Kauneus

Katkeilevat hiukset voi tehokäsitellä terveemmiksi – 2 tuotteen ja saunan rutiini on parhaaksi

Kun hiukset katkeilevat, on tukka yleensä kuiva ja hauras. Runsas vaalentaminen vaurioittaa hiuksia, mutta sopivat hoito- ja suojatuotteet auttavat vähentämään vahinkoja.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
iStock, valmistajat

Lämpö vaurioittaa hiusten rakennetta ja tekee niistä herkästi pörröiset ja katkeilevat.

Kun hiukset katkeilevat, on tukka yleensä kuiva ja hauras. Runsas vaalentaminen vaurioittaa hiuksia, mutta sopivat hoito- ja suojatuotteet auttavat vähentämään vahinkoja.

Jos riesana ovat katkeilevat hiukset, on tukka todennäköisesti vaurioitunut ja menettänyt kosteuttaan. Mikä hiuksia oikein vahingoittaa?

Hiusten kemiallisista käsittelyistä voimakkain on vaalennus. Se vaurioittaa hiuksen keratiiniketjujen välisiä rikkisidoksia, minkä myötä hius menettää kimmoisuuttaan.

Koska vaalennusvärit ja -tekniikat ovat kehittyneet vuosien aikana, ovat ammatti­­taitoisesti tehtyjen vaalennusten hiuksille aiheuttamat vauriot onneksi aiempaa vähäisempiä.

Myös esimerkiksi permanentti eli rakennekäsittely laittaa hiukset koville. Permanenttia tehtäessä hius kierretään rullan ympärille, minkä jälkeen se kostutetaan rikkisidoksia hajottavalla permanenttiaineella. Lopuksi käytettävä kiinniteaine korjaa rikkisidoksia, mutta käsittely vahingoittaa hiusta silti jonkin verran.

Hiusten katkeilua vaalennusten tai rakennekäsittelyjen yhteydessä voi pyrkiä ehkäisemään erilaisilla kampaamoiden tehohoidoilla. Melkein jokaisella kampaamosarjalla on oma niin kutsuttu plex-tuotteensa eli suojahoitoaine, jonka tarkoituksena on korjata hiusten vaurioituneita rikkisiltoja.

Katkeilevat hiukset – monia syitä

Toisinaan hiusten katkeilu voi johtua liian tiukasta poninhännästä, rajusta harjauksesta tai muusta mekaanisesta rasituksesta. Myös kihartamisen, suoristamisen ja föönaamisen kaltaiset lämpökäsittelyt tekevät hallaa hiuksille.

Ennen kuumalaitteen käyttöä hiuksiin kannattaa levittää lämpösuojan sisältävää hoitoainetta tai muotoilutuotetta. Lämpösuojatuote liukastaa hiuksen pintaa muodostamalla siihen kalvon esimerkiksi sisältämänsä silikonin avulla. Tuotteen tarkoituksena on suojata hiusta laitteen lämmöltä ja mekaaniselta rasitukselta. Lämpösuojalla käsiteltyjen hiusten muotoilu on usein helpompaa.

Kuumalaitteita ei silti kannata käyttää liian innokkaasti, sillä lämpösuojakaan ei täysin estä laitteiden kuluttavaa vaikutusta. Lämpö vaurioittaa hiusten rakennetta ja tekee niistä herkästi pörröiset ja katkeilevat. Jos muotoiluraudan lämpötila on säädettävissä, kannattaa se asettaa mahdollisimman matalaksi.

Hiusnaamioiden käyttöön on hyvä nyrkkisääntö

Hyvä kotihoito on terveiden hiusten kulmakivi. Huomio kannattaa kiinnittää erityisesti hiuspohjan hyvinvointiin: jos päänahka voi huonosti, eivät hiukset pääse kasvamaan normaalisti. Hiuspohjaa voi helliä käyttämällä shampoita, joiden pakkauksessa on mainittu jokin päänahkaa hoitava ominaisuus, kuten kosteuttaminen tai rauhoittaminen.

Hauraita hiuksia voi vahvistaa laadukkailla hoitoaineilla ja hiusnaamioilla. Koska katkeilevat hiukset janoavat kosteutusta, kannattaa tuoteselosteesta etsiä kosteuttavia ainesosia, kuten arganöljyä tai hyaluronihappoa. Myös rakennepaikkaavat ainesosat, kuten kasviproteiini ja ksylitoli, voivat tehdä hiuksista kimmoisammat.

Hiusnaamioiden käyttämiseen hyvä nyrkkisääntö on kerran viikossa, ja lisäksi pesun jälkeen pituuksiin voi levittää 1–2 tippaa hiusöljyä. Lämpöaktiivisten tuotteiden teho voimistuu saunassa, joten saunaan voi mennä myös hiusnaamio päässä. Silloin kannattaa kuitenkin kietoa kostea pyyheliina hiusten suojaksi.

Asiantuntijana parturi- ja kampaaja­mestari, kosmetologi Marjo Sjöholm

3x tehotuote

katkeilevat hiukset
L’anza Keratin Healing Oil Rapid Bond Reconstructor, 100 ml / 49,00 e

Kiiltoa ja kosteutusta lupaavan hoitotuotteen kasviperäiset keratiini­proteiinit korjaavat hiusten katkenneita sidoksia. Pyyhekuiviin hiuksiin levitettävä tuote pestään pois 2–3 minuutin vaikutusajan jälkeen. Pahasti katkeilevat hiukset kiittävät, jos tuotteen jättää tukkaan ilman poishuuhtelua.

L’Oréal Professionnel Absolut Repair Molecular Leave-In Mask, 100 ml / 35,50 e.

L’Oréalin uusi, kampaamohoidosta ja kolmesta kotihoitotuotteesta koostuva hiustenhoitosarja lupaa korjata kahden vuoden aikana syntyneet hiusten vauriot yhdellä hoitokerralla. Sarjan hiuksiin jätettävä hoitovoide antaa hiuksille sileyttä, kiiltoa ja 230 celsiusasteen lämpösuojan.

katkeilevat hiukset
Kérastase Blond Absolu 2% Pure Hyaluronic Acid Serum, 50 ml / 58,50 e.

Hiuksiin jätettävä hyaluronihapposeerumi kosteuttaa ja vahvistaa vaalennettuja ja vaaleita hiuksia sekä ehkäisee hiusten katkeilua korjaamalla hiusten pintavau­rioita. Seerumi voidaan levittää myös hiuspohjaan: se kosteuttaa ja rauhoittaa päänahan ihoa erityisesti vaalennuskäsittelyiden jälkeen. 

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 8/2023.

Miksi hiusten latvat kuivuvat? Yllättävän monta syytä

Lue myös: Kuiva sisäilma – tunnista oireet ja pääse ongelmasta eroon – Kotiliesi.fi

X