaupungissakin, kosmetiikkalainsäädännön asiantuntija Eeva-Mari Karine Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:stä sanoo.

Biohajoava shampoo ei myöskään kuulu järveen

Edes biohajoavaa tuotetta tai luonnonkosmetiikkaa ei kuitenkaan pidä päästää suoraan luontoon.

– Biohajoava-väittämästä ei pysty päättelemään, millaisessa ympäristössä ja miten nopeasti hajoaminen tapahtuu, sillä tuotteen koostumus ja hajoamisympäristö vaikuttavat biohajoamisnopeuteen, Karine sanoo.

Jos kosmetiikkatuotteen kerrotaan olevan biohajoava, on valmistajan pystyttävä todistamaan se pyydettäessä viranomaiselle.

– Väitettä ei siis saa käyttää, jos se ei pidä paikkaansa. Toisaalta kaikki kosmetiikkavalmistajat eivät laita tuotteeseen biohajoava-väittämää, vaikka tuote olisi sellainen, hän täsmentää.

Esimerkiksi Joutsenmerkillä tai EU-ympäristömerkillä merkityt kosmetiikka­tuotteet kuuluvat ympäristölle vähän haitallisiin tuotteisiin. Myös sertifioitu luonnonkosmetiikka on ympäristön kannalta hyvä valinta.

3 x biohajoava shampoo mökille ja kaupunkiin

Biohajoava shampoo. Catteco Kookos Shampoopala.
Kookosöljypohjainen, kuiville ja normaaleille hiuksille tarkoitettu pala­shampoo lupaa tehdä hiuksista taipuisat ja vähemmän sähköiset, ilman tahmaista tunnetta. Kotimaista luonnonkosmetiikkaa Nurmijärveltä.

Catteco Kookos Shampoopala, 80 g / 14,90 e
Biohajoava shampoo. Alonia 1. Shampoo for everyday use.
Kahden suomalaiskampaajan kehittämä hiustenhoitosarja on biohajoava, mikromuoviton ja hajusteeton. Shampoon kanssa voi ostaa tuoksuvan eteerisen öljyn, joka lisätään itse tuotteeseen. Osa tuotoista lahjoitetaan John Nurmisen Säätiön Itämeri-työhön. Alonia 1.

Shampoo for everyday use, 250 ml / 24 e (tuoksun kanssa 31 e)
Biohajoava shampoo. LV Biohajoava sulfaatiton shampoo.
Kotimainen biohajoava shampoo vaahtoaa pehmeästi ja puhdistaa hellä­varaisesti ilman sulfaatteja. Hajusteeton ja väriaineeton shampoo on kehitetty yhdessä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa, ja sille on myönnetty Avainlippu-tunnus.

LV Biohajoava sulfaatiton shampoo, 250 ml / 3,10 e

Artikkelia varten haastateltiin myös HSY:n ympäristöasiantuntija Elina ­Tanneria. Lähteenä on käytetty Pidä Saaristo Siistinä ry:n verkkosivustoa. Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 7/2023.

X