Kauneus

Liittyykö pistoshoitoihin ja mesolankoihin riskejä, ja johtaako kokeilu hoitokierteeseen? Lääkäri vastaa

Hymy on halpa kasvojenkohotus, mutta jossain vaiheessa saattaa toivoa pysyvämpää muutosta. Hymyn ja kirurgin veitsen väliin mahtuu monia, kevyitä keinoja vaikuttaa ulkonäköön.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Esimerkiksi pistoshoidot, mutta myös kosmetologin laittamat mesolangat lisäävät ihon omaa kollageenituotantoa.

Hymy on halpa kasvojenkohotus, mutta jossain vaiheessa saattaa toivoa pysyvämpää muutosta. Hymyn ja kirurgin veitsen väliin mahtuu monia, kevyitä keinoja vaikuttaa ulkonäköön.

Liittyykö pistoshoitoihin riskejä, miten mesolangat toimivat? Asiantuntijana kysymyksiin veitsettömistä kauneushoidoista vastasi plastiikkakirurgian erikoislääkäri Heikki Kupi (KC-Clinic, Tampere ja Helsinki).

1 Miten voi uudistaa kasvojen ulkonäköä, jos ei halua leikkausta?

Iän karttuessa ihon kimmoisuus vähenee ja rasvakerros hupenee. Ihoon ilmaantuu ryppyjä ja juonteita, ja se veltostuu. Ilmeestä tulee herkästi väsähtänyt, eikä se enää pelkillä voiteilla kohene. Plastiikkakirurgilla on monia kevyempiäkin keinoja hoitaa näitä muutoksia kuin veitsi tai erilaiset energiat, kuten laser-energia.

Ikääntymismuutoksia voidaan häivyttää esimerkiksi madaltamalla otsan ja suunseudun juonteita, täyttämällä silmien syviä kyyneluria ja kohottamalla poskipäitä. Huulia voidaan muotoilla ja hoitaa samalla suupielen herkästi hautuvaa ihopoimua. Jos leukalinja ei ole vielä kovin veltostunut, kudoksia pystytään tiivistämään ei-kirurgisin keinoin.

2 Mikä on ensikertalaiselle sopiva tutustumishoito?

Ihoa kirkastavilla ja heleyttävillä hoidoilla saa nopeasti freesimmän ilmeen. Se onnistuu kemiallisilla kuorinnoilla, ihoa voimakkaasti puhdistavilla hoidoilla tai laitehoidoilla, kuten RF-hoidolla. Ellei kasvoissa ole selkeää, yksittäistä hoidettavaa kohtaa, kannattaa hakeutua näitä hoitoja tarjoavan kosmetologin vastaanotolle.

Jos haluaa lievää kohotusta kasvoille, sekin onnistuu kosmetologilla ihon alle pistettävillä mesolangoilla. Mesolangat tarttuvat kiinni kudoksiin ja kohottavat kevyesti esimerkiksi kulmia.

Kun valitsee kosmetologiksi plastiikkakirurgin kanssa tiivistä yhteistyötä tekevän ammattilaisen, tämä osaa tarvittaessa ohjata asiakkaan lääkärin vastaanotolle.

Plastiikkakirurgille voi varata konsultaatioajan, jossa lääkäri kertoo, mitä kohtia kasvoissa hän korjaisi ja miten. Joskus lääkäri voi ehdottaa, että asiakas palaa muutaman vuoden kuluttua uudelleen.

3 Mitä juonteille voidaan tehdä?

Juonteita voidaan tasoittaa pistoshoidoilla, joissa käytetään botuliinitoksiinia ja hyaluronihappoa. Botuliinitoksiini vähentää paikallisesti lihasten supistumista, jolloin iho näyttää sileämmältä. Hyaluroni sitoo elimistössä olevaa vettä ja täyttää juonteen. Sillä voidaan myös muokata kasvojen muotoa: iän myötä rasvan jakautuminen kasvoilla muuttuu ja huulet ohenevat ja poskipäät madaltuvat.

Neulan pisto tuntuu aina. Tuntemuksen voimakkuutta voidaan vähentää puuduttavilla lääkeaineilla tai pistostekniikalla.

Lue myös: Pirkko Roihu, 64, on käynyt kolmessa plastiikkakirurgisessa leikkauksessa: ”Leikkaus muutti ulkonäköni aika lailla toiseksi”

4 Kuinka kauan hoitojen vaikutus kestää?

Hoitojen vaikutus vaihtelee muutamasta viikosta useampaan vuoteen. Ihon pintaan vaikuttavien hoitojen teho hiipuu nopeimmin. Ihoon ja syvemmälle kudokseen pistettävät aineet kestävät pisimpään.

