Kauneus

Kokeiletko meikkivoiteen sävyä ranteeseen? Ei kannattaisi – sen sijaan ranteen iholta voi tarkistaa jotain muuta olennaista

Oletko sinäkin testaillut meikkivoiteita sisäranteeseen tai vannonut jo vuosia saman sävyn nimeen? Selvitimme, kuinka vältät ikävät sävymokat ja onnistut valitsemaan itsellesi sopivan tuotteen.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

Meikkivoiteen sävyvaihtoehtoja kannattaa mallata pystyviivoin kämmenselän tai ranteen sijaan leukalinjaan.

Oletko sinäkin testaillut meikkivoiteita sisäranteeseen tai vannonut jo vuosia saman sävyn nimeen? Selvitimme, kuinka vältät ikävät sävymokat ja onnistut valitsemaan itsellesi sopivan tuotteen.

Onko sinuakin neuvottu sipaisemaan meikkivoidetta sisäranteeseen ja valitsemaan sävy, joka sulautuu kohtaan parhaiten? Kikka on tunnettu, mutta johtaa herkästi harhaan.

– Moni luulee, että sisäranteen iho olisi saman sävyinen kuin kasvoilla. Näin ei kuitenkaan ole. Ranteen sävy ei välttämättä ole lähelläkään kasvojen ja kaulan ihon sävyä, L’Oréal Paris -kouluttaja Mari Juntunen painottaa.

Kasvojen iho altistuu rannetta enemmän auringolle ja on usein siksi sävyltään sisärannetta tummempi. Iho päivettyy, vaikka käyttäisi korkeaa aurinkosuojaa.

Varsinaista meikkivoiteen sävyä ei siis kannata valita rannetta tutkailemalla, mutta sen sijaan sillä tavalla voi selvittää oman ihon pohjasävyn.

Pohjasävy kertoo, kannattaako oikeaa värisävyä etsiä kylmien, lämpimien vai neutraalien sävyjen joukosta. Joissain tuotesarjoissa nämä on merkitty kirjaimilla: C-kirjain viittaa kylmiin sävyihin, W-kirjain lämpimiin ja N-kirjain neutraaleihin sävyihin.

– Jos sisäranteesi verisuonet kuultavat ihon läpi sinisinä, ihosi pohjasävy on punapohjaisen kylmä. Jos verisuonet ovat vihertävät, pohjasävysi on keltasävyisen lämmin. Jos väri on jotain näiden kahden väliltä, pohjasävysi on neutraali, eli sinulle sopivat luultavasti sekä kylmät että lämpimät sävyt, Juntunen neuvoo.

Lue myös: Ihosi pohjasävy ratkaisee, mitkä meikki- ja hiusvärit kannattaa valita – nämä sävyt sopivat kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-ihmiselle parhaiten

Ilman meikkiä ostoksille ja sipaisu leukalinjaan

Ranteen sijasta eri sävyvaihtoehtoja kannattaa mallata pystyviivoin suoraan kasvoille, mieluiten leukalinjaan.

– Näin on helpompi varmistaa, että väri oikeasti sulautuu sekä kasvojen että kaulan ihon omaan sävyyn. Väärän sävyn tunnistaa siitä, että se jättää rajan, Juntunen kertoo.

Ostoksille kannattaa lähteä ilman meikkiä tai vähintään pyyhkäistä leuan iholta vanha meikki pois. Jos sävyjä kokeilee meikin päälle, omalle iholle sopivin sävy voi jäädä löytymättä.

– Jos puolestaan arvot kahden sävyn välillä, kannattaa ennemmin valita puoli astetta omaa ihoa tummempi sävy. Otsan iho on usein hieman tummempi kuin leukalinjan, Juntunen sanoo.

Sävyeroja voi olla haastavaa vertailla itse peilin avulla. Siksi on hyvä kääntyä myyjän puoleen, jos mahdollista.

– Myyjältä voi tavarataloissa myös pyytää näytteitä pieniin purkkeihin, jos sävyjä haluaa testata kotona meikittömälle iholle, Juntunen kannustaa.

Lue myös: Luulitko, että uuden meikkivoiteen tilaaminen netistä on hankalaa? Ammattilainen kertoo kikat, joilla löydät juuri oikean sävyn

Näin hyödynnät väärän värisen tuotteen

Jos kesän jäljiltä meikkipussin pohjalla lojuu liian tumma meikkivoide, sitä ei kannata heittää hukkaan.

– Tummempaa meikkivoidetta voi hyödyntää ihon varjostamiseen. Sivele meikkivoidetta poskipunan alapuolelle, hiusrajaan, nenänvarren reunoille sekä leukaperien alle. Muista häivyttää hyvin, Juntunen ohjeistaa.

Tumman meikkivoiteen sekaan voi myös sekoittaa kosteusvoidetta, jolloin lopputulos muistuttaa sävyttävää päivävoidetta. Liian vaaleaa meikkipohjaa voi puolestaan korjailla aurinkopuuterin avulla.

Juntusen mukaan käytännöllisin vaihtoehto olisi kuitenkin kahden meikkivoiteen taktiikka.

– Kesälle ja talvelle olisi hyvä olla kokonaan eri sävyt. Keväällä ja syksyllä näitä sävyjä voi sekoitella keskenään, Juntunen vinkkaa.

Hapettunut meikkivoide muuttaa sävyä iholla

Toisinaan voi käydä niin, että meikkivoiteen sävy näyttää kasvoille levitettynä oikealta, mutta muuttuu muutaman tunnin kuluessa oranssiin taittavaksi.

– Se on usein merkki siitä, että meikkivoide hapettuu. Se voi johtua ihonhoitotuotteista tai oman ihon pH-arvosta, Juntunen kertoo.

Hapettumista voi estää laadukkaalla pohjustustuotteella. Huolellinen pohjustaminen auttaa myös meikkivoidetta pysymään paikoillaan, jolloin tuote ei kerry yhtä helposti esimerkiksi nenänpieliin.

Jos sävyn valinta tuntuu vaikealta, kokeile kevyempää tuotetta

Jos oma iho ei kaipaa voimakasta peittoa, kannattaa valita kevyempi tuote.

– Kevyet tuotteet antavat sävyä valitessa enemmän anteeksi, sillä ihon oma väri pääsee kuultamaan läpi ja tuote sulautuu näin omalle iholle helpommin, Juntunen sanoo.

Sävyttävät päivävoiteet, BB-voiteet sekä seerumimaiset meikkivoiteet sopivat usein myös ikääntyvälle iholle paksua meikkipohjaa paremmin, sillä ne eivät takerru samalla tavalla juonteisiin.

X