Kauneus

Ratkaise iho-ongelmat vitamiineilla: rypyt, akne, atopia ja ihon rasvaisuus kuriin!

Erilaiset iho-ongelmat saattavat johtua vitamiinivajeesta. Iho janoaa vitamiineja sisäisesti ja ulkoisesti nautittuna. Paina siis mieleen kirjaimet A, C ja E.

Teksti:
Anni Nissi
Kuvat:
Bulls

Erilaiset iho-ongelmat saattavat johtua vitamiinivajeesta. Iho janoaa vitamiineja sisäisesti ja ulkoisesti nautittuna. Paina siis mieleen kirjaimet A, C ja E.

Vitamiinit A, C ja E ovat aineita, joita ihomme tarvitsee voidakseen hyvin.

Esimerkiksi otsonikato ja ilmansaasteet rasittavat ihoa, jolloin vitamiinien tarve lisääntyy. Siksi kannattaa huolehtia siitä, että näitä kolmea vitamiinia löytyy lautaselta.

C:tä on tietenkin sitrushedelmissä ja marjoissa. A-vitamiinia saa syömällä oransseja ja tummanvihreitä kasviksia sekä maksaa ja keltuaista. E-vitamiinia on muun muassa kasviöljyissä ja pähkinöissä.

E-vitamiinin puute saa rypistymään

Vitamiineja voi myös voidella suoraan iholle.

Rasvaliukoista E-vitamiinia puuttuu etenkin kuivasta ihosta, ja sen puute saa ihon rypistymään ennenaikaisesti. Siksi kuivaihoinen löytää ensimmäiset ryppynsä usein alle kolmikymppisenä – ja voi saada ne siliämään kuivan ihon tehovoiteilla, joihin on usein lisätty E-vitamiinia.

Rasvainen iho nauttii C-vitamiinista

Rasvaisessa ihossa E-vitamiinia saattaa olla liikaakin, mikä ei sekään ole hyvä. Sinänsä hyödyllinen E kun muuttuu iholle haitalliseksi vapaaksi radikaaliksi, jos sitä tasapainottamassa ei ole tarpeeksi C-vitamiinia. Siksi öljyinen iho hyötyy erityisen paljon tehokkaista C-vitamiinituotteista.

C myös kirkastaa ihoa. Sen puute voi saada öljyisen ihon veltostumaan ennenaikaisesti.

A-vitamiini tehoaa akneen ja atopiaan

A-vitamiini taas uudistaa ja vahvistaa ihoa, ja sillä on parantavia vaikutuksia moniin iho-ongelmiin, kuten akneen ja atopiaan. Sen yleisesti käytetyin muoto on retinoli, jota käytetään suurina pitoisuuksina vain yöaikaan.

A-vitamiini on niin tehokasta tavaraa, että iho tulee totuttaa siihen vähitellen.

Lue myös:

Uskomaton kauneuskikka: täydelliset hiukset koirasampoolla? Testasimme!

Kuinka paljon D-vitamiinia pitäisi syödä?

Syö itsesi kauniiksi – Näin vitamiinit vaikuttavat ihon kuntoon

Vanhentuneet meikit ovat terveysriski – Näin tunnistat pilaantuneen kosmetiikan

X