Hyaluronitäyteaine hajoaa 3–15 kuukaudessa ja poistuu itsekseen elimistöstä. Esimerkiksi silmän- ja nenänseudulla se voi säilyä pidempäänkin. Markkinoilla on myös hyvin pitkäkestoisia tai pysyviä täyteaineita.

5 Millaisia riskejä hoitoihin liittyy?

Myös kevyemmissä hoidoissa on riskejä, mutta merkittävimmät haitat liittyvät täyteaineisiin. Täyteaineissa on eroja, ja vääräntyyppinen aine voi väärässä paikassa aiheuttaa ulkonäköhaittaa. Pistettävä hyaluroni voi kapseloitua ja kovettua ihon alle. Puutteellinen hygienia ja pistostekniikka altistavat bakteeri-infektioille.

Täyteaineisiin liittyy myös vakavien, harvinaisten komplikaatioiden riski. Verisuoneen vahingossa osuva täyteainepistos voi aiheuttaa verisuonitukoksen, joka voi johtaa esimerkiksi aivoverenkiertohäi­riöön tai sokeutumiseen.

Riskit liittyvät osittain pistäjään. Suomessa lainsäädäntö luokittelee ihon alle pistettävät täyteaineet lääkinnällisiksi laitteiksi, ja toistaiseksi meiltä puuttuu niiden käyttöä säätelevä lainsäädäntö. Botuliini on sen sijaan lääkeaine, ja sitä saa pistää vain pistämiseen koulutuksen saanut terveydenhuollon ammattihenkilö.

Kosmetologien laittamat mesolangat tulevat aivan ihon pintaan, eikä niihin siksi juuri liity haittoja.

Mesolangat kohottavat kasvoja.
Mesolangat tuovat lievää kohotusta kasvoille.

6 Voiko vahinkoja korjata?

Valtaosa hoitoihin liittyvistä vahingoista on lieviä, kuten täyteaineen pistämiseen liittyvät, ihon alle tulevat patit. Hyaluronihappotäytteen poistaminen onnistuu lääkäreiden käytössä olevalla hyaluronidaasipistoksella, joka hajottaa täyteaineen liukenevaan muotoon.

Pysyviä täyteaineita ei saa ihosta pois kuin leikkaamalla. Suomessa niitä ei mielellään käytetä.

7 Mistä löytää luotettavan ammattilaisen?

Kannattaa hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle. Hänellä on mahdollisten komplikaatioiden hoitoon tarvittava välineistö ja koulutus. Kun hoitojen tekijä on terveydenhuollon ammattilainen, mahdollinen vahinko kuuluu potilasvakuutuksen piiriin.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ylläpitää rekisteriä terveydenhuollon ammattihenkilöistä. Sen kaikille avoin versio JulkiTerhikki löytyy verkosta.

Mesolangat tarttuvat kiinni kudoksiin ja kohottavat kevyesti esimerkiksi kulmia.

8 Johtaako kertakokeilu hoitokierteeseen?

Moni täyteaineita vuosia käyttäneistä kysyy, valahtavatko kudokset, jos lopettaa pistoshoidot. Kudokset eivät valahda, mutta kun hoidon lopettaa, tilanne vastaa lähtötilannetta.

Ilman hoitoja tilanne olisi luultavasti nykyistä huonompi, sillä toistuvilla hoidoilla voidaan hidastaa ikääntymismuutoksia. Esimerkiksi pistoshoidot, mutta myös kosmetologin laittamat mesolangat lisäävät ihon omaa kollageenituotantoa. Kevyillä hoidoilla onkin paikkansa myös kajoavien hoitojen jälkeen. Ne ylläpitävät tai jopa parantavat lopputulosta.

9 Mitä kevyemmät hoidot maksavat?

Hoitojen hinnat alkavat muutamasta sadasta eurosta, ja sarjahoidot tulevat edullisemmiksi. Kun hoidot aloittaa hyvissä ajoin, korjattavaa on vähemmän ja kustannukset jäävät pienemmiksi.

Itsensä pitäminen hyvässä esteettisessä kunnossa lähtee terveellisistä elintavoista: monipuolisesta ruokavaliosta, riittävästä unesta ja liikunnasta.

Iho kannattaa suojata auringolta ja välttää suuria painonvaihteluita sekä tupakkaa ja käyttää alkoholia enintään kohtuudella.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Veltostuiko kaulan iho, ilmestyikö dekolteelle ryppyjä? Lääkäri antaa 4 täsmävinkkiä ihon silottamiseen ja kiinteyttämiseen

